2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Március 03. 02:52, csütörtök | Világ
Forrás: Youtube / Britannica/ NatGeo / Wiki

Ezen a napon: március 3. - Torkos csütörtök

Ezen a napon: március 3. - Torkos csütörtök

Március 3-ra esett idén a Hamvazószerdát követő, 40 napos böjt kezdetét jelző Torkos Csütörtök, amelyről érdekes információkat tudhatnak meg állandó rovatunk mai cikkéből. De mi történt még? Lássuk!

Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő Hamvazó Szerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is. Egy másik definíció szerint a torkos csütörtök a farsang különleges napjainak egyike, mely valaha része volt a magyar népszokásoknak is. Lényege, hogy – a közelgő nagyböjt előtt – ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket (pl. fánk), valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni.

1931 - Az USA Kongresszusa az ország hivatalos himnuszává nyilvánítja a “The Star Spangled Banner” című F.S. Key-verset

A világ egyik legnehezebben elénekelhető himnusza Lady Gaga előadásában - Joe Biden amerikai elnök beiktatási ceremóniáján

1931. március 3-a óta a „The Star Spangled Banner” az Egyesült Államok nemzeti himnusza. A himnusz dallama eredetileg egy 1800 körül keletkezett népszerű angol bordal melódiája. Szövegét 1814-ben egy amerikai ügyvéd és egyben amatőr költő, Francis Scott Key írta. A végső simításokat Thomas Carr végezte rajta, amikor összepárosította a melódiát a szöveggel. Az amerikai himnusznak két sajátossága is van. Az egyik, hogy a „legénekelhetetlenebb” himnusznak tartják, a másik pedig, hogy azon ritka himnuszok közé tartozik, melynek szövegében az állam vagy a nép nevéről még említés sem esik.

1923 - Első alkalommal jelenik meg a TIME magazin

A Time magazin az USA első hetente megjelenő hírmagazinja, amely ma már egy több 25 millió olvasói körrel rendelkezik. Indulása után négy évvel már több mint 175 ezer példányban forgalmazták, és az Egyesült Államok legjelentősebb hírmagazinja lett – a 20. század végére pedig elérte a négymilliós példányszámot. 1923-ban két újságíró, Henry R. Luce és Briton Hadden egy olyan lapot szerettek volna, amely az elfoglalt olvasókat rövid hírekben gyorsan és jól megszerkesztett formában tudja tájékoztatni mind a hazai, mind pedig a nemzetközi eseményekről. Az új magazint először Facts-nek (Tények) tervezték nevezni, később azonban a Time mellett döntöttek, szlogenjük pedig „Take Time – It's Brief” lett. A rövid, tömör, tájékoztató cikkeket különböző rovatokban (pl. nemzeti és nemzetközi ügyek, üzlet, oktatás, tudomány, művészetek, stb.) rendezték – ez az elrendezés később sok hírmagazinnak lett standard formája.

Az első évad első száma 1923. március 3-án jelent meg (mindössze 15 cent volt az ára), a címlapján a politikus John G. Cannonnal. Igen szokatlan választás volt egy 86 éves ember portréját tenni a kiemelt helyre – e különlegességét azonban évekig megtartotta, és sokáig egy-egy ember arcképét (eleinte grafikák, később fényképek is) lehetett az előlapon meglátni. 1927-ben vezették be a mára már védjegyévé vált piros színű keretezést. Ezt a keretet az elmúlt jó 90 évben mindössze négyszer változtatták meg: a 2001. szeptember 11. alkalmából kiadott különszám kerete fekete; 2008-ban a Föld napja miatt zöld, szeptember 11. tizedik évfordulójakor és a 2012. december 31-én megjelent számé pedig ezüst színű.

1875 - Párizsban bemutatják a Carmen című operát

A Carmen Georges Bizet három- (az utolsóban két színnel) vagy négyfelvonásos operája. Szövegkönyvét Henri Meilhac és Ludovic Halévy írták Prosper Mérimée azonos című, 1845-ben írt regénye alapján. Az opera ősbemutatójára 1875. március 3-án került sor Párizsban, az Opéra Comique-ban. A budapesti bemutató 1876. október 28-án volt a Nemzeti Színházban. A magyar fordítás id. Ábrányi Kornél műve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.