2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Július 20. 13:45, kedd | Világ
Forrás: Britannica / Képes történelem

Ezen a napon: július 20.

Ezen a napon: július 20.

Érdekes nap ez a mai. Július 20-án lépett először ember a Holdra, ezen a napon hunyt el máig tisztázatlan körülmények között Bruce Lee, és ezen a napon született Petrarca is. Na, de mi történt még?

1973 – Máig tisztázatlan körülmények között elhunyt Bruce Lee

Bruce Lee édesapja révén kínai származású, bár az Egyesült Államokban született, Hong Kongban nevelkedett. Kung Fu-t, ezen belül Wing Tsun-t tanult. A későbbiekben sok-sok harcművészeti ágat tanulmányozva igyekezett egy saját önvédelmi stílust kifejleszteni. Harcművészeti tudását filmekben mutatta be és a nyugati világban oktatta. Feltételezések szerint a keleti hagyományok őrzői ölték meg a tudás védelmében.

1947 – Carlos Santana születésnapja

Mexikóban született. Pályafutását 1962-ben kezdte Tijuanában mariachi zenekarok tagjaként. 1965-ben San Franciscóban élt egy hippiközösségben, 1966-ban megalapította a Santana Bluesbandet, 1967-től Santana néven latin zenét játszanak. 1969-ben felléptek a Woodstocki Fesztiválon, majd a Columbia Kiadóhoz szerződtek. 1971. és 1975. között John McLaughlinnal és Alice Coltrane-nel, 1980-ban Herbie Hancockkal és Wayne Shorterrel készített dzsessz- és dzsesszrock-lemezeket. 1985-ben Pat Methenyvel lépett fel a Live Aid koncerten, 1989-ben John Lee Hookerrel készített lemezt ("The Healer"). Turnézik Amerikában és Európában. Nagylemezeiből: "Caravanserai" (Stanley Clarke-kal és Lenny White-tal), "Welcome", "Borboletta" (Airto Moreirával és Flora Purimmal), "Lotus", "Festival", "Zebop!", "Beyond Appearances", "Viva Santana", "Supernatural", "Shaman", szólóban: "Carlos Santana & Buddy Miles! Live!", "Love, Devotion, Surrender" (John McLaughlinnal, Jan Hammerrel és Billy Cobhammel), "Illuminations" (Alice Coltrane-nel és Dave Hollanddel), "The Swing of Delight" (Herbie Hancockkal, Ron Carterrel, Tony Williamsszel és Wayne Shorterrel), "Havanna Moon" (Willie Nelsonnal, Booker T. Jonesszal és a The Fabulous Thunderbirdsszel).

1944 – A Valkűr-hadművelet sikertelenségbe fullad

A Valkűr-hadművelet az Adolf Hitler ellen 1944. július 20-án elkövetett sikertelen merényletet megelőző széles körű összeesküvés szervezése és a merényletet követő eseménysorozat volt a második világháború során. A Wehrmacht magas rangú katonatisztjei és a velük együtt szervezkedő német politikusok a saját céljaik szerint átalakították és felhasználták a Hitler számára kidolgozott Walküre fedőnevű katonai tervet. Hitler katonai akciótervének célja hatalmának biztosítása volt egy felkelés esetére, míg a német ellenállási mozgalom összeesküvői a nemzetiszocialista kormányzatot kívánták leváltani és békét akartak kötni a szövetségesekkel.

Hitler 1943-ban adott utasítást a Walküre terv kidolgozására. A terv elnevezését a skandináv mitológia valkűrjei ihlethették, akik a háború hálóját szövik (Hitler kedvenc zeneszerzője Wagner volt, akiben a germán mitológia újjáteremtőjét látta). A terv kidolgozását az indokolta, hogy a szövetségesek fokozódó bombázásai, a nagy tömegben foglalkoztatott kényszermunkások és a háborútól megviselt német társadalom növekvő elégedetlensége, akár egy belső lázadást is eredményezhet. A feltételezés miatt szükségessé vált egy belső zendülésre felkészülni, hogy kész terv alapján, felkészülten tudjanak cselekedni a náci rendszer védelmében. A nácik tervének minden részletre vonatkozóan kész koncepcióval kellett rendelkeznie. Hitler az akcióterv kidolgozásával Claus Schenk von Stauffenberg ezredest, a németországi tartalék haderő vezérkari főnökét és Henning von Tresckow tábornokot, a Wehrmacht 2. hadseregének vezérkari főnökét bízta meg. Tresckow már 1943-ban kész volt a tervvel, hónapokkal azelőtt, mielőtt találkozott a tartalékosokhoz beosztott Stauffenberggel.

A német katonai vezetés eddigre már felismerte, hogy a háború kimenetele nem kétséges. Hitler utasításai a vezérkar ellenzése dacára végrehajtásra kerültek és ezeknek meg is lettek az előre látható következményei. Többen szervezkedésbe kezdtek, abban a reményben, ha Hitlert el tudják távolítani, különbékét köthetnek a nyugati szövetséges erőkkel. A német katonai ellenállás vezetője Henning von Tresckow tábornok volt, aki von Kluge tábornagynak, a Közép Hadseregcsoport parancsnokának volt a vezérkari főnöke, de a szervezkedésről nagyon sokan tudtak.

Az ellenállás terveinek sikeres végrehajtásához Hitler halálára, a német haderő 10 százalékát kitevő SS azonnali lefegyverzésére és Himmler SS-főparancsnok eltávolítására volt szükség. Több sikertelen kísérlet után Stauffenberg ezredes csempészett bombát a "Farkasodúban" (Wolfsschanze) az egyik helyzetmegbeszélő barakkba. Ám a robbanásban Hitler csak könnyebben sebesült meg és ez végzetesen hatott az ezt követő államcsíny sikerére. Bár az elején sokakat sikerült megtéveszteni, az SS tervezett akciójának beállítva a történteket. A nap végére így összeomlott a szervezkedés. A főszervezők egy részét még aznap este elfogták és kivégezték, a többeket pedig az ezt követő hónapokban ítélték halálra. A bombamerényletben három tiszt, Günther Korten, Rudolf Schmundt, Heinz Brandt és egy gyorsíró, Heinz Berger vesztette életét. Winston Churchill angol miniszterelnök 1946-ban megemlékezett az akcióról, a résztvevõket a „legnemesebbek és legnagyobbak" közé sorolva a nemzetek történelmében.

1969 – A Holdraszállás

1969.07.20-án, közép-európai idő szerint 21.17 órakor Neil Armstrong és Edwin Aldrin az Apollo-11 Eagle leszállóegységén a Holdra ért. A Mare Tranquillitatison (Nyugalom Tengerén), a Hold innenső oldalának egyik lávasíkságán történt az első sikeres holdra szállás. Armstrong lépett elsőként a Hold felszínére, ekkor mondta el máig fennmaradt híres mondatát: „Kis lépés ez egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.” Valamivel később követte Aldrin is, aki kitűzte az amerikai zászlót, majd két és fél óráig tartózkodtak a felszínen. Michael Collins eközben a Hold körül keringett a parancsnoki kabinban. A rakéta indítását és a Holdra szállást mintegy 500 millió ember kísérte figyelemmel. Július 24-én 17.51-kor tért vissza az Apollo-11 űrhajó, és szállt le a Csendes-óceánon. A holdralépés emlékére ezen a napon tartják a Hold Napját.

1810 – Kolumbia függetlenné vált Spanyolországtól

A hódítás és gyarmatosítás kezdetétől számos lázadás volt a spanyol uralom ellen, de mindegyiket leverték, vagy olyan gyenge maradt, hogy nem tudott változtatni az általános állapoton. Az utolsó, ami végül a Spanyolországtól való függetlenségre vezetett, 1810 körül zajlott. Előzménye St. Dominque (a mai Haiti) 1804-es függetlenné válása volt. Innen kapott jelentős támogatást a kolumbiai függetlenségi harc két vezetője: Simón Bolívar és Francisco de Paula Santander. A függetlenségi harc 1819-ben ért véget, amikor Új-Granada Alkirályságból Nagy-Kolumbia szövetségi állam lett. Ennek része volt a mai Ecuador, Venezuela és Panama.

1590 – Elkészült az első magyar nyelvű Biblia

A Bibliát Károlyi Gáspár református prédikátor és lelkész és társai fordították, ez volt az első teljes magyar nyelvű Bibliafordítás. Mantskovits Bálint lengyel származású tipográfus és nyomdász vezetésével történt a nyomtatási munka. 2015. januárjában a vizsolyi Biblia bekerült a hungarikumok közé.

1514 – Dózsa György halála

A parasztlázadás katonai vezetőjét kegyetlen módon büntették meg. Kivégzésekor először meztelenre vetkőztették, majd egy sebtében összetákolt vastrónusra ültették. Fejébe izzó koronát nyomtak, amitől megrepedt a koponyája, de még életben volt. Eközben testvérét – akit vele együtt fogtak el – a szeme előtt darabolták fel. Miután (vélhetőleg) már elvesztette eszméletét, szolgáit és testőreit arra kényszerítették, hogy egyenek eleven húsából. Aki ezt megtagadta, azt azonnal kivégezték. Miután a szolgák szétmarcangolták vezérüket, Dózsa holttestét négyfelé vágták és négy különböző város kapuira függesztették ki a koncokat. A kivégzés állítólag egy eksztatikus vértanú-halállá alakult, erre enged következtetni, hogy akik ettek Dózsa húsából, büszkén beszéltek róla a továbbiakban.

1304 – Francesco Petrarca születésnapja

Az egyik legnevesebb itáliai prehumanista költő. Életműve évszázadok óta befolyást gyakorol az olasz és az európai költészetre, hatása érződik Magyarországon is Balassi Bálinttól a kortárs Rózsássy Barbaráig. Petrarca Dante egyik legjobb barátja volt.

Címkék: ezen a napon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.