2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2022. Október 27. 20:30, csütörtök | Helyi
Forrás: somorja.sk

Felhívás: Az ünnepek alatt is fontos a környezettudatosság

Felhívás: Az ünnepek alatt is fontos a környezettudatosság

Közeleg a Mindenszentek és a halottak napja, amikor elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Az ünnepeket megelőző hetekben az üzletek polcai már rogyásig vannak művirágokkal és koszorúkkal, műanyag mécsesekkel.

Forrás: somorja.sk

Ezek egy idő után óhatatlanul hulladékká válnak és a háztartási hulladék számára kijelölt kukákban végzik. Nem így kellene lenni, figyelmeztet az Envi-Pak gyártói felelősségvállalói szervezetet.

A lényeg: a megelőzés
A megfelelő osztályozás mellett már a temetői díszek kiválasztása során eldönthetjük, hogy fogunk-e hulladékot termelni, vagy sem. Az okos döntésen múlik. Rajtunk áll, hogy műanyag, avagy természetes anyagból készült, lebomló díszeket viszünk-e ki elhunyt szeretteink sírjára.

Csökkentsük a mennyiséget
A hulladék mennyiségét úgy tudjuk leghatékonyabban csökkenteni, ha kevesebbet vásárlunk, fogyasztunk. Ha tudatosan állunk ehhez a problémához, hamarosan látni fogjuk, hogy a kevesebb gyakran több, s hogy a mennyiségnél sokkal fontosabb a minőség. Törekedjünk arra, hogy a lehető legkevesebb hulladékot termeljük.

Mi legyen a hulladékkal?
Ne dobáljuk a temetőben keletkező hulladékot a háztartási hulladék tárolására szolgáló konténerekbe! Mindenszentek után vigyük haza, szelektáljuk ki, hogy minden a maga helyére kerüljön – az üveg, a műanyag és a zöldhulladék is. Fontos, hogy a műanyag-hulladékról előbb eltávolítsuk a viaszt. A művirágok és koszorúk esetében összetettebb a helyzet, ezek ugyanis többféle anyagból készülnek, így nem tekinthetők tiszta műanyagnak. Próbáljunk minél kevesebb ilyet vásárolni, részesítsük előnyben a vágott virágot, a fenyőgallyakból készült koszorút.

Már a kis változás is nagy hatással van a természetre.

A mindenszenteknek és a halottak napjának elsősorban az emlékezésről, és nem a fogyasztásról kell szólnia. Tiszteljük meg az ünnep alkalmával a természetet is azzal, hogy felelősségteljesebben, környezettudatosabban viselkedünk.

Forrás: Envi-Pak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.