2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Szeptember 05. 16:43, vasárnap | Világ
Forrás: Britannica / képes történelem / Wikipedia

Ezen a napon: szeptember 5. – Ma lenne 75 éves Freddie Mercury

Ezen a napon: szeptember 5. – Ma lenne 75 éves Freddie Mercury

Megérkezett az ősz, s vele állandó rovatunk első szeptemberi kiadása. Mint mindig, ma is sorra vesszük, milyen érdekes és fontos történelmi események zajlottak szeptember ötödik napján.

1972 – A Fekete Szeptember terrorszervezet sportolókat ejt túszul Münchenben

1972. augusztus 26 és szeptember 11. között Münchenben rendezték meg a XX. nyári olimpiát. Szeptember 5-én a Fekete Szeptember nevű arab terrorista csoport nyolc tagja az olimpiai faluban behatolt az izraeli csapat szálláshelyére, ahol két izraeli sportolót megöltek és kilencet túszul ejtettek. Miután az izraeli kormány megtagadta a követelések teljesítését - 200 palesztin fogoly szabadon engedését -, a terroristák a nyugatnémet kormánytól repülőgépet követeltek a túszok elszállítására. A terroristákat és a kilenc túszt két helikopteren átszállították a fürstenfeldbrucki katonai repülőtérre, ahol a Lufthansa légitársaság Boeing repülőgépe már várakozott, hogy elszállítsa őket valamelyik arab országba. A német rendőrség ott akciót kezdeményezett, erre a terroristák megölték túszaikat, de a tűzharcban öt arab és egy német rendőr is meghalt, a három további terroristát elfogták. (Az akciónak összesen 11 izraeli sportoló, öt terrorista és egy rendőr áldozata volt.) A helyi hatóságoknak csak nagy veszteségek árán sikerült úrrá lennie a helyzeten. A játékokat azonban egynapos szünet után folytatták. Az olimpián a magyarok 6 arany -, 13 ezüst - és 16 bronzérmet nyertek. Bajnokok lettek: Balczó András öttusa, Fenyvesi Csaba párbajtőr egyéni, a párbajtőr csapat, Földi Imre súlyemelés, Gedó György ökölvívás és Hegedűs Csaba birkózás, aki győzelmével a magyar csapat 100, olimpiai aranyérmét nyerte el.

1956 – Kirobbant a Suezi-válság

Kirobbant a Szuezi-válság. Izrael tiltakozott Egyiptom intézkedése ellen, mely kizárta őt a Szuezi-csatorna használatából. A hónap végén Izrael megtámadta Egyiptomot, és elkezdődött a második arab-izraeli háború.

1946 – Freddie Mercury megszületik

Eredeti nevén: Faroukh Bulsara. Mercury együttese, a Queen 1971-től alkotott együtt. Első albuma 1973-ban jelent meg. Hírnevét az 1975-ben kiadott "One Night at the Opera" című nagylemezzel és az azon szereplő "Bohemian Rapsody" című dallal alapozta meg. Élete végéig dolgozott, és az 1991 elején megjelent "Innuendo" című lemez ugyanúgy listavezető lett, mint az együttes sikerszámaiból összeállított örökzöld lemez. A botrányairól is közismertté vált sztár-énekes iráni származású volt: családjával az indiai Bombay-n át került Londonba, ahol először grafikusművészi diplomát szerzett. Az AIDS végzett vele.

1942 – Móricz Zsigmond halálának napja

Valószínűleg szeptember 4-én halt meg, de a halálesete a Budapest VIII. ker. polgári halotti anyakönyv 1812/1942. folyószáma alatt 1942. szeptember 5-én került bejegyzésre. A XX. századi magyar realista próza kiemelkedő alakja. Móricz országos hírnevet a Nyugatban 1908-ban megjelent Hét krajcár című elbeszélése hozta meg. 1909-ben közzétette első novelláskötetét, Ady Endre üdvözölte, barátságuk szellemi szövetséggé vált. Üdvözölte a polgári forradalmat, és kezdetben reményeket fűzött a Tanácsköztársasághoz is. A kommün bukása után kizárták a Kisfaludy Társaságból, írásait egy ideig csak a Nyugat és az Est-lapok közölték. 1929 decembere és 1933 januárja között Babitssal közösen szerkesztette a Nyugatot. 1939-ben megvette a Kelet Népe című lapot, s azt szerkesztette haláláig. Kiváló életművéből is kiemelkedik az Erdély - trilógia, a Légy jó mindhalálig, az Úri muri, a Rokonok és az Árvácska. Művészetével ő lett a magyar kritikai realizmus beteljesítője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.