2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. Január 25. 10:34, szerda | Világ
Forrás: euronews.com

Finnország Svédországgal szeretne csatlakozni a NATO-hoz, de megteszi egyedül is

Finnország Svédországgal szeretne csatlakozni a NATO-hoz, de megteszi egyedül is

Finnország fontolóra veheti, hogy Svédország nélkül is csatlakozik a NATO-hoz, ha Törökország továbbra is blokkolja a katonai szövetségbe való belépésre irányuló közös törekvésüket.

Pekka Haavisto külügyminiszter egy kedd reggeli televíziós interjúban azt mondta, hogy mindkét skandináv ország NATO-csatlakozása abszolút prioritást élvez, majd hozzátette, hogy „készen kell állnunk a helyzet átértékelésére is".

"Történt valami, ami hosszú távon megakadályozná Svédország pályázatának előrehaladását?" – kérdezte Haavisto.

Úgy tűnik, a kérdésére a válasz igen.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn kijelentette, hogy Törökország már nem támogatja Svédország NATo-kérelmét, miután egy dán szélsőséges a hétvégén Svédországban elégetett egy Korán másolatot.

Néhány órával kezdeti kijelentései után Haavisto egy sajtótájékoztató során pontosította mondandóját, mely szerint Finnország továbbra is a svédekkel együtt szeretne csatlakozni a NATO-hoz.

"Most azt mondta, amit mindig is hallgatólagosan, de korábban kimondatlanul hagyott, hogy továbbra is az a célunk, hogy ezt Svédországgal együtt szeretnénk belépni, de senki sem mondta ki eddig, hogy Finnország soha nem tenné meg egyedül is – sem Sanna Marin, sem Pekka Haavisto, de még Niinistö elnök sem.” – mondta Charly Salonius-Pasternak, a Helsinkiben működő Finn Nemzetközi Ügyek Intézetének (FIIA) tudományos főmunkatársa.

„Sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy amíg az ügy nincs lezárva, addig nem kell másra gondolni. A finn politika továbbra sem változott, de ha a tárgyalások kudarcba fulladnak, akkor el kell gondolkodnunk alternatív lehetőségeken is.” – mondta Salonius-Pasternak az Euronewsnak.

Egyelőre, különösen az április eleji finn parlamenti választások előtt, egyetlen komoly finn politikus sem állt ki mellszélességgel azért, hogy Svédországot hátrahagyva, egyedül lépjenek be a NATO-ba.

Finnország a május közepén tartandó török választások és a júniusi litvániai NATO-csúcs között egy lehetséges időablakot lát Törökország számára, hogy zöld utat adjon a NATO-pályázatoknak.

Ezt követően, ha továbbra sem érkezne változás Ankarából, akkor komolyabb megbeszélésekre lenne szükség, hogy az új helsinki kormány kitalálja, hogyan tovább.

Hogyan reagált Svédország?

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kedd este Stockholmban újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy megérti azt a frusztrációt, amit Finnországban sokan éreznek amiatt, hogy még nem vették fel a szövetségbe, de nyugalomra szólította fel a NATO-tagságot ellenző svédeket, hogy értsék meg a biztonsági helyzet súlyosságát.

„Mind Svédországban, mind Svédországon kívül vannak olyan erők, amelyek meg akarják akadályozni, hogy Svédország NATO-tag legyen.” – mondta Kristersson, aki ősszel egy szélsőjobboldali politikai párt támogatásával került hatalomra. „És azt is látnunk kell, hogy vannak olyan provokátorok, akik meg akarják rontani Svédország kapcsolatait más országokkal, ami Svédország NATO-tagságának késleltetéséhez vezethet.” – tette hozzá.

forrás: euronews.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.