2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2021. Június 28. 14:13, hétfő | Világ
Forrás: Britannica / Képes történelem

Ezen a napon: június 28.

Ezen a napon: június 28.

A mai nap sem volt unalmasnak mondható a világtörténelem folyamán. Nézzünk is hát bele, mi minden történt június 28-án.

1997 – Holyfield füle

Mike Tyson kiállítják és eltiltják egy ökölvívó mérkőzéstől, miután a bokszoló kétszer is beleharap ellenfele, Evander Holyfield fülébe. A második harapás olyan jól sikerült, hogy azóta is hiányzik egy darab a megcsonkított fülből. Tyson ideiglenesen elveszítette sportolói licenszét.

1971 – Elon Musk születésnapja

Teljes nevén: Elon Reeve Musk. Nevéhez fűződnek a Zip2, az X.com, a PayPal, a SpaceX, a Tesla, a SolarCity vállalkozások és a Hyperloop megtervezése.

1960 - Bécsben 79 éves korában meghalt gróf Esterházy Móric, aki 1917-ben Magyarország miniszterelnöke volt

Tanulmányait 1899 és 1904 között a budapesti és az oxfordi egyetemen végezte, majd hosszabb utazást tett Európában és Észak-Amerikában. 1906-ban alkotmánypárti programmal, a terebesi választókerület országgyűlési képviselőjeként kapcsolódott be a politikai életbe. 1910 és 1918 között szintén ezt a választókerületet képviselte pártonkívüli 67-es programmal. Az I. világháborúban a szerb, majd az orosz fronton harcolt a 9. huszárezred főhadnagyaként. Gróf Tisza István távozása után, 1917. május 15-én nevezte ki miniszterelnökké IV. Károly király. Kevés kormányzati tapasztalattal rendelkezett, és világháború okozta egyre nagyobb válságon nem tudott felülkerekedni.

1919 - A versailles-i kastély tükörtermében aláírták a szövetségesek és Németország közötti békeszerződést

A béke területi rendelkezései szerint: Németország lemondott Elzász-Lotaringiáról Franciaország javára, részben Lengyelországhoz került Nyugat-Poroszország és Posen (Poznan) tartomány, Danzig (Gdansk) önálló terület (később szabadállam) lett, a Memel-vidék (Nyeman) szövetséges ellenőrzés alá került, Csehszlovákiának átadták Ratibor vidékét, Schleswig egy része Dániáé, Eupen és Malmédy Belgiumé lett. Megtiltották Ausztria csatlakozását Németországhoz (Anschluss-tilalom). A versailles-i békeszerződés katonai intézkedései többek között előírták, hogy Németország az általános védkötelezettség megszüntetésével 100 000 főnyi hivatásos hadsereget tarthatott fenn a legénység 12, a tisztek 25 éves szolgálati idejével. A leszerelést a szövetségesek ellenőrizték: Németországnak ki kellett szolgáltatnia a hadiflottáját, sem hadiflottát, sem légiflottát nem építhetett. Jóvátételt kellett fizetnie, valamint kimondták, hogy a háború kitöréséért egyedül Németországot terhelte a felelősség.

1914 - Meggyilkolták Ferenc Ferdinánd trónörököst, ami ürügyként szolgált az első világháború kirobbantásához

Gavrilo Princip anarchista Szarajevoben gyilkolta meg a trónörököst és feleségét. A merénylet hátterében Boszniának a Monarchia általi 1908-as annexiója állt, amelyet az ötszáz éves török megszállás után függetlenségre vágyó nép nem tudott elfogadni. A főhercegi párra leadott hét pisztolylövés valójában csak égő gyufaszálat jelentett, amelyet Európa lőporos hordójába dobtak. Egy hónappal később, 1914. augusztus 1-én kitört az I. világháború.

1884 – Meghalt Táncsics Mihály

Neve más írásmódokkal: Mihajlo Stančić, Stancsics Mihál. Írói álneve: Andorlaki Máté. Az első szocialista politikusok egyike.

1389 – A Rigómezei csata

I. Murád szultánt meggyilkolták a csatában. Fia, I. Bajezid (1389-1402) a Török Birodalom adófizetőjévé tette Szerbiát, tovább terjeszkedett és meghódította Bulgáriát, Thesszaliát és Makedóniát. Az oszmánok legyőzték Lázár fejedelem szerbek és szövetségeseik alkotta csapatait.

Címkék: ezen a napon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.