2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2021. Január 31. 22:02, vasárnap | Világ
Forrás: AFP / HVG

Ezreket tartóztattak le Oroszországban a tüntetések miatt

Ezreket tartóztattak le Oroszországban a tüntetések miatt

A Putyin-éra legnagyobb tiltakozó megmozdulását láthatjuk Oroszországban. A korábban letartóztatott ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij mellett rengetegen állnak.

Ennek ékes bizonyítéka a politikus támogatására megtartott tüntetés, amelyen ezrek vettek részt, és amelynek következtében az orosz hatóságok több, mint ötezer embert vettek őrizetbe. A múlt héten a letartóztatott tüntetők száma 4027 volt, most pedig legalább 5021-et vittek el az orosz rendőrök, áll az OVD-Info jogvédő csoport beszámolójában.

A Putyin-korszak legerőteljesebb tiltakozó akciója volt a letartóztatott ellenzéki politikus melletti kiállás.

Több mint ötezer embert vettek őrizetbe a hatóságok Oroszországban az Alekszej Navalnij letartóztatott ellenzéki politikus támogatására megtartott, a hatóságok által nem engedélyezett tüntetéseken. Ellenzéki sajtóforrások szerint ez abszolút rekord, és a vasárnapi volt a Putyin-korszak legerőteljesebb tiltakozó akciója. Moszkvában 1608, Szentpéterváron 1122, Kraszojarszkban 194, Nyizsnyij Novgorodban 182, Tverben 124, Vlagyivosztokban 122, Novoszibirszkben pedig 103 embert vett őrizetbe a rendőrség. Egy időre őrizetbe vették a politikus feleségét is.
Az ellenzéki médiában és a világhálón megjelent beszámolók szerint a tüntetők egyebek között Navalnij szabadon bocsátását és az általuk tolvajnak minősített Vlagyimir Putyin orosz elnök távozását követelték a rendfenntartó testületek erődemonstrációja mellett. A keleti városokban a tüntetők szociális elégedetlenségüknek is hangot adtak.

A tüntetéseket többféle módon közelíti meg a sajtó. Míg az ellenzéki TV-k szerint volt ahol nőtt és volt ahol csökkent a résztvevők létszáma, addig az állami Rosszija 1 televízió azt emelte ki, hogy a tiltakozási kedv apadni kezdett.
A rendőrök Moszkvában és Szentpéterváron elektromos sokkolót alkalmaztak. Az utóbbi városban egyes ellenzéki források szerint könnygázt is bevetettek, de ezt a hatóság cáfolta. Az "északi fővárosban" összetűzés is volt, a tüntetők megakadályozták több társuk elszállítását. A történtek miatt egy férfi ellen, aki két rohamrendőrt ütlegelt, hivatalos személy elleni erőszak címén büntetőeljárást indítottak.

Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol gyógykezelést kapott, miután augusztusban Oroszországban - több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint - megmérgezték. A politikust arra hivatkozva vették őrizetbe, hogy megszegte egy sikkasztási ügyben rá korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit.

Címkék: Navalnij, Oroszország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.