2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Március 25. 12:47, péntek | Világ
Forrás: MTI / Britannica / Wiki / Képes történelem / Cultura.hu

Ezen a napon: március 25. - 141 éve született Bartók Béla

Ezen a napon: március 25. - 141 éve született Bartók Béla

Ezen a napon is dúl a háború Ukrajnában, és ezen a napon is történtek jeles események a múltban, így mi sem tétlenkedhetünk. Íme, mi minden történt anno március 25-én.

1990 - Negyvennégy év után szabad országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon

Aki a kultúra iránt kevésbé, de a közélet iránt szívesebben érdeklődik, annak is érdekes dátum lesz a mai, hiszen1990-ben, 44 és fél év után ezen a napon tartottak újra demokratikus szabad választásokat Magyarországon. Ennek feltételeit, kereteit a nemzeti kerekasztal tárgyalásokon dolgozták ki, majd a 1989. évi XXIV. törvény fektette le jogi alapjait. A rendszerváltozás utáni első országgyűlési választásokat Szűrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnök 1990. március 25-ére és április 8-ára tűzte ki. A kétfordulós választásban 58 párt és 1623 jelölt vett részt. 12 párt tudott országos, 19 pedig területi listát állítani. Az egyéni jelölteknek 750 ajánlószelvény begyűjtésére volt szükségük ahhoz, hogy elindulhassanak a választáson.

1947 - Sir Elton John ma ünnepli 75. születésnapját

Reginald Kenneth Dwight, ismertebb nevén Elton John 1947. március 25-én született. A Grammy-díjas és Oscar-díjas brit zeneszerző, zenész és énekes legismertebb dalai közé olyan slágerek tartoznak mint a “Your song”, a “Candle In The Wind”, a “Can You Feel the Love Tonight”, az “I’m Still Standing”, a “Sacrifice”, a “Don’t Go Breaking My Heart”, a “Crocodile Rock” és a “Rocketman”. Eltont csodagyereknek tartották, már háromévesen zongorázott, kiskorában is házibulikon és családi összejöveteleken szórakoztatta az egybegyűlteket, hétévesen pedig már rendes zongoraórákra járt. És milyen jól tette…

1881 - Bartók Béla születésének napja

Világi történések szempontjából talán nem, de magyar szempontból mindenképp vezető és címadó esemény volt az 1881-es év, ekkor született ugyanis minden idők egyik legnagyobb zeneszerzője és népdalgyűjtője, Bartók Béla. Szlovákiai magyar kötődésről is beszélhetünk, hiszen Bartók Pozsonyban tanult. Az itt töltött gimnazista-évek után 1899-ben került Budapestre, a Zeneakadémiára. Itt ismerkedett meg Kodály Zoltánnal, akivel életre szóló, szoros szakmai és baráti kapcsolata alakult ki. Bartók egyszerre volt népzenekutató, zenetanár, zongorista és zeneszerző. Egyedi zenei stílusa a magyar népdalok és a modern európai irányzat ötvözetéből alakult ki. Legismertebb művei A kékszakállú herceg vára, A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin. Bartók rendszeresen kutatott és turnézott is külföldön. 1924-ben kutatásai eredményeiről sikeres könyvet adott ki "A magyar népdal" címmel, 1934-től pedig Kodállyal együtt a Magyar Tudományos akadémián dolgoztak egy népzenei kiadvány összeállításán. A háború miatt Bartók 1940-ben feleségével együtt az Egyesült Államokba költözött. Mire a keserves, sikertelen és gyakran munka nélküli külföldi évek után újra fellendült volna karrierje, egészségi állapota megromlott. Az 1945. szeptemberében bekövetkezett halálát leukémia okozta.

421 - Megalapítják Velence városát

Valamivel nagyobbat ugorva egyenesen a 5-ik századba érkeztünk, pontosabban annak az elejére, Velence város alapításának napjára - 421. március 25. Legalábbis ez az elfogadott elmélet. A San Giacomo di Rialto vagy San Giacometto egy Idősebb Szent Jakabnak ajánlott templom Velencében. A hagyomány szerint ezen a helyen állt a város legrégebbi temploma, amelyet 421. március 25-én szenteltek fel. Velence első lakosai ezen a területen telepedtek le, az erről szóló felirat a szentély jobb oldali pillérén olvasható. A jelenleg látható épületet a 12. században emelték, majd később többször is átalakították. Hát így.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.