2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2022. Február 06. 21:44, vasárnap | Kultúra
Forrás: atempo.sk

Gábor Zsazsa ma lenne 105 éves

Gábor Zsazsa ma lenne 105 éves

Világszínvonalon Magyarország egyik, ha nem legismertebb hollywoodi szexszimbóluma, a Golden Globe-díjas Gábor Zsazsa ma ünnepelné 105. születésnapját.

Gábor Zsazsa a 20. század közepének egyik legismertebb alakja volt. Egyike volt azon kevés magyar származású sztároknak, akik csillagot kaptak a Hollywoodi Hírességek Sétányán. Egyesek máig úgy beszélnek róla, mint a valaha élt legnagyobb celebről.

„Gábor Sári néven született Budapesten 1917. február 6-án. Zsazsának két testvére volt, egy húga és egy nővére. Kiemelkedően szépek voltak és már Budapesten extravagáns életstílusukról voltak ismertek. Zsazsa egy svájci internátusban tanult, majd 1936-ban elnyerte a Miss Hungary (Miss Hungaria) szépségkirálynő címet. Még ebben az évben Bécsbe utazott, ahol a híres tenor, Richard Tauber felfedezte és meghívta, hogy énekeljen egy szubrettet a Der singende Traum (Az éneklő álom) című operettben a Theater an der Wienben. Ez volt Gábor Zsazsa első nyilvános szereplése,” foglalta össze korai éveit az ATEMPO.sk méltató cikke.

Gábor Zsazsa hamar meghódította Hollywoodot, pontosan tudta, miként kell címlapra kerülnie – hol színészi játéka, hol szépsége, hol pedig botrányai miatt írtak róla az újságok. Elsősorban színésznőként futott be, több mint 60 filmben szerepelt karrierje során. Első filmszerepét 35 évesen a Lovely to Look at (1952) című filmben játszotta, majd a Ginger Rogers főszereplésével készült We're Not Married!-ben szerepelt. Az Oscar-díjas John Huston rendezte Moulin Rouge-ban már a női főszereplőként tűnt fel a mozivásznon. 1953-ban a Lili című musicalben Mel Ferrer oldalán szerepelt. 1958-ban Orson Welles A gonosz érintése (1958) című híres film noir-jában egy kisebb szerepben láthatta a közönség. Még abban az évben Golden Globe-különdíjat kapott. Utolsó szerepét 1993-ban, hetvenhat évesen a Beverly Hill-dili (The Beverly Hillbillies) című amerikai vígjátékban játszotta, többek között Rob Schneiderrel és Dolly Partonnal az oldalán. 1996-ban A Brady család 2 (A Very Brady Sequel) című vígjátékban még önmagát alakította.

Zsazsa popkultúrára tett hatása az Erasure zenekar „Like Zsa Zsa Gabor” című dalában tükröződik leginkább. "She told her friends that/ One day she would be the movie queen/ Like Zsa Zsa Zsa Gabor" ("Azt mondta a barátainak, egy napon a mozi királynője lesz, mint Gábor Zsazsazsa"). Azt, hogy milyen mesterien értett magához a sztársághoz, jól mutatja egyik leghíresebb mondata: „Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam.”

Kilencszer mondta ki a „boldogító igent”, hétszer vált el. Egyik házassága nem tartott tovább egy hónapnál, az utolsó pedig 1986-tól egészen haláláig tartott. Zsazsa 2006-ban egy autóbaleset következtében részben lebénult, így tolószékbe kényszerült. Később, 2005 és 2007 között két agyvérzés is érte, már csak árnyéka volt önmagának. Minden idők legnagyobb celebe nem érhette meg 100. születésnapját, nem sokkal korábban, 2016. december 18-án Los Angelesben hunyt el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 20. 18:36, szombat | Kultúra

Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata

Már csak néhány napig tart a kedvezményes tavaszi jegyvásár, így készítettünk egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem váltottak bérletet Gombaszögre, a nyár legnagyobb bulijára.

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.