2024. május 28, kedd - Emil, Csanád

Hírek

2023. Március 16. 17:21, csütörtök | Világ
Forrás: Cas.sk

Finnország hamarosan NATO-tag lesz

Finnország hamarosan NATO-tag lesz

A Kreml csütörtökön kijelentette, hogy Oroszország nem jelent veszélyt Finnországra.

Ez nem sokkal a finn elnök törökországi látogatása előtt történt, amely várhatóan zöld utat ad Finnország NATO-tagságának - tájékoztat a TASR az AFP hírügynökség jelentése alapján.

"Többször is sajnálatunkat fejeztük ki Finnország és Svédország NATO-tagsági kérelme miatt, és azt is hangsúlyoztuk, hogy Oroszország semmilyen veszélyt nem jelent ezekre az országokra" – mondta Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője.

Ugyanakkor azt állította, hogy Oroszországnak nincs vitája Finnországgal vagy Svédországgal, és ezek az északi országok semmilyen módon nem fenyegetik az Orosz Föderációt.

Finnország és Svédország tavaly jelentkezett a NATO-ba, de kérelmüket Törökország egyelőre blokkolta. Állítása szerint mindkét ország menedéket nyújt azoknak a csoportoknak, amelyeket Ankara terroristának tart.
Ankara egyértelművé tette, hogy nagyobb fenntartásai vannak Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban, mint Finnországgal szemben. A svédek kérelmet ezért valószínűleg külön fogják megvizsgálni.

Sauli Niinistö finn elnök pénteken Isztambulban találkozik Recep Tayyip Erdogan helyi államfővel, akivel Finnország szövetségi csatlakozásának ratifikálásáról tárgyal.

Oroszország a NATO bővítését saját biztonsága egzisztenciális fenyegetéseként érzékeli. Ukrajna is kérelmezte a Szövetséghez való csatlakozást, a Kreml pedig épp ezzel magyarázza az ottani katonai inváziót.

Forrás: cas.sk

Címkék: Finnország, NATO

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 22. 19:54, szerda | Világ

Július 4-én tartják a brit parlamenti választásokat

A miniszterelnök a Downing Street 10. szám alatti rezidenciája előtt felszólalva véget vetett a választások időpontjáról, hónapok óta tartó huzavonának.

2024. Május 21. 16:42, kedd | Világ

DRÁMA A LEVEGŐBEN: Turbulenciába került a repülőgép, az egyik utas életét vesztette

A hétfő este Londonból Szingapúrba tartó Boeing 777-es fedélzetén 211 utas és 18 fős személyzet tartózkodott.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.