2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2021. Március 24. 16:11, szerda | Világ
Forrás: Encyclopaedia Britannica

Ezen a napon történt: március 24.

Ezen a napon történt: március 24.

Ismét csokorba gyűjtöttük az adott nap legjelentősebb magyar vonatkozású, ill. világtörténelmi eseményeit. Ezekből szemezünk ma, március 24-én.

2008 – Bhutáni parlamenti választások

Maga a hír nem tűnik nagyon fontosnak, de mivel ez volt az ázsiai ország első országos voksolása, és Bhután ettől a pillanattól számít hivatalosan is demokrata országnak, úgy gondoltuk, nem hiányozhat a listáról.

2002 – Színesebb lett az Oscar-gála

Denzel Washington és Halle Berry filmsztárok az Oscar-gálák történetének második és harmadik afroamerikai győztesei férfi, ill. női főszereplő kategóriában. Gratulálunk!

1989 – Az Exxon Valdez alaszkai olajkatasztrófa

Harmincét évvel ezelőtt pontosan ezen a napon futott zátonyra az Exxon Valdez tankerhajója. A baleset során 11 millió gallon, azaz 41 millió liter olaj ömlött a Vilmos herceg-öböl vizébe Alaszka partjainál. Ez volt az amerikai történelem addigi legsúlyosabb olajkatasztrófája.

1971 - Kelet-Pakisztán független állam lett, ezzel létrejött Banglades

A Föld egyik legsűrűbben lakott és egyik legnépesebb országa, amelyet további gyors népességnövekedés jellemez és katasztrófák sorozata sújt, ezen a napon vált függetlenné.

1938 - Megszületett Ágh István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth és József Attila-díjas költő, író, műfordító

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi tagozatának 1992-től a tagja.

1922 - Meghalt gróf Széchenyi Ödön magyar és török főúr

Teljes nevén: gróf Sárvár-felsővidéki Széchenyi Ödön György István Károly. Széchenyi István ifjabb fia. Török császári pasa. Az állami tűzoltóság megszervezője, irányítója Magyarországon és Törökországban is. Elsőként jutott el Magyarországról Párizsba kizárólag vízi úton.

1905 – Egy zsenivel lett szegényebb a világirodalom. Ezen a napon hunyt el Jules Gabriel Verne

Kiemelkedő regényei a Nemo kapitány; a Rejtelmes sziget; A tizenöt éves kapitány; a Grant kapitány gyermekei, a Nyolcvan nap alatt a Föld körül, az Utazás a Föld középpontjába, a Kétévi vakáció és a Sándor Mátyás.

1882 – Robert Koch orvostudományi mérföldkőhöz érkezik

Robert Koch 1881-ben fedezte fel a tuberkolózis kórokozóját azzal a mikroszkóppal, amivel a születésnapján a felesége megajándékozta. Ezután kidolgozta a baktériumok tiszta tenyészetének előállítási módszerét, és sikerült a betegséget kísérleti úton előidéznie állatokban. Nevéhez fűződik a tuberkolózis elleni oltóanyag, a "tuberkulin" előállítása is. A tuberkolózis kórokozójának felfedezését 1882. március 24-én jelentette be a berlini Fiziológiai Társaság ülésén. Ott mondta el, hogy ezzel bizonyossá vált: számos betegséget parányi élőlények - az ő elnevezésével: "bacilusok" - okoznak.

1874 – Harry Houdini születése

Harry Houdini, született Weisz Erik magyar származású amerikai illuzionista és bűvész. Minden idők legnagyobb szabaduló és a modern kor egyik legnagyobb előadóművésze ezen a napon született Budapesten.

1684 – Pozsonyban megszületik Bél Mátyás

Eredeti nevén: Matej Bel, latinosan: Matthias Belius Ocsava. Magyar és szlovák író volt. Nem kisebb cél lebegett a szeme előtt, mint Magyarország politikai, földrajzi, néprajzi, nyelvtörténeti, természetrajzi képének megalkotása.

1603 - Meghalt I. Erzsébet angol királynő, a Tudor-ház utolsó sarja

1533. 09. 07-én született Londonban. 1588. óta volt Anglia királynője. Az ő nevéhez - Erzsébet korához - fűződik Anglia virágkora, nagyhatalmi helyzetének megszilárdítása. A trónt Stuart Mária fia, VI. Jakab skót király örökölte, aki I. Jakab néven 1603-tól 1625-ig uralkodott, perszonálunióban egyesítette a brit szigetek feletti uralmát. Richmondban 70 éves korában halt meg.

Címkék: ezen a napon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.