2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. November 03. 23:26, szerda | Világ
Forrás: Britannica / Ezen a napon

Ezen a napon: november 3. – A Magyar Tudomány Napja

Ezen a napon: november 3. – A Magyar Tudomány Napja

November 3-a sem telt el események nélkül a történelemben. Ezeket a fontos pillanatokat gyűjtöttük ismét csokorba. Magyar szempontból mindenképpen a Tudomány Napját emelnénk ki.

1997 – A Magyar Tudomány Napja

Annak emlékére, hogy 1825-ben ezen a napon Gróf Széchenyi István felajánlotta birtokainak egyéves jövedelmét a Magyar Tudós Társaság – a mai Magyar Tudományos Akadémia – megalapítására. A Magyar Tudomány Napján adják át a Simonyi Károly-, a Zrínyi Miklós-, a Wigner Jenő- és a Fáy András-díjat.

1992 – Az USA Szenátusába beválasztják az első afro-amerikai nőt

A történelmi pillanat főszereplője a demokrata párti Carol Moseley-Braun volt. A politikus 1993-tól egészen 1999-ig képviselte Illinois államot, majd miután kiesett a törvényhozásból az Egyesült Államok új-zélandi nagyköveteként tevékenykedett.

1957 – Lajka kutya földkörüli pályára állt

Ezen a napon állították a szovjetek földkörüli pályára a Szputnyik-2 műholdat egy Lajka nevű kutyával a fedélzeten. Lajka kutyával az életben maradást vizsgálták a súlytalanság állapotában. Hat napig maradt életben. A Szovjetunió űrhajózás területén szerzett előnye erősen nyugtalanította az amerikai szakembereket és a közvéleményt, az Amerikai Egyesült Államok ezért egyre nagyobb intenzitással folytatta az űrkutatást.

1906 – Megszületett a segélykérő Morse-kód, az S.O.S.

A segélykérés általános Morse-kódját (...---..., azaz ti-ti-ti tá-tá-tá ti-ti-ti) az 1906. november 3-án született berlini Nemzetközi Rádiótávírási Egyezményben fektették le. Azért ezt a jelet találták megfelelőnek, mert ezt nagyon könnyű Morse-távíróval leadni. Csupán a véletlen műve, hogy S.O.S.-ként fordítható le. Számos magyarázat született később az S.O.S. értelmezésére: Save Our Souls - Mentsétek meg lelkeinket / Save Our Ship - Mentsétek meg a hajónkat / Stop Other Signals - Szüntessetek be minden más jelzést / Send Our Savior - Küldjétek a megmentőnket. A vészjelet először 1909-ben, az Azori-szigeteknél bajba jutott Slavonia hajó használta, és ennek köszönhetően a fedélzeten lévő összes utast kimenekítette a közelben elhaladó két utasszállító, a Prinzess Irene és a Batavia. Azonban az S.O.S. segélyhívás csak a Titanic 1912-es katasztrófája után vált általánosan használttá. Az első segélykérő jel valójában nem is az S.O.S. volt, hanem a Marconi Társaság által használt C.Q.D. A C.Q. a hajók általános riasztási jele, a D. pedig a danger vagy distress (veszély, baj) szót rövidítette. Ezt változtatták meg 1906-ban az S.O.S.-re.

1900 – Adi Dassler, az adidas márka alapítójának születésnapja

Herzogenaurach-ban született, Németországban. A két testvér a közös vállalkozásban kezdett sportcipőket gyártani, a cég neve Gebrüder Dassler Schuhfabrik - Dassler Testvérek Cipőgyára volt. Hamarosan rivalizálni kezdtek, és külön céget alapítottak. Adi Dassler az adidas márkát. Rudolf Dassler szintén a kereszt és a vezetékneve elejéből megalkotta a RUDA márkanevet, ami nem sokkal később PUMA lett.

1889 – Seress Rezső születésnapja

1889. november 3-án született Seress Rezső, a legendás Szomorú vasárnap című dal szerzője. Budapesten látta meg a napvilágot, és néhány vidéki színházi évet és a munkaszolgálatot leszámítva nem is lépte át szülővárosa határait. Artistának készült, színi tanulmányokat végzett, de a világot jelentő deszkákat hamar felcserélte egy barna pianínóra, amely mögött aztán egész életét töltötte; előbb a Dohány utcai Kulacs vendéglőben, majd az Akácfa utcai Kispipában. Világhírűvé az 1936 körül keletkezett Szomorú vasárnap című dalával vált, amelyet Jávor László versére írt. A giccsbe hajló sanzonnak a legenda szerint különös, mágikus hatása van, hallgatója olyan mély depresszióba süllyed, hogy öngyilkos lesz. Állítólag egy ideig pontos statisztikát is vezettek arról, hányan dobták el önkezükkel életüket a dal hallatán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.