2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2021. Május 18. 09:17, kedd | Világ
Forrás: Britannica / képes történelem

Ezen a napon: május 18.

Ezen a napon: május 18.

Történelmi rovatunk következő részében felsoroljuk azokat az eseményeket és jeles évfordulókat, amelyek május 18-ra esnek. Fogadjátok szeretettel!

1980 – Kitör a Szent Ilona vulkán Washington államban

A vulkánkitörés mintegy hatvan emberéletet követelt. A vidéken a robbanás nyomáshullámai körülbelül ötszázmillió dolláros kárt okoztak.

1978 – A Múzeumok Világnapja

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában Moszkvában megtartott XI. konferenciáján határozták el ünneplését. 1978. május 18-án tartották meg először.

1956 – Rákosi beismeri bűnösségét

A Magyar Dolgozók Pártjának Sportcsarnokban tartott értekezletén tartott beszámolójában ismerte el, hogy a személyi kultusz következményeiért és az elkövetett törvénysértésekért ő maga is felelős.

1920 – II. János Pál pápa születésnapja

II. János Pált 1978-ban avatták a Római Katolikus Egyház fejévé, 455 éve ő az első nem olasz nemzetiségű pápa. Neve eredeti írásmóddal: Karol Józef Wojtyła. Ő volt a Vatikáni Állam 264. pápája.

1817 – Megszületik Irinyi János, a robbanásmentes gyufa feltalálója

Nagylétán született. Irinyi János a bécsi Politechnikumban tanult kémiát, ahol egyik professzorának kísérlete kapcsán jutott eszébe a hangtalan gyufa megoldása. A megvalósításig több év telt el, de 1836-ban végül szabadalmaztatta a zajtalan és robbanásmentes gyufát. Ebben az volt az újítás, hogy a gyufafejen a foszfort káliumklorát helyett ólomdioxiddal keverte. Találmányát egy gyufagyárosnak adta el, így szerzett pénzéből pedig Berlinbe ment tanulni a Mezőgazdasági Főiskolára. Hazatérte után megalapította az Első Pesti Gyújtófák Gyárát. A szabadságharc idején Kossuth őt bízta meg az ágyúöntés és puskaporgyártás irányításával, mint elismert kémiai szakembert. A szabadságharc bukása után Irinyi börtönbe került, és szabadulását követően többet nem is foglalkozott politikával. Kémiai tárgyú cikkeket és tankönyveket írt, fontos szerepe volt a magyar kémiai szaknyelv megalkotásában.

1804 – Napóleon nagy pillanata

Ezen a napon kapta meg Bonaparte Napoleon a Franciaország Császára (L'Empereur des Français) címet, koronázására azonban csak később, december 2-án került sor.

1161 – Szent Erik, a svédek patrónusának ünnepe

Az Erik-legenda mai változata egy jóval korábbi eredetin alapszik, amely fő vonásaiban történelmileg hiteles: eszerint Erik az egyházhoz hű király volt, aki az igazságosság szellemében és a közjót szem előtt tartva uralkodott. Magánéletét szigorú aszkézis jellemezte. Különös gonddal viseltetett a templomok építésére; ő alapította az uppsalai püspökséget, mely később, 1164-ben Svédország legfőbb főegyházmegyéje lett. Az általa vezetett keresztes hadjárat során hű barátjával és munkatársával, Henrik uppsalai püspökkel és seregével partra szállt Finnországban, hogy megerősítse a svéd befolyást és előmozdítsa a keresztény missziót. A finnek csatát vesztettek. A legenda szerint Erik könnyezett az elesett finnek láttán, amiért megkereszteletlenül kellett meghalniuk.

Címkék: ezen a napon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.