2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Szeptember 20. 17:28, hétfő | Világ
Forrás: Britannica / Képes történelem

Ezen a napon: szeptember 20. – A Takarítás világnapja

Ezen a napon: szeptember 20. – A Takarítás világnapja

Folytatjuk állandó rovatunkat a szeptember 20-i eseményekkel. A takarítás mellett próbáljunk elmerülni a történelem érdekesebb és fontosabb eseményeiben. Mindenkinek szép napot és jó olvasást!

A Takarítás Világnapja

1992-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szeptember 20-ra meghirdette a Takarítási Világnapot, amelynek célja a világméretű nagytakarítás. Jelszava: "Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon." Az akció Ausztráliából indult, ahol 1989-tőlszervezik az országos nagytakarítás napját. Magyarországon a dátumhoz legközelebb eső hétvégén a környezet megtisztítására hívják fel az embereket.

1988 – Harminc év után először érkezett Magyarországra Faludy György

Ötven évvel azután, hogy először és 32 évvel azután, hogy másodszor is elhagyta az országot, 78 évesen, 1988 szeptemberében hazalátogatott - és hamarosan végleg haza is települt - Faludy György. A hazalátogatás apropója az volt, Püski Sándor szeptember 20-án bejelentette: az általa kiadott Faludy-kötetek immár Magyarországon, a fővárosi Eötvös könyvesboltban is megvásárolhatók. Az erről szóló sajtótájékoztatón jelent meg újra a nagy nyilvánosság előtt Faludy, akinek a visszaemlékezések szerint a Kádár-korszakban annyira tiltott volt, hogy még az Országos Széchényi Könyvtár katalógusaiból is kiszedték a könyveire utaló cédulákat.

Nem csoda, hogy a korabeli magyar sajtó sem foglalkozott kiemelten a hazatérésével. Az akkor nyolcoldalas Magyar Hírlap 21-i száma a címoldalon a szovjet baráti társaságok tanácskozásáról, Sevarnadze dániai utazásáról, a lengyel koalíciós pártok mandátumért folyó alkudozásairól, a feszült karabahi helyzetről és a párt politikai bizottságának üléséről adott hírt, utóbbiról a szenzációhajhász "A parlamenti munkában is fokozottabban érvényesüljön a demokratizmus" címmel.

1946 – Az első Cannes-i filmfesztivál

A mára már neves fesztivált eredetileg 1939-ben szervezték volna, de a II. Világháború miatt későbbre kellett halasztaniuk. Azóta az esemény az egyik legnevesebb filmkritikai fesztiválként vonult be a köztudatba.

1929 – Budapesten először vetítettek hangosfilmet

A film címe "Az éneklő bolond" volt. Az akkori Fórum, későbbi Puskin moziban vetítették, a Kossuth Lajos utcában.

1897 – Tamási Áron születésnapja

Tamási Áron a gyulafehérvári püspökség levéltárában őrzött anyakönyv (és több hivatalos dokumentum, valamint a halotti anyakönyvi kivonat szerint) 1897. szeptember 19-én, a község plébániájának bejegyzésében (és más hivatalos anyagokban) 20-án született Farkaslakán, a Nagy utca felső részében. Első novellája 1922-ben jelent meg. 1923 és 1926 között az Egyesült Államokban élt, írásait folyamatosan hazaküldte. 1925-ben jelent meg első novelláskötete (Lélekindulás). Hazatérése után Kolozsváron telepedett le, s az erdélyi magyar irodalmi és szellemi élet vezető alakja lett. Az Újság és az Ellenzék munkatársa volt, előadáskörutakat szervezett, többször szerepelt Magyarországon. 1933-tól a Brassói Lapokban külön rovata volt (Tiszta beszéd). 1926-ban az Erdélyi Helikon alapító tagja volt. 1935 után politikai nézetei radikalizálódtak, felfogása a népi írókéhoz került közel. Budapest ostromát Bajor Gizi házában vészelte át. 1945-től 1947-ig országgyűlési képviselő volt. 1949-1953-ig kiszorították az irodalmi életből, később újra megjelenhettek cikkei, elbeszélései. Legnagyobb írói sikerét az Ábel - trilógiával aratta. Írásaiban főként a székely falvak világát, az erdélyi szegénység életét, a megélhetésért az urakkal és a természettel folytatott küzdelmeit, a székelyek ügyességét és furfangos észjárását ábrázolta. Tehetsége és fantáziája játszi könnyedséggel olvasztotta egybe a tragédiát és komédiát, a misztikumot és a falu józan realizmusát. Regények mellett színpadi műveket is írt, amelyek közül kiemelkedik az Énekes madár című darabja.

1870 – Rómát Olaszországhoz csatolják

1870-ben ezen a napon vonultak be az Olasz Királyság katonái Rómába, elfoglalva és a Királysághoz csatolva a várost. Ettől az évtől a pápa jogkörei is csak a Vatikánvárosra és annak egy kis rádiuszára terjedtek ki.

1519 – Világkörüli útjára indult Ferdinand Magellán

A portugál felfedező ezen a napon hagyta el a spanyolországi Sanlúcar de Barrameda kikötőjét és indult neki világkörüli útjának. Magellán életét veszítette a felfedezőút során, de a misszió sikeres volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.