2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2021. Október 11. 16:50, hétfő | Világ
Forrás: Britannica / Képes történelem / Youtube

Ezen a napon: október 11. – Átadták a Mária Valéria hidat

Ezen a napon: október 11. – Átadták a Mária Valéria hidat

Két egymást követő napon is jelentkezünk állandó rovatunkkal, amelyben felsoroljuk a történelem legérdekesebb és legfontosabb október 11-i eseményeit.

2001 – Átadták a Mária Valéria hidat Párkány és Esztergom között

Az építkezés 2000. október 17-én kezdődött, és összesen 19,4 millió euróba került. Ebből a hídépítés 12 millió eurót vitt el, a többit a felhajtó utak, illetve az épületek elkészítésére költötték. A hajózási vízszint felett a korábbi 7,2 méteres űrszelvényt 9,5 méterre növelték, így a híd ívesebb lett. A két parti nyílást felújították, a másik hármat újra gyártották, az acélszerkezeti elemeket a parton szerelték össze és uszályokról úszódaruval emelték helyükre. A hídon elhelyezték a régi magyar középcímert is, Szent István koronájával. Az újjáépített átkelőt 2001. október 11-én avatták fel Orbán Viktornak, Mikulás Dzurindának és Günter Verheugennek, az EU bővítési biztosának a jelenlétében.

1975 – Elindult a Saturday Night Live

Ezen a napon sugározták először az NBC csatorna Saturday Night Live című műsorát. Az élő közönség előtt felvett kabaréjelenetekkel dolgozó műsor azóta is hatalmas sikernek és érdeklődésnek örvend. A műsor olyan híres komikusok és színészek ugródeszkája lett, mint például Chevy Chase, Bill Murray, Eddie Murphy, Dan Aykroyd, Mike Myers vagy éppen Adam Sandler. Az SNL azóta intézmény lett az amerikai popkultúrában és New York egyik státuszszimbólumaként tartják számon.

1967 – A nyugati média beszámolt Che Guevara meggyilkolásáról

A szenvedélyes rögbijátékos és orvostanhallgató Ernesto "Che" Guevara 1951-ben motorkerékpáron bejárta Dél-Amerikát, és az elképesztő szegénység láttán a marxista ideológia híve lett. Habár Argentínában látta meg a napvilágot, Fidel Castro 1959-ben „született” kubai állampolgárnak nyilvánította a kubai forradalomban és Battista elűzésében nagy szerepet játszó gerillavezért, aki később a Kubai Nemzeti Bank elnöke lett. Guevara a forradalom exportálását tartotta fő céljának, ezért előbb Kongóba, majd Bolíviába ment. A dél-amerikai ország lakosait nem tudta maga mellé állítani, 39 éves korában Barrientos bolíviai elnök parancsára a hadsereg elit egysége kivégezte. Latin-Amerikában máig egyfajta apokrif szentként tisztelik.

1960 – Először lépett színpadra Aretha Franklin

1884 – Megszületett Eleanor Roosevelt, az első First Lady

Franklin Delano Roosevelt második világháborús amerikai elnök felesége volt. Egyes elnökfeleségek a XIX. században még annyira visszavonultan éltek, mintha nem is lettek volna a Fehér Ház lakói. A XX. században az erős férfiak oldalán álló erős asszonyok már nem rejtőztek el, hanem kiépítették az ország első asszonyának státusát, reprezentációs és karitatív kötelezettségeknek tettek eleget és egyre inkább tért hódítottak a politikában. A "First Lady"-k sorában nagy példaképként továbbra is az első helyen áll Eleanor Roosevelt, aki híres volt politikai és mindenekelőtt retorikai kompetenciájáról. 1945 és 1953 között az Amerikai Egyesült Államok követeként tevékenykedett az Egyesült Nemzetek Szervezetében. 1953-ban írása is megjelent "It's Up to the Women" címmel. Az amerikai nők társadalmi helyzetének megváltozásában visszatükröződik a "First Lady" státusában végbement változás is. Az ellentmondások, amelyekkel például Hillary Clintonnak - mint megcsalt feleségnek és kompetens politikusnak egyszemélyben - szembe kellett néznie, ráirányították a figyelmet a modern amerikai nők és a modern házaspárok életszemléletére is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.