2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Január 16. 16:07, kedd | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

Fico: A V4-es együttműködést szándékosan szabotálták

Fico: A V4-es együttműködést szándékosan szabotálták

A pozsonyi és a budapesti kormány számos kérdésben, így az Ukrajnával kapcsolatos kérdésben és az uniós migrációs paktum elutasításában is azonos állásponton van - folytatta a szlovák kormányfő.

Tragikus, hogy a Visegrádi Négyek (V4) együttműködését szándékosan ellehetetlenítették. Ezt Robert Fico miniszterelnök mondta kedden Budapesten. Az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón bejelentette azt is, hogy nyomást gyakorol a cseh V4-elnökségre, hogy hívja össze a csoportosulás országainak miniszterelnökeinek találkozóját a közös problémák megoldása érdekében. A hírről a TASR budapesti tudósítója számolt be.

"A V4-eket és a V4-eken belüli együttműködést szándékosan működésképtelenné tették, ugyanis nyilvánvaló, hogy amikor négy ország fog össze, amely 65 millió lakost képvisel az EU-n belül, akkor képesek olyan dolgokat érvényesíteni, amelyeket normális esetben az egyes országok maguk, önerőből nem tudnak érvényesíteni" - mondta Fico. Szerinte a V4-ek miniszterelnökeinek találkozójának nem csupán formálisnak kellene lennie, hanem olyan témákat kellene megvitatniuk, amelyek fontosak ezen országok számára.

A pozsonyi és a budapesti kormány számos kérdésben, így az Ukrajnával kapcsolatos kérdésben és az uniós migrációs paktum elutasításában is azonos állásponton van - jelentette ki Fico.

A szlovák kormányfő szerint a vétójoggal kapcsolatban a Szlovák Köztársaság és Magyarország azonos álláspontot képvisel, illetve az Európai Unió jövőjével kapcsolatban is egyforma a két ország vezetőjének véleménye. "Ha elveszik a vétójogot az uniós tagállamoktól, és az alapvető politikai és biztonsági kérdésekben a többség dönt, az az EU végének kezdete" - mondta. Ebben az esetben "a nagyok diktatúrája alakulna ki a kicsikkel szemben", és nem lehetne szuverenitásról és a nemzeti érdekek védelméről beszélni - mondta.

A miniszterelnökök Fico szerint a magyarországi és szlovákiai üzleti struktúráról, valamint az atomenergia szükségességéről is tárgyaltak az energia-önellátás elérése érdekében. "Atomerőművek nélkül aligha leszünk képesek elegendő és megfizethető áramot biztosítani bármelyik ország polgárainak" - tette hozzá a szlovák kormányfő.

Elutasította azokat a javaslatokat is, amelyek arra irányulnak, hogy Magyarországot megfosszák szavazati jogától az EU Tanácsában. Saját szavai szerint nem ért egyet azzal, hogy egy tagállamot büntetni kellene azért, mert szuverenitásáért és nemzeti érdekeiért küzd. Hangsúlyozta, hogy egy ilyen lépéshez egyhangú döntésre lenne szükség az EU-ban, de ezt ő, mint a Szlovák Köztársaság miniszterelnöke, soha nem támogatná.

Ugyanakkor kifejezte azt az óhaját, hogy Szlovákia és Magyarország kapcsolatai a kölcsönös segítségnyújtáson alapuljanak, ami a vissza nem térítendő kölcsönökre emlékeztet. Az ilyen segítségnyújtás egyik példájaként említette Magyarország részesedését Szlovákia légterének védelmében.

Forrás: teraz.sk

Címkék: Fico, orbán, V4

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.