2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2021. Május 22. 14:14, szombat | Világ
Forrás: Britannica / Képes történelem

Ezen a napon: május 22.

Ezen a napon: május 22.

Különleges nap a mai, ugyanis az egyik legrégibb jegyzett esemény is ezen a napon történt. Mai kalandunk során egészen a negyedik századig utazunk vissza.

1972 – Richard Nixon moszkvai látogatása

Richard Nixon megérkezik Moszkvába, amivel ő lesz az első amerikai elnök, aki átlépi a Szovjetunió határát.

1942 – Mexikó belép a II. Világháborúba

Mexikó belép a világot égető konfliktusba, és hadat üzen Németországnak, Olaszországnak és Japánnak.

1939 – Az Acélpaktum

Újabb II. Világháborús esemény napja volt május 22-e, amikor is Adolf Hitler és Benito Mussolini aláírták a két ország szövetségéről szóló Acélpaktumot.

1927 – Oláh György Nobel-díjas kémikus születésnapja

A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett vegyészmérnöki diplomát. 1949-ben kapta meg PhD. fokozatát, 1954-ben pedig az MTA Központi Kémiai Kutatóintézetének igazgatóhelyettese lett. Tudományos munkája során elsősorban fluorkémiai kutatásokkal foglalkozott, 1956. után ugyanezt a témát folytatta Kanadában, majd az Egyesült Államokban is. A kémiai Nobel-díjat 1994-ben ítélte neki a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, a kénsavnál sok milliószor erősebb, úgynevezett szupersavak felfedezéséért, amelyek lehetővé tették a kémiai iparnak, hogy nagyon olcsó alapanyagokból teljesen új termékeket állíthassanak elő. Oláh Györgynek több mint 1000 tudományos közleménye és számos könyve is megjelent, továbbá több mint 100 szabadalommal büszkélkedhet, többek között a globális felmelegedés problémájára is megoldást kínáló, nagy érdeklődést kiváltó direkt metanolos tüzelőanyag-cella kidolgozója.

1922 – Először énekelték el a Székely himnuszt

A szerzők szándéka nem az volt, hogy himnuszt alkossanak a székely népnek. Csanády György a verset 1921-ben írta, a Székely Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Egyesülete (SzEFHE) "májusi nagyáldozat" névre keresztelt évenkénti ünnepélyes találkozója alkalmából. A vers címe nem is tartalmazta a "himnusz" szót, egyszerűen csak "kantátá"-nak nevezték. A zenéjét Mihalik Kálmán leánykarra komponálta. A dalt, több forrás szerint, 1922. május 22-én énekelték először a SzEFHE Aquincumban rendezett találkozóján, a szerző jelenlétében. A dal később Erdély székely-magyar lakosságának második himnuszává vált. 1945 után tiltva volt, de bensőséges rendezvényeken, családi ünnepségeken titokban gyakran rázendítettek. A himnuszt a 2009. szeptember 5-én, Székelyudvarhelyen megtartott Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlésen határozatban fogadták el az önkormányzati képviselők Székelyföld hivatalos himnuszának.

1875 – A németországi Szocialista Munkáspárt elfogadja Marx és Engels programját

A programot a Gothában tartott kongresszuson fogadták el. A program Marx és Engels által megfogalmazott tanokra épült; bár a legilletékesebbek, Marx és Engels véleménye szerint a program sok kívánnivalót hagyott maga után.

1867 – Kossuth Lajos megírja híres Cassandra-levelét

A nyílt levél a kiegyezés-ellenes erők napilapjában, a Magyar Újságban jelent meg. A levélben Kossuth kifejtette, hogy amennyiben Magyarország sorsát Ausztriához kötik a kiegyezők (a kevésbé radikális nézeteket valló Deák - kormány), annak végzetes következményei lehetnek Magyarország sorsára nézve.

1859 – Arthur Conan Doyle születésnapja

Holmes az 1887-ben megjelent "A Study in Scarlet" című regényében szerepelt először. A mesterdetektív az éles megfigyelőképesség és a logikus következtetés megtestesítője volt. Sok olvasó azt hitte, hogy alakját élő személyről mintázta az író. Legjobb alkotásának az 1902-ben megjelent "A sátán kutyája" (The Hound of Baskervilles) című regényt tartják.

337 – I. Constantinus császár megkeresztelése

337-ben I. Constantinus császár, aki fiatal korától gyakorolta a keresztény vallást, halálos ágyán megkeresztelkedik, amivel ő lesz az első római császár, aki csatlakozik a Keresztény egyházhoz.

Címkék: ezen a napon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.