2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2021. Május 14. 12:32, péntek | Világ
Forrás: Britannica / képes történelem

Ezen a napon: május 14.

Ezen a napon: május 14.

Itt a hétvége, de mi nem lustálkodunk. Íme állandó történelmi rovatunk következő darabja, amelyben sorra vesszük mi minden történt május 14-én. Szerencsére idén májusban 13-a nem esett péntekre. 😊

1998 – Frank Sinatra halála

Ezen a napon hunyt el az amerikai énekes legenda, Frank Sinatra, aki nyitott magánélete és évtizedekig tündöklő csillaga miatt az USA egyik legkeresettebb sztárja volt. Los Angelesben tért örök nyugalomra a New York, New York című szám szerzője.

1984 – Mark Zuckerberg születésnapja

Ezen a napon született meg Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója.

1955 – Aláírták a Varsói szerződést

Albánia, Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, az NDK, Románia és a Szovjetunió Varsóban aláírja a Varsói Szerződést, amely a barátságról együttműködésről és a kölcsönös segítségnyújtásról szóló egyezmény. A közvetlen előzménye, hogy NSZK belép a NATO-ba. Ezután a szovjet csapatok "segítséget nyújtva" a "nyugati agresszorok" ellen, tovább állomásoznak a kelet-európai országokban. Az egyezmény inkább politikai eszköz volt, mint a kelet-nyugati katonai konfrontáció eleme.

1948 – Izrael állam lett

Ezen a napon történt 1948-ban, hogy lejárt a britek palesztinai mandátuma. David Ben-Gurion és a Zsidó Tanács állammá nyilvánította Izraelt, amivel megkezdődött az azóta is tartó arab-izraeli konfliktus.

1897 – Orvosdoktorrá avatták Szentgyörgyi gróf Hugonnai Vilmát, az első magyar orvosnőt

Hugonnai Vilma grófi család ötödik gyermekeként született. Két házasságából két gyermeke született. Mivel 1869-től kezdve a zürichi egyetemen már nők is tanulhattak, 1872-ben - családja beleegyezésével - beiratkozott, és 1879-ben orvosi diplomát szerzett. 1880-ban hazatért, de diplomáját külön kérelme ellenére sem fogadták el, így sokáig csak bábaként tevékenykedett a világhírű szülész-nőgyógyász, dr. Tauffer Vilmos professzor mellett. Szülésznői munkája mellett ismeretterjesztő és felvilágosító jellegű könyveket kezdett írni. 1897-ben végül Magyarországon is orvosdoktorrá avatták, és ezt követően oktatással foglalkozott. Az 1907-ben megjelent, elsősorban női és gyermekbetegségekkel, valamint a szülészettel és gyermekápolással foglalkozó, "A nő mint háziorvos" című könyvét sokáig az egészségápolás kézikönyvének tekintették. Az Országos Nőképző Egyesületben tevékenykedett, hatékonyan küzdött a nők oktatásáért és a nemüknek megfelelő foglalkoztatásért.

1829 – Megszületett Kamermayer Károly, Budapest első polgármestere

Kamermayer Károly előbb Buda, majd Pest szolgálatába lépett, a közigazgatásban tevékenykedett. 1861-ben Buda főjegyzője, 1867-ben Pest város tanácsnoka lett. Nagy érdemei vannak a városegyesítés tervének kidolgozásában. 1873-ban, az egyesített Budapest megszületésekor a népszerű várospolitikust nagy többséggel polgármesterré választották. Hivatalát 1873-tól 1896-ig látta el, mert további három terminusban is újraválasztották. 23 évi polgármestersége alatt indult meg Budapest világvárossá fejlődése. Nevéhez fűződik a magyar nyelvű közigazgatás megteremtése, a kerületi előljáróságok kialakítása. Működése idején épült az Andrássy út, a Nagykörút, a Ferenc József híd, a Déli Összekötő vasúti híd, a Parlament, a Mátyás- templom, több kultúrális létesítmény és a Nagycsarnok a Fővám téren. Kiépült az út-, víz- és csatornahálózat, megvalósult a szemétszállítás is.

1643 – XIV. Lajos trónra lép

XIII. Lajos halála után a négyéves XIV. Lajos lett Franciaország királya. 1661-ig az anyakirálynő, Ausztriai Anna töltötte be a régens szerepét, valamint első minisztereként Jules Mazarin bíboros vezette az államügyeket.

Címkék: ezen a napon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.