2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2022. Október 16. 18:34, vasárnap | Világ
Forrás: Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE) Forum

Félelmetes mennyiségű elektromos hulladék található ma a Földön

Félelmetes mennyiségű elektromos hulladék található ma a Földön

Hiába a sok újrahasznosításra buzdító reklámkampány, rengeteg készülék végzi végül a kukák alján.

Az okostelefonok szegmensén belül nemrég arról lehetett olvasni, hogy alig néhány éven belül már ötször több hajlítható készülék talál majd gazdára, bár ezzel a kategória még mindig meglehetősen szűk marad. Eközben a teljes területen hatalmas problémát jelent a nem kívánt példányok újrahasznosítása, amely a nagy reklámhadjáratok ellenére sem akar igazán belendülni.

A napokban a kifejezetten erre a területre fókuszáló Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE) Forum tette közzé saját felmérését, amely csaknem 9 ezer európai háztartás megkérdezésén, az általuk adott válaszokon alapul. Az eredmény meglehetősen kiábrándító, ugyanis bár a válaszadók jó része az új típusok egyikének beszerzését követően is meg szeretné tartani a leváltandó példányt, csak az idei évben még így is több mint 5 milliárd készülék kerülhet a kukába, ami csaknem a teljes állomány egyharmadát teszi ki. Tekintettel arra, hogy az átlagos vastagság 9 mm körül van, ezzel egy 50 ezer km magas tornyot állíthatnánk össze, amely a Nemzetközi Űrállomás pályájához képest is hússzor magasabb lenne.

Az ABC NEWS beszámolója a témában.

Az okostelefonok amúgy azon kisebb eszközök közé tartoznak, amelyeket kifejezetten gyakran halmozunk fel, sokszor teljesen feleslegesen. A szervezet nyilván azt szeretné, ha ezen kisebb megoldásokat is újrahasznosítanánk, ez azonban nem igazán valósul meg, dacára annak, hogy a telefonok is tartalmaznak értékesebb összetevőket. Jó példa erre a Samsung tavalyi bejelentése, amelyben ugyan kiemelték, hogy 2019-ben már 160 százalékkal több telefont gyűjtöttek be, mint 4 évvel korábban, amennyiben azonban összeadjuk a számokat, a 2015 óta általuk értékesített példányok alig 0,0019 százalékát tudták bevonni ebbe a programba – ami persze önmagában amúgy sem jelenti azt, hogy az újrahasznosítás valóban jó eredménnyel zárult.

Az elmúlt évtizedben az e-hulladék mennyisége hatalmas méreteket öltött, ez a közeljövőben nem változik majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.