2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2021. Június 30. 12:48, szerda | Világ
Forrás: Britannica / Képes történelem

Ezen a napon: június 30. a Magyar Szabadság Napja

Ezen a napon: június 30. a Magyar Szabadság Napja

Mai cikkünkben sorra vesszük a történelem legfontosabb és legérdekesebb eseményeit, amelyek június 30-ra datálhatók. Fogadjátok szeretettel!

1991 – A Magyar Szabadság Napja

1991. június 30-án fejeződött be hivatalosan a szovjet csapatok kivonása Magyarországról és az ország visszanyerte önállóságát. Ennek emlékére minden év júniusának végén országszerte rendezvényeket tartanak, a fővárosban Budapesti Búcsú néven.

1990 – Gazdaságilag is egyesült a két Németország

Az újraegyesítés költségei jelentős terhet róttak a német gazdaságra, és hozzájárultak a gazdasági növekedés lassulásához. Ennek legfőbb oka a keletnémet gazdaság alacsony teljesítménye volt, különösen a nyugatihoz képest. Ezt fokozta a keletnémet márka (politikailag motivált) átváltási árfolyama nyugatnémet márkára, ami nem tükrözte ezt a gazdasági különbséget, ezáltal hirtelen versenyképtelenné vált, gyakran teljesen összeomlott a keleti ipar. A keleti területek áruval és szolgáltatásokkal való ellátása megerőltette a nyugati erőforrásokat. A korábban a keletnémet kormány által támogatott, veszteséges vállalkozásokat privatizálni kellett.

1959 - A Kossuth Rádióban megkezdték a Szabó család című családregénysorozat sugárzását

A Szabó család 48 éven át a Magyar Rádióban hallható rádiós hangjáték-sorozat volt. 2500 rész készült, 1959. június 30-tól 2007. május 21-ig a Kossuth Rádió sugározta. A legtöbb részt a Rádió 14-es stúdiójában vették fel. A műsor népszerűsége az 1960-as években volt a legnagyobb, később fokozatosan csökkent. Az új adások kedden, ismétlésük csütörtökön volt hallható.

1934 – Hosszú kések éjszakája

1934 nyarán Hitler kegyetlen módon számolt le legfőbb politikai ellenfeleivel és a náci rezsim kritikusaival. A hosszú kések éjszakáján a Führer parancsára a titkosrendőrség megtámadta és likvidálta az SA vezéralakjait, köztük Ernst Röhm-öt is, akit Hitler saját maga tartóztatott le.

1908 – A Tunguz meteor

113 évvel ezelőtt ezen a napon robbant fel egy tisztázatlan eredetű tűzgolyó Közép-Szibériában. A robbanás reggel 7 óra után történt a Tunguzka folyó völgyében.

1905 – Albert Einstein publikálja a relativitás elméletét

1905. június 30-án publikálta Albert Einstein először az általános relativitáselméletet. A tudós szövege az Annalen der Physik című tudományos folyóirat hasábjain jelent meg, és „A mozgó testek elektrodinamikájáról” címet viselte.

1894 – Londonban felavatják a Tower hidat

A felnyitható híd a Temze folyón ível át, a Tower közelében.

1870 – Ada Kepley diplomája

Ada Harriet Miser Kepley volt az első nő, aki jogi diplomát szerzett Amerikában. Abban az időben azonban nem gyakorolhatta az ügyvédi hivatást, a törvények ugyanis nem engedték, hogy nők is foglalkozzanak a joggal.

1853 - Teleki Blanka grófnőt tíz év várfogságra ítélték, magyar szellemű leánynevelés vádjával

Brunszvik Teréz unokahúga, Teleki Blanka grófnő 1846-ban nyitott intézetet Budapesten, hogy művelt, a magyar nyelv és nemzet iránt elkötelezett úrilányokat neveljen. Ez volt az első leánynevelde, ahol szaktanárok tanítottak, többek közt Leöwey Klára és a későbbi szabadságharcos Vasvári Pál. Teleki a korszerű nőnevelés mellett a női egyenjogúságért is küzdött. 1848. végén, Pest kiürítésekor intézete bezárta kapuit, ő pedig Leöweyvel Debrecenben és Szegeden pénzzel és élelemmel segítette a sebesülteket. A harcok után menekülteket bújtatott és külhoni forradalmi körökkel levelezett, emiatt a bécsi rendőrség 1851-ben letartóztatta. Két évig raboskodott saját intézetével szemben, az Újépületben, majd 1853-ban a haditörvényszék 10 év fogságra ítélte, elsődlegesen magyar szellemű leánynevelés vádjával. Bezártságának hatodik évében amnesztiával szabadult 1857-ben, ezután párizsi rokonaihoz költözött. A francia fővárosban halt meg 1862-ben, sírja a montparnasse-i temetőben található.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.