2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Február 05. 21:05, vasárnap | Kzélet
Forrás: aktuality.sk

Fák ültetésében segített a Kaufland

Fák ültetésében segített a Kaufland

A változó klímaviszonyokkal küszködő országunk jövőjéről már most döntünk. Az egyik eszköz, amellyel hatékonyan segíthetünk neki, a fák ültetése.

A Kauflandnak köszönhetően Szlovákia-szerte több mint 400 gyümölcs- és díszfa, valamint növény került elültetésre múlt évben. A cég ezzel is igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy környezetünk ellenállóbbá váljon a fenyegető változásokkal szemben.

A fák ültetése hozzájárul a jobb éghajlati jövőhöz

„Rendkívül fontosnak tartjuk a környezet védelmét, amit egész évben hangsúlyozunk számos tevékenységünkkel.” – mondta Samuel Machajdík, a Kaufland Slovensko szóvivője , hozzátéve: „Örülünk, hogy ezen kezdeményezés keretében részt vehetünk egy olyan beruházásban, amely a következő generációk számára is értelmes. Folytatjuk idén is.”

Az Ekopolis Alapítvány egyik célja, hogy a Sadíme budúcnosť kezdeményezés keretében támogassa a faültetést olyan helyszíneken, ahol erre valóban szükség van. „A Sadíme budúcnosť kezdeményezésünk egyesíti a környezet védelmére irányuló erőfeszítéseket, a közösségi projektek hosszú távú támogatását és az emberek növekvő érdeklődését az iránt, hogy miként tudunk igazán segíteni országunknak.” – mondta az alapítvány igazgatója, Peter Medveď.

A projekt 2022-ben indult a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma égisze alatt. Nemcsak szakértők, hanem helyi közösségek is részt vettek a teljes telepítési folyamatban. Önkéntesek segítségével hagyományos és elfeledett fákat ültettek olyan helyekre, ahol az annak van értelme. A fák utólagos gondozása is fontos része a projektnek. Ennek köszönhetően a szlovákiai városok és falvak lakói hosszú évekig befolyásolhatják azt a teret, amelyben élnek.

Új fák a Kaufland jóvoltából

Azok a városok, amelyekben a Kaufland mint növénytelepítési partner részt vett a fenntarthatóbb és zöldebb közösségeket és városrészeket célzó projektek megvalósításában: Besztercebánya, Simony (Partizánske), Rimaszombat, Vágújhely (Nové Mesto nad Váhom), Kézsmárk, Nagykürtös, Garamszentkereszt (Žiar nad Hronom), Rózsahegy (Ružomberok) és Szenc.

  • Alsó Liptó második legzöldebb faluja Rózsahegy környékén található. Ennek ellenére ez a terület Szlovákia legrosszabb levegőminőségű járásai közé tartozik.
  • A hársfasor telepítése nemcsak a környező mezőgazdasági táj művelését segíti elő, hanem a lakóinak is javítja az életminőségét
  • A Kaufland nemcsak anyagilag, hanem saját kezűleg is támogatta a faültetést. Azon a helyen, ahol régen a gyümölcsösök eltűntek, lehetőség nyílt szilvaültetvény telepítésére.
  • A Kaufland alkalmazottai maguk próbálták meg elültetni a 65 új fa egyikét.

Ne becsülje alá a klímavédelmet

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem és az ezzel kapcsolatos tevékenységek régóta fontos helyet foglalnak el a Schwarz-csoport egészében, amelynek a Kaufland is tagja. Az energiahatékony technológiák alkalmazása, az üvegházhatású gázok kibocsátásának megelőzése és csökkentése, az új épületek ökológiai tervezése, a környezetbarát logisztikai folyamatok vagy a hulladékképződést megakadályozó megelőző intézkedések hozzájárulnak mindannyiunk tisztább és fenntarthatóbb környezetéhez.

forrás: aktuality.sk

Címkék: erdők, fák, Kaufland

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.