2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2020. Július 29. 17:00, szerda | Helyi
Forrás: TASR, MTI

Feloldották a Hejcénél lezuhant katonai gép vizsgálati anyagának titkosítását

Feloldották a Hejcénél lezuhant katonai gép vizsgálati anyagának titkosítását

Jaroslav Naď védelmi miniszter feloldotta a magyarországi Hejcénél, a Borsó hegyen lezuhant AN-24 típusú katonai repülőgép vizsgálati anyagának titkosítását- írja a TASR.

Több, mint egy évtized elteltével ezzel eleget tesznek a civil szervezetek és más társulások kérésének, melyek évek úta küzdöttek azért, hogy a titkosítást feloldják. A dokumentumokat hamarosan közzéteszik a védelmi minisztérium weboldalán - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Martina Kovaľ Kakaščíková, a minisztérium szüvivője.

Az AN-24 katasztrófáját dokumentáló iratokba július 31-től nyerhetnek betekintést az elhunyt katonák családtagjai, valamint a nyilvánosság. Ez érintett negyvenkét család végre megismerheti a baleset körülményeit, amelyben szeretteiket elvesztették. Nemcsak nekik tartoztunk ezzel, hanem katonáinknak is, akik életüket áldozták a szülőföldjükért"- magyarázta a miniszter.

Elmondása szerint a társadalom évek óta várja a válaszokat azokra az kérdésekre, amelyek éppen az akták titkosítása miatt merültek fel. A miniszter elmondása szerint különféle spekulációk is napvilágot láttak a szerencsétlenségről. „Éppen ezért soha nem értettem a védelmi tárca korábbi vezetőinek azt az igyekezetét, hogy az ügy iratait titkosítsák" - mondta. Bizalmas adatokat, például az orvosi jelentéseket és az ezekhez tartozó fotókat, valamint a személyes adatokat nem tesszük közzé.

Az AN-24 katonai repülőgép 2006. január 19-én, erdős terepen zuhant le, 43 emberrel a fedélzetén, kb. 50 km-re a kassa repülőtértől, ahol landolnia kellett volna. 41 katona és a védelmi minisztérium egyik munkatársa vesztette életét. Az egyetlen túlélő egy katona, Martin Farkaš volt.

Címkék: baleset, repülő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.