2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. December 13. 09:39, kedd | Kzélet
Forrás: cas.sk

Ma zajlik a kormány ellen indított bizalmatlansági szavazás a Parlamentben

Ma zajlik a kormány ellen indított bizalmatlansági szavazás a Parlamentben

A parlament ma bizalmatlansági szavazást tart Eduard Heger kormánya ellen. A rendkívüli ülés 9:00 órakor kezdődik, a szavazást 11:00 órára tűzték ki.

A kormány elleni bizalmatlansági indítványt az SaS húsz, valamint a Hlas-SD tíz képviselője nyújtotta be. A javaslatot azzal indokolják, hogy a kormány veszélyezteti az alkotmányosság és a demokratikus rendszerbe vetett bizalom alapjait.

"A Szlovák Köztársaság kormánya nem kezeli a súlyos válsághelyzeteket. Ezzel veszélyezteti a lakosságot, aminek következménye a társadalom feszültségének fokozódása, az intézményekkel és a rendszerrel szembeni bizalmatlanság fokozódása, ami közvetlenül veszélyezteti demokráciánkat" - szól a javaslat. A kormány elleni bizalmatlansági indítvány benyújtásával azt is tisztázni szeretnék, hogy mely politikusok azok a parlamentben, akik a kormányt támogatják.

"A káosz, a hozzá nem értés és a szégyen azok a szavak, amelyek a legjobban jellemzik Igor Matovič uralmát" - mondta Richard Sulík, az SaS elnöke a kormány elleni, rendkívüli bizalmatlansági ülésen. Véleménye szerint papíron ez Eduard Heger kormánya, a valóságban viszont Igor Matovič és Boris Kollár irányít.

A kormányt káosszal, rossz költségvetési javaslatokkal, az államháztartással való hazárdjátékkal, a migrációs válság kezelésének és az orvosokkal folytatott tárgyalások kudarcával, valamint a korrupció elleni küzdelemről való lemondással vádolta. Bírálta a kormányt, amiért a fasisztákkal szavazott, valamint azt is, hogy nem könnyítette meg az LMBTI+ közösséghez tartozó emberek életét sem.

Kijelentette, hogy az SaS biztosan nem tér vissza a kormányba, illetve az egész parlamenti klubjuk egyhangúlag megszavazza a kormány bizalmatlanságát. Sulík szerint az előrehozott választásoknak most már nincs sok értelme. A kormány bukása esetén lehetséges alternatívaként négy lehetőséget vázolt fel:
- lemondásban lévő kormányt, a fontos döntéseket az elnökasszony hozná meg,
- új koalíciót 76 mandátummal
- a kormány újjáépítését,
- hivatali kormányt.

Eduard Heger miniszterelnök felszólította az SaS-t, hogy a demokraták tartsanak össze, különben Rober Fico és Peter Pellegrini tér vissza az ország élére. Szerinte a szavazás nem Hegerről, Matovičról vagy Kollárról fog szólni, hanem a becsületes rendőrökről, ügyészekről és bírákról, reformokról és Szlovákia helyreállításáról, a demokráciáról és Szlovákia geopolitikai lehorgonyzásáról a világ demokratikus felén.

Kiemelte a végrehajtott reformokat, a családbarát politikát, az igazságszolgáltatás kezének elengedését és kormánya egyértelmű külpolitikáját. Minden demokratikus politikust felszólított, hogy ne ismételjék meg a múlt hibáit, utalva arra az esetre amikor Iveta Radičová kormányának megbuktatása után Robert Fico került hatalomra. Törekedjenek inkább egy demokrata kormány fenntartására a szebb jövő érdekében.



Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.