2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. November 28. 18:52, vasárnap | Világ
Forrás: Képes történelem / Britannica / Cultura.hu / BKV

Ezen a napon: november 28. – Advent első vasárnapja

Ezen a napon: november 28. – Advent első vasárnapja

Ma van Advent első vasárnapja, és az ünnepvárás jegyében ma is jelentkezünk Mátyás kollégánk állandó rovatával, amelyben sorra vesszük a történelem mai napra datálható jeles eseményeit.

Advent első vasárnapja

A keresztény kultúrkörben Advent első vasárnapja a karácsony napját, vagyis december 25-ét megelőző negyedik vasárnap. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig, január 6-ig tart. Advent első vasárnapja, amely Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. Az advent szó jelentése „eljövetel”, az időszak a karácsonyt megelőző várakozás ideje, az Úr eljövetelének várása. A görögkatolikusoknál a hatodik vasárnaptól tartják az adventi időszakot. Az adventi koszorú nem egy régi szokás, 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette először: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát, köztük vasárnapokra 4 nagyobb gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Ma az adventi koszorú általában négy gyertyával díszített, a gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden vasárnapon eggyel többet.

1994 – Norvégia elutasítja az EU-s tagságot

Norvégiában eddig két népszavazás volt az EU-tagságról: 1972-ben a szavazók 53,5 százaléka utasította el az uniós tagságot, 1994-ben pedig 52,2 százalék szavazott nemmel az EU-csatlakozásra. Az észak-európai országok közül csak Norvégia és Izland nem tagja az EU-nak, utóbbi a múlt héten hagyta ott az uniós csatlakozásról szóló tárgyalásokat.

1985 – Rúzsa Magdi születésnapja

Isten éltesse a 36 éves, vajdasági születésű magyar énekesnőt! Magdi egy megható üzenettel készült születésnapján: "Idén egy napra esett ádvent első vasárnapja és a születésnapom. Tényleg különleges érzéseket hoz ez az év. Valahogy most még szebb ez a csendes várakozás. A hit, a remény, a szeretet és az öröm másként járja át a lelkem. Most, hogy itt vannak a babáink a szívem alatt, sokkal szebb, sőt, még sosem volt ilyen szép az ünnepi időszak. Hálával van teli a szívem. Áldott várakozást mindenkinek! Ahogy édesanyám mondja minden nap, az Úr legyen veletek!"

1943 – Roosevelt, Churchill és Sztálin találkozója Teheránban

A megbeszélés november 28-a és december 1-je között zajlott. Franklin D. Roosevelt, amerikai elnök, Winston Churchill, angol miniszterelnök és Josziv Sztálin szovjet vezető azért találkozott Teheránban, hogy megbeszéljék a haditervet a második világháború megoldására. Ez volt az első alkalom, amikor hárman személyes megbeszélést tartottak, később 1945. februárjában Jaltában, majd 1945 júliusában Postdamban is találkoztak.

1887 – Elindult az első budapesti villamos

A Nyugati pályaudvar és a Király utca között közlekedett a Siemens & Halske villamosjárata a Nagykörúton. A jeles esemény egy hétfői napra esett, az első villamos délután fél háromkor indult el. A Nyugati pályaudvar elé megépítették az ideiglenes kocsiszínt is. Az 1000 mm nyomtávolságú vonalon két motor- és egy pótkocsi közlekedett. A legnagyobb menetsebességet 10 km/h-ra korlátozták, de az Andrássy utat ennél is lassabban volt szabad keresztezni. Itt állandóan lovas rendőr figyelte segítette a közlekedést. Sötétedés után a vonat elején fehér, végén vörös lámpát kellett bekapcsolni. (forrás: BKV)

1520 – Magellán áthajózik a később róla elnevezett szoroson

Ezzel elsőként érte el a Csendes-óceánt Dél-Amerikát megkerülve. A Magellán-szoros (spanyolul Estrecho de Magallanes) hajózható tengeri út, hosszú, kanyargó és keskeny tengerszoros a dél-amerikai kontinens déli csúcsa (pontosabban Chile partjai), illetve a részben Argentínához tartozó Tűzföld és a vele szomszédos szigetek között. A Csendes-óceán és az Atlanti-óceán közti legfontosabb természetes átjáró, de a barátságtalan éghajlat és a szoros szűk volta miatt nehéz hajózási útnak számít. A Panama-csatorna megnyitása (1914) a Magellán-szoros fontosságát csökkentette, de nem szüntette meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.