2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2021. Július 05. 19:48, hétfő | Világ
Forrás: Britannica / Képes történelem

Ezen a napon: július 5.

Ezen a napon: július 5.

Ismét itt vagyunk! Mai cikkünkben újra megnyitjuk a történelem kapuit és bepillantunk a július 5-i fiókba. Lássuk, mi történt ezen a napon!

1996 – Dolly, a bárány születésnapja

Dolly, aki Edinburghban született, volt az első sikeresen klónozott emlős a világon. Születését egy egész éven át eltitkolták.

1950 – Elfogadták Izraelben a Visszatérési törvényt

A Knesset elfogadta az ún. Visszatérési törvényt, amely minden zsidó polgárnak azonnal biztosította a beutazás lehetőségét, valamint az állampolgárság azonnali felvételét. A törvény rengeteg problémát vetett fel, ugyanis előkerült a kérdés: „Ki az igazi zsidó?”

1946 – Először viselt modell bikinit

A Louis Réard autómérnök által tervezett, akkoriban botrányosnak tartott, mérete miatt "atom"-nak nevezett fürdőruha kezdetben óriási vihart kavart. A női idomokból alig valamit takaró ruhadarab bemutatását egyetlen hivatalos manöken sem vállalta. Bemutatására végül a jelzett napon, Párizsban, a híres Deligny uszodahajón, egy divatbemutató keretében került sor. Micheline Bernardini-t, a Casino de Paris mulató vetkőző táncosnőjét kérték fel, hogy sétáljon végig a páston a csöppnyi ruhadarabban. A férfiaknak persze nagyon tetszett az új fürdőruha, a táncosnő több tízezer szerelmeslevelet és házassági ajánlatot kapott a megvadult férfiaktól.

1865 – Londonban megalapítják az Üdvhadsereget

Nemzetközi egyház, amelynek hitvallása a Bibliára épül. A világ több mint száz országában működő Üdvhadsereg mindenütt azonos irányelvek szerint munkálkodik, munkamódszereit azonban az adott ország körülményeihez igazítja. A jelszava: "Levest, szappant, üdvösséget." Más szóval, ha az ember éhes, vagy nincs lehetősége tisztálkodni, nem elég Isten szeretetéről beszélni neki. A szervezetet "Keresztény misszió" néven alapította William Booth metodista pap Londonban, elsősorban az alkoholizmus és a prostitúció leküzdésére, a legalsóbb néposztályok megsegítésére és lelki gondozására. A szervezet 1878-ban vette fel az "Üdvhadsereg" nevet.

1853 – Csontváry Kosztka Tivadar születésnapja

Eredetileg gyógyszerésznek tanult, de tehetséget érezve otthagyta állását, és különböző mesterektől festészetet tanult. Utazásokat is tett, jelentősebb képeit Keleten festette. Mintegy száz nagyobb művet alkotott. Míg külföldi kiállításairól (például Párizs, 1907) a legnagyobb kritikusok elismerően nyilatkoztak, itthon nemigen ismerték el. Ehhez különc életvitele, és – élete vége felé egyre kifejezettebb – látnoki-prófétai allűrjei is hozzájárultak, melyeket a képeit elemzők közül többen pszichopatológiásnak tartanak. Művészetét az expresszionizmushoz, illetve posztimpresszionizmushoz kapcsolják, de igazából nem tartozott egyik elhatárolható irányzatba sem. Főbb művei: A szerelmesek találkozása, Sziget, Kairói pályaudvar, Magányos cédrus

1830 – A franciák elfoglalják Algírt

Algéria 132 évvel később ugyanezen a napon nyerte vissza függetlenségét.

1182 – Assisi Szent Ferenc születésének napja

Édesapja dúsgazdag posztókereskedő volt, aki fia ifjúkori léhaságait szó nélkül finanszírozta. A férfivá serdült katona lett, részt vett több háborúban, többször megsebesült. Spoletoi betegsége idején egy látomásában megjelent előtte Jézus Krisztus, aki felszólította, forduljon vissza. Felhagyott a léha élettel, nem törődve azzal, hogy apja kitagadta, rendbe hozatta a Monte Subinco-i bencés szerzetesek Assisi közelében lévő templomát, és szegénységet hirdető követőivel rendalapítási kérelemmel fordult III. Ince pápához, aki ezt meg is adta. A rend a szegénység erényén alapult és Ferenc halála után a közösségek gyorsan szaporodtak Itáliában, de misszióik eljutottak Angliába, spanyol, német és magyar földre is. Magyarországon először a XIV. században íródott Jókai-kódexben jegyezték le tetteit: prédikált a madaraknak, megszelídítette a városban garázdálkodó gubbiói farkast, testén viselte Krisztus sebeit. 1228-ban avatták szentté. A 2013-ban pápává választott Jorge Mario Bergoglio bíboros az ő tiszteletére vette fel a Ferenc nevet.

907 – A Pozsony melletti csata

A magyarok hadjárataikkal ("kalandozások") - amelyek során Bizáncig, Dél-Itáliáig és a Pireneusi-félszigetre is eljutottak - állandóan fenyegették Bajorországot és Szászországot. Kereskedelmi útvonalaikat elvágták az Elbától, valamint Oroszországtól. 907-ben egyesült európai haderő gyűlt össze a bécsi medencében. A hadjáratot német-római vezetéssel szervezték meg és az akkori német király rendelete szerint azzal a céllal, hogy "...decretum..Ugros eliminandos esse..." azaz " elrendeljük, hogy a magyarok kiirtassanak". Nos, ez nem sikerült valami fényesen, ugyanis a magyarok végül legyőzték a bajor sereget.

Címkék: ezen a napon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.