2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Július 26. 13:06, hétfő | Világ
Forrás: Britannica / Képes történelem

Ezen a napon: július 26.

Ezen a napon: július 26.

Gondolhatnánk, vannak olyan napok az évben, amikor érdemleges történelmi pillanat vagy esemény nélkül maradunk. Nos, erre kicsi az esély, ezért mutatjuk, mi zajlott ezen a napon.

1971 – Útjára indult az Apollo-15

Ez volt az Apollo-program kilencedik repülése, egyben a negyedik olyan, amelynek során űrhajósok szálltak le a Holdra. Az Apollo-15 amerikai űrhajó hajtotta végre az első bővített tudományos programú Holdra-szállást. A fedélzeten David Scott, James Irwin és Alfred Worden űrhajósokkal - július 31-én 0 óra 16 perckor érték el a Hold felszínét. Scott és Irwin a Hadley-szakadéknál szállt be az első utasszállító holdautóba, amellyel - három nap alatt, három út során - összesen 27,9 kilométert tettek meg a Holdon. A legénység tagjai 7 kilométerre is eltávolodtak az űrhajótól, összesen 77 kg kőzet- és talajmintát gyűjtöttek. Az Apollo-15 augusztus 7-én sikeresen földet ért.

1956 – Suezi válság

Miután az Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok visszavonta a felajánlott támogatást az épülő Asszuáni-gáthoz, – mert Egyiptom a Szovjetunió segítségével fegyverkezett, – 1956. július 26-án Gamal Abden-Nasszer elnök államosította a csatornát. Ez vezetett 1956 novemberében a brit, francia és izraeli invázióhoz, a néhány héten át tartó Szuezi válsághoz. Az ekkor keletkezett károk és az elsüllyedt hajók miatt a csatorna zárva volt 1957 áprilisáig, amikor ENSZ-csapatok segítségével megtisztították. Ezután az ENSZ-csapatok biztosították és tartották fenn a csatorna övezet és a Sínai-félsziget semlegességét. Az 1967-es hatnapos háború és az 1973-as arab–izraeli háború eseményei miatt a csatorna 1975. június 5-éig zárva volt.

1947 – Truman elnök aláírja a Nemzetbiztonsági törvényt, létrejön a CIA

Az 1947-ben alapított ügynökség fő feladata titkos információk szerzése az USA kormányzatának igényei szerint más államok politikájáról, gazdaságáról, társadalmáról; külföldi kormányokról, intézményekről és magánszemélyekről, ezek feldolgozása és továbbítása az amerikai kormányzat illetékeseihez, illetve az elnökhöz, valamint az elnök utasítására titkos akciók végrehajtása külföldön. Az ügynökségnek nincsen joga az Egyesült Államok területén műveleti tevékenységet folytatni. A CIA központja a Virginia állambeli Langley városkában, Washington közvetlen közelében, a George Bush amerikai elnökről elnevezett hírszerzési központban található. A CIA meglehetősen független amerikai kormányzati intézmény, egyetlen közvetlen felettese nemzeti hírszerzési igazgató (Director of National Intelligence, DNI), az elnök hírszerzési tanácsadója.

1945 – Winston Churchill lemond

Hiába irányította hősiesen Churchill az országot a vészterhes időszakban, a világháború után mégis mennie kellett. Miután az 1945-ös választásokat Atllee megnyerte, Churchill az ellenzék vezetésére az alsóházba vonult vissza. Az 1951-es választásokra felkészülten vártak a konzervatívok. Népszerűségüket olyan témákkal növelték, mint például az államilag támogatott lakásépítési program bevezetése. A választásokon diadalmaskodva Winston Churchill újra megkezdhette miniszterelnöki tevékenységét a Dowing Street 10. szám alatt. Megromlott egészségi állapota miatt 1955. április 5-én bejelentette lemondását. Ezután szinte teljes visszavonultságban élt 1965-ben bekövetkezett haláláig.

1928 – Stanley Kubrick születésnapja

Senkihez sem hasonlítható filmes Stanley Kubrick. Igazi autodidakta, maga jött rá mindenre. Még arra is, hogy az anyagi függetlenség adhatja meg a művészi függetlenséget. Műfaji filmeket csinált, de művészi színvonalon. Könyörtelen maximalista volt saját magával és a munkatársaival szemben, de ennek mindig meg is lett az eredménye. Filmjei annyira különböznek egymástól, hogy nem is lehet Kubrick esetében stílusról beszélni, a minőség az, ami állandó.

1875 – Dr. Carl Gustav Jung születésnapja

Svájci pszichiáter, az analitikus pszichológia megalapítója. Az első modern pszichiáter, aki kijelentette, hogy az emberi elme "természeténél fogva vallásos" és megpróbálta azt mélységeiben megvizsgálni. Az álomanalízis legismertebb úttörője. Tanulmányozta a művészeteket és kijelentette, hogy a művészet alkalmazható a félelem és a szorongás enyhítésére, illetve gyógyítására. Leghíresebb művei: Pszichológia és vallás (1938) Emlékek, álmok, gondolatok (1962).

Címkék: ezen a napon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.