2023. június 5, hétfő - Fatime

Hírek

2023. Március 16. 17:21, csütörtök | Világ
Forrás: Cas.sk

Finnország hamarosan NATO-tag lesz

Finnország hamarosan NATO-tag lesz

A Kreml csütörtökön kijelentette, hogy Oroszország nem jelent veszélyt Finnországra.

Ez nem sokkal a finn elnök törökországi látogatása előtt történt, amely várhatóan zöld utat ad Finnország NATO-tagságának - tájékoztat a TASR az AFP hírügynökség jelentése alapján.

"Többször is sajnálatunkat fejeztük ki Finnország és Svédország NATO-tagsági kérelme miatt, és azt is hangsúlyoztuk, hogy Oroszország semmilyen veszélyt nem jelent ezekre az országokra" – mondta Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője.

Ugyanakkor azt állította, hogy Oroszországnak nincs vitája Finnországgal vagy Svédországgal, és ezek az északi országok semmilyen módon nem fenyegetik az Orosz Föderációt.

Finnország és Svédország tavaly jelentkezett a NATO-ba, de kérelmüket Törökország egyelőre blokkolta. Állítása szerint mindkét ország menedéket nyújt azoknak a csoportoknak, amelyeket Ankara terroristának tart.
Ankara egyértelművé tette, hogy nagyobb fenntartásai vannak Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban, mint Finnországgal szemben. A svédek kérelmet ezért valószínűleg külön fogják megvizsgálni.

Sauli Niinistö finn elnök pénteken Isztambulban találkozik Recep Tayyip Erdogan helyi államfővel, akivel Finnország szövetségi csatlakozásának ratifikálásáról tárgyal.

Oroszország a NATO bővítését saját biztonsága egzisztenciális fenyegetéseként érzékeli. Ukrajna is kérelmezte a Szövetséghez való csatlakozást, a Kreml pedig épp ezzel magyarázza az ottani katonai inváziót.

Forrás: cas.sk

Címkék: Finnország, NATO

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 02. 08:11, péntek | Világ

Túlmelegedés miatt halt meg egy gyerek az autóban, amíg a szülei templomban voltak

Egy 11 hónapos csecsemő halálát vizsgálják az Egyesült Államokban, a floridai Palm Bayben. Szülei a forró autóban hagyták, miközben a templomban voltak a vasárnapi istentiszteleten.

2023. Június 01. 19:44, csütörtök | Világ

Ezen a napon: Június 1.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2023. Május 31. 09:50, szerda | Világ

Ezen a napon: Május 31.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2023. Május 31. 08:15, szerda | Világ

Régészet: a múlt rejtett kincsei feltárva

Régészek szerte a világon régészeti ásatásokat végeznek, hogy felfedjék a korábbi civilizációk maradványait és megértsék az emberi történelem rejtett titkait.