2022. január 16, vasárnap - Gusztáv

Hírek

2021. November 23. 00:16, kedd | Világ
Forrás: Britannica / Képes történelem

Ezen a napon: november 22. – A Magyar Közoktatás Napja

Ezen a napon: november 22. – A Magyar Közoktatás Napja

Ismét jelentkezünk állandó rovatunkkal. Ma a november 22-i történelmi eseményeket vesszük górcső alá. Nézzük, mi minden történt ezen a napon!

1991 – A Magyar Közoktatás Napja

A Pedagógusok Szakszervezete 1991-ben kezdeményezte, hogy november 22-én tartsák a Magyar Közoktatás Napját. Céljuk a magyar közoktatás helyzetének, gondjainak bemutatása, valós társadalmi megítélésének elősegítése.

1967 – Alföldi Róbert születésnapja

Ezen a napon született Alföldi Róbert, Jászai Mari-díjas színész és rendező, meghatározó alakja a kortárs színházi életnek. 2008 és 2013 között a Nemzeti Színház igazgatójaként tevékenykedett. Állandó tagja volt a Heti Hetes második hullámának, Alföldi ekkor Verebes István helyét vette át. Polgárpukkasztó stílusa és nyíltan vállalt homoszexualitása miatt rengeteg támadás érte élete során, Alföldi azonban művészi hozzáértésével, munkamoráljával és egyedi világlátásával minden kritikust elhallgattatott. A jelenlegi kormány kritikusaként a feketelisták élén foglal helyet.

1942 – A szovjetek Sztálingrádnál körbevették a 6. német hadsereget

Így megakadályozták az előretörést Leningrád és a Kaukázus irányában. A Friedrich Paulus tábornok vezette német hadsereg már szeptember 2-án megkezdte Sztálingrád ostromát. A város nagy részét el is foglalták, de az utcai harcok folytatódtak. November 19-én indult meg a Vörös Hadsereg ellentámadása heves tüzérséggel és harckocsitámadásokkal. Hitler elutasította a kitörésre vonatkozó kérelmet. 1943.01.31-én Paulus serege a déli csoporttal letette a fegyvert, majd február 2-án az északi csoport is kapitulált. A sztálingrádi csata véget ért, döntő fordulatot hozva a háború menetében. A németek veresége a második világháború végének kezdetét jelentette.

1906 – Nemzetkézi segélykérő jellé lépett elő az S.O.S.

A Nemzetközi Rádió-távírási Konvenció (International Radio Telegraphic Convention) döntött erről Berlinben, pontosan ezen a napon.

1878 – A hírhedt betyár, Rózsa Sándor halála

Negyven éven keresztül az Alföld legrettegettebb banditája volt. Pár esztendős korában apját lopásért felakasztották, ő először 1836-ban, 23 évesen került börtönbe, két tehén ellopásáért. A börtönből megszökött, futóbetyárnak állt, bandát szervezett, lóháton járta az Alföldet. Életét főként az állatállomány dézsmálása, a tehetősebb gazdák kirablása, és a törvény őreivel folytatott állandó harc jellemezte. Hamar követőkre talált a társadalom peremére szorult férfiak körében, mitegy 150 fősre nőtt csapata. Csárdákban vagy házaknál laktak, a helyiek megfélemlítésével, vagy egy nő szerelmének eredményeként. 1845-re belefáradt az állandó számkivetettségbe, levélben arra kérte a királyt, hogy kegyelmével biztosítsa számára a becsületes élet lehetőségét, kérelmét azonban elutasították. Az 1848-49-es szabadságharc idején az Országos Honvédelmi Bizottmány vezetőjeként Kossuth elfogadta Rózsa jelentkezését, a honvédek oldalán belépett a háborúba, a déli szerbek ellen küzdött. Azonban nem váltak be, a betyárok fittyet hánytak az OHB utasításaira, ráadásul tovább fosztogatták a Délvidék polgárait. A szabadságharc bukása előtt körözést adtak ki ellene, de csak nagy sokára, komája árulása révén tudták elfogni. A kiegyezést követő, 1868-ban meghirdetett amnesztiáig raboskodott. Miután szabadlábra került, szinte azonnal visszatért régi életéhez. A Szeged és Budapest között közlekedő postavonatot sikertelen rablási kísérletében sok embere meghalt, ő maga is megsérült és nem sokkal később elfogták. Az ügyész halált kért, végül ismét börtönbe került, de már nem tudott megszökni. Szabóként, majd harisnyakötőként dolgozott, egészen 1878-ban bekövetkezett haláláig.

1877 – Ady Endre születésének napja

Diósadi Ady Endre, születési nevén: Ady András Endre (Érmindszent, 1877. november 22. – Budapest, Terézváros, 1919. január 27.) a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője. A magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja. A műveltségről, irodalomról írt cikkei a fejlődést és a haladást sürgetik. Költészetének témái az emberi lét minden jelentős területére kiterjednek. Hazafi és forradalmár, példamutató magyar és európai. A szerelemről vagy a szülőföldjéről írt versei éppoly lényeges kifejezései az emberi létnek, mint a szabadság, az egyenlőség, a hit vagy a mulandóság kérdéseiről írott költeményei.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 13. 18:49, csütörtök | Világ

Covid-tagadó bejegyzés miatt törölték egy lengyel párt facebook-fiókját

Hatalmas a botrány Lengyelországban, miután a legnagyobb közösségi platform törölte az ellenzéki Konföderáció párt profilját. Az ok egy Covid-tagadó bejegyzés közzététele volt.

2022. Január 13. 17:17, csütörtök | Világ

Oltásellenes tüntetők ostromolják a bolgár parlamentet

Többezren tüntettek Szófiában a törvényhozás épülete előtt. Az oltást és a korlátozásokat ellenző tömeg a kötelező egészségügyi igazolvány eltörlését követeli.

2022. Január 13. 08:00, csütörtök | Világ

USA: Úgy tűnik, mégis indul versenyjogi eljárás a facebook ellen

Legalábbis erre enged következtetni az a információ, miszerint az ügyet tárgyaló kerületi bíró a második, már módosított beadványt befogadta.

2022. Január 12. 20:13, szerda | Világ

Ezen a napon: december 12. – 144 éve született Molnár Ferenc

December 12.-én magyar vonatkozásban elsőre talán mindenkinek a II. Világháború és a Don-kanyarnál elszenvedett súlyos vereség ugrik be, mi legjelesebb eseményként mégis Molnár Ferenc születésnapját választottuk.