2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Október 03. 23:15, vasárnap | Világ
Forrás: Britannica / Képes történelem / Youtube

Ezen a napon: október 3. – Ma van a Német Egység napja

Ezen a napon: október 3. – Ma van a Német Egység napja

Első októberi kiadásunkban a hónap harmadik napjára esett a választásunk, így most sorra veszzük, mi minden történt október 3-án a történelemben.

2004 – II. János Pál pápa boldoggá avatja az utolsó magyar királyt

Teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen. A Habsburg-Lotaringiai-ház utolsó uralkodója, 1916 és 1918 között I. Károly néven a Habsburg Birodalom és egyben az Osztrák Császárság utolsó császára és IV. Károly néven az utolsó magyar király.

1990 – A Német Egység Napja

A második világháborúban vesztes Németországot 1945-ben megszállták a szövetséges hatalmak. A hidegháború korszakában,1949-ben az amerikai - brit - francia zónából létrejött a Német Szövetségi Köztársaság, míg az orosz zónában megalakult a Német Demokratikus Köztársaság. 1961-ben az NDK vezetőinek határozatára a Berlint kettéosztó határ mentén falat húztak. Ezt 1989 novemberében a nép lerombolta, és megindult az egyesítési folyamat. Miután a II. világháborúban szövetséges, majd megszálló országok vezetői megegyeztek az ország békés egyesítésében, 1990. október 3-án helyreállt a német állami és nemzeti egység: egyesült az NDK és az NSZK.

1952 – Megjelent az első mágneses szalagos videómagnó

1951 elején Bing Crosby megkérdezte főmérnökétől, John T. (Jack) Mullintől, hogy a televízió felvehető-e magnóra, ahogyan ez a hang esetében is történt. Mullin azt mondta, hogy szerinte meg lehet csinálni. Bing felkérte az Ampex-et, hogy építsen egyet, és egy laboratóriumot is felállított Mullin számára a Bing Crosby Enterprises-ban (BCE). 1951-ben azt hitték, hogy ha a szalagot nagyon nagy sebességgel futtatják, biztosítani tudja a szükséges sávszélességet, hogy rögzítse a videojelet. A probléma az volt, hogy egy videojelnek sokkal szélesebb a sávszélessége, mint az audiojelnek (6 MHz vs 20 kHz), és ennek rögzítéséhez rendkívül nagy szalagsebességre van szükség. Volt azonban egy másik probléma: a mágneses fej kialakítása nem tette lehetővé az 1 megahertz feletti sávszélesség rögzítését a szalag sebességétől függetlenül.

Az első erőfeszítések a rögzített fejű hangrögzítőkhöz hasonló felvevők használatával sikertelenek voltak. Ennek a technikának az első ilyen bemutatását a BCE 1951. november 11-én végezte el. Az eredmény nagyon rossz kép volt. A korai erőfeszítések egyike a Vision Electronic Recording Apparatus volt , egy nagysebességű többsávos gép, amelyet a BBC fejlesztett ki 1952-ben. [3] Ez a gép egy vékony acélszalagot használt egy 21 hüvelykes (53,5 cm-es) orsón, amely fölött haladt. 200 hüvelyk (510 cm) másodpercenként. A 10 éves kutatás és fejlesztés ellenére soha nem használták széles körben, mivel a felvett videó minden percéhez hatalmas szalaghossz szükséges.

1929 – Létrejött a Jugoszláv Királyság

A balkáni államot megalapítása, 1918.12.01. óta Szerb-Horvát-Szlovén Királyságnak nevezték. I. Sándor király egy államcsíny révén növelte hatalmát és "királyi diktatúrát" vezetett be, amely az erősebb nemzetiségpolitikai centralizációra irányult. Felfüggesztette az alkotmányt, megszüntette a sajtó- és gyülekezési szabadságot, feloszlatta az országgyűlést, mivel annak antidemokratikus működését zavarta az alkotmányos jogok mellett fellépő horvát nacionalisták obstrukciós politikája.

1226 – Assisi Szent Ferenc halála

Pontos születési dátuma ismeretlen, különböző források szerint: 1181. január 12, 1182. április 29, 1182. július 5, vagy 1182. szeptember 26. Édesapja dúsgazdag posztókereskedő volt, aki fia ifjúkori léhaságait szó nélkül finanszírozta. Mikor férfivá serdült, katona lett, részt vett több háborúban, többször meg is sebesült. Spoletoi betegsége idején egy látomásában megjelent előtte Jézus Krisztus, aki felszólította, forduljon vissza. Felhagyott a léha élettel, nem törődve azzal, hogy apja kitagadta, rendbehozatta a Monte Subinco-i bencés szerzetesek Assisi közelében lévő templomát, és szegénységet hirdető követőivel rendalapítási kérélemmel fordult III. Ince pápához, aki ezt meg is adta. A rend a szegénység erényén alapult és Ferenc halála után a közösségek gyorsan szétterjedtek Itáliában, de misszióik eljutottak Angliába, spanyol, német és magyar földre is. Magyarországon először a XIV. században íródott Jókai-kódexben jegyezték le tetteit: prédikált a madaraknak, megszelídítette a városban garázdálkodó gubbiói farkast, testén viselte Krisztus sebeit. 1228-ban avatták szentté. A 2013-ban pápává választott Jorge Mario Bergoglio bíboros az ő tiszteletére vette fel a Ferenc nevet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.