2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Március 06. 22:20, vasárnap | Világ
Forrás: Britannica / Wikipedia / Képes történelem

Ezen a napon: március 6. - 547 éve született Michelangelo

Ezen a napon: március 6. - 547 éve született Michelangelo

Beléptünk március hónapjába, javában dúl határainkon az orosz-ukrán háború és a koronavírus sem mondta még ki az utolsó szót.

Ennek ellenére (vagy éppen ezért) mi úgy gondoltuk, hogy a történelemben való barangolás segíthet egy kicsit megfeledkezni a mindennapi gondokról. Vegyük hát sorra, mi minden történt március 6-án!

1972 - Ma ötven éves Shaquille O`Neal

Shaquille Rashaun O'Neal 1972. március 6-án született Newark városában, New Jerseyben. Főiskolai tanulmányait a Louisiana State University-n végezte, ahonnan háromszor is bekerült a legjobban kosárlabdázó egyetemistákból álló kezdőötösbe. 1992-ben jelentkezett a draftra, ahol elsőként választotta ki az Orlando Magic csapata. Már rögtön első évében berobbant a köztudatba és őt válaszották az év újoncának, így Michael Jordan óta ő volt az első, aki első évében már az All-Star gálán találta önmagát. 1994-ben már hazája válogatottjával nyerte meg a kosárlabda világbajnokságot, amelyen O'Neal lett a torna legjobbja. Utolsó Orlandoban töltött szezonjában csapata bekerült a nagydöntőbe, ahol azonban a Houston Rockets ellen vereséget szenvedtek el.

1996-ban először olimpiai bajnoki címet nyert a válogatottal, majd leigazolta a Los Angeles Lakers, ahol 2004-ig játszott. 2000-ben teljesült először álma és nyerte meg a bajnokságot Lakerssel. Ezt a következő 2 évben megismételték. 2005-től már a Miami Heat csapatát erősítette, mivel elmérgesedett a helyzete Los Angelesben. Itt szerezte meg a sportoló 2006-ban 4. bajnoki címét. Egy komolyabb sérülésekkel teli időszak után, 2008-ban a Phoenix Sunshoz, majd 2010-ben a Cleveland Cavaliershez igazolt át, majd végül a Boston Celticsből vonult vissza 2011-ben. Kosaras pályafutása mellett több filmben is vállalt mellékszerepet, így látható volt a "Kazaam, a szellem", "A játék ördöge", a "Horrorra akadva 4" és a "Kavarás" című filmekben is.

1927 - Megszületik Gabriel García Márquez

A mester 1982-ben irodalmi Nobel-díjat kapott "regényeiért és elbeszéléseiért, melyekben fantasztikum és valóság ötvöződik mesterien, s mert a sajátos képzeletvilágú művek révén ábrázolja földje életét és konfliktusait". Beutazta Dél-Amerikát, elidőzött Havannában, Caracasban, Bogotában és Mexikóvárosban. 1967-től tíz évet töltött Európában, munkatársa volt a "Mundo Nuevo" és a "Casa de las Américas" című lapoknak Barcelonában, majd Mexikóban élt, ahonnan 1982-ben tért vissza hazájába. Kapott Chianciano-, Rómulo Gallegos- és Neustadt nemzeti díjat, 1982-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki.

Magyarul is olvasható művei: Söpredék, Az ezredes úrnak nincs aki írjon, Baljós óra, Száz év magány, A bölömbikák éjszakája, A pátriárka alkonya, Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája, Szerelem a kolera idején.

1899 - Az Aszpirin bejegyzése Berlinben

Az Aspirin®-t, mint regisztrált védjegyet bejegyzik Berlinben. Egy évvel később az USA ban szabadalmaztatják. Először por formában kapható, kimért, 500 mg os kiszerelésekben, kis papírtasakokba csomagolva. Csupán egy évvel később a Bayer már a klasszikus tabletta formában gyártja a fájdalomcsillapító készítményt így az Aspirin® az egyik első gyógyszer, amelyet ilyen gyógyszerformában forgalmaznak.

1475 - Michelangelo születésnapja
Az érett reneszánsz mestere és a barokk művészet atyja volt. Caprese-ben született. Firenzében kezdte tanulmányait, I. Lorenzo de'Medici volt a mecénása, aki megismertette a kor filozófiai áramlataival. 1496-ban Rómába ment, ahol megalkotta "Pietà" című márványszobrát. Az 1501-ben befejezett szobor Máriát ábrázolja, aki karjában tartja a halott Jézust. Michelangelo esztétikai felfogását - miszerint a lélek szépsége a test szépségében nyilvánul meg - jól tükrözi, hogy Máriát és Jézust fiatalnak ábrázolta. 1501-ben Michelangelo visszatért Firenzébe, ahol Dávid-szobrán dolgozott. 1505-ben Rómába hívták, hogy megtervezze II. Gyula pápa síremlékét, de az nem valósult meg. E helyett megbízták a Sixtus-kápolna mennyezetének kifestésével. 1508-tól 1512-ig festette a bibliai jeleneteket a világ teremtésétől az angyali üdvözletig. 1515-ben elkészült a "Mózes", 1516-ban pedig a "Haldokló rabszolga" című szobra. 1517 és 1534 között Michelangelo ismét Firenzében, a Mediciek sírkápolnájában dolgozott. 1541-ben fejezte be "Utolsó ítélet" című freskójával a Sixtus-kápolnában lévő művét. 1547-től a Szent Péter-bazilika építésének irányítását vette át, amelynek kupoláját az ő tervei szerint építették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Február 23. 10:30, péntek | Világ

Júniusban kerülnek forgalomba a III. Károly képmásával ellátott bankjegyek Angliában

A III. Károly arcképével ellátott érmék már több hónapja forgalomban vannak, de a bankjegygyártás előkészítése több időt igényel.