2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2021. Július 14. 10:42, szerda | Világ
Forrás: Britannica / Képes történelem / Youtube

Ezen a napon: július 14.

Ezen a napon: július 14.

Ma van a Bastille lerombolásának és egyben a francia forradalom kitörésének 232. évfordulója. De mi történt még ezen a napon? Lessük meg.

2016 – Esterházy Péter elment

Az ELTE matematikus szakán végzett, 1978 óta szabadfoglalkozású író volt.
Első könyve a Fancsikó és Pinta 1976-ban jelent meg, a kritikusok lelkesen üdvözölték, és megszavazták az év legjobb első prózakötetének. Új volt a hang, és ezt megerősítette következő könyve is, a Pápai vizeken ne kalózkodj! Az irodalomtörténeti jelentőségű Termelési regényben (1979) a Kádár-kor társadalmának működési - vagy ha úgy tetszik - működésképtelenségi mechanizmusát szellemes kedéllyel, felszabadító iróniával rajzolta meg. A Bevezetés a szépirodalomba (1986) című gyűjteményben a képregénytől az anekdotáig, az automatikus írásműtől a cizellált stílusimitációig sok minden megtalálható: a Kis Magyar Pornográfia, a Fuharosok vagy A szív segédigéi. A Tizenkét hattyúk (1987) címmel publikált, Csokonai Lili szerzői néven megjelent fiktív önvallomás. A Hrabal könyvének (1990) főszereplője saját felesége, címzettje pedig Bohumil Hrabal. A Hahn-Hahn grófnő pillantása (1992) egy sajátos, többrétegű pikareszkregény. Nádas Péter szerint: Esterházy regényével [Egy nő (1995)] a magyar irodalom egy nagy könyvvel lett gazdagabb, és végre nagykorú. A Harmonia caelestis (2001) előtti, az Egy kék haris című könyvében publicisztikákat olvashatunk. Azóta a Harmonia caelestis és a Javított kiadás (2002) Európa szerte nagy sikert aratott. A 2003-as könyvhéten a szerző válogatott esszéit adta közre a Magvető Kiadó, A szabadság nehéz mámora címmel. A 2004-es könyvhéten újra megjelent, immár harmadik kiadásban a Bevezetés a szépirodalomba, és A halacska csodálatos élete című esszékötet. 2004 őszén, megjelenésének 25. évfordulójának alkalmából újra napvilágot látott a Termelési regény.

2013 – Elküldték a világ utolsó táviratát

Az utolsó táviratot egy indiai állami telekommunikációs cég küldte el, majd feloszlatta irodáját.

1939 – Karel Gott születésének napja

Az „Isteni Kája” a Prágai Konzervatóriumban Karenin tanítványa volt. 1963-tól a prágai Szemafor Színház, 1965-től az Apolló Színház tagja volt. 1967 óta szabadfoglalkozású. Az év popénekesének járó Arany Csalogány Trófeát 19-szer kapta meg, valamint MIDEM- és Belga Arany Antenna Díjas, MIDEM-, Polydor- és Supraphon-aranylemezes érdemes művész is.

1885 – A felhajtható ágy szabadalma

Sarah E. Goode lett az első afro-amerikai nő, aki szabadalmi bejegyzést kapott. Találmánya a felhajtható ágy. Az ágy felhatott állapotában íróasztalként funkcionált.

1865 – Meghódították a Matterhorn-csúcsot

A csúcs a 4478 méter magasan van. Edward Whymper, Lord Francis Douglas, Michel Croz, Douglas Robert Hadow és Charles Hudson két svájci hegyivezető segítségével indultak a svájci-olasz határon lévő Matterhorn megmászására. A résztvevők közül négyen a leereszkedésnél halálos balesetet szenvedtek, így csak Whymper és a két hegyivezető tért vissza épségben.

1849 - A magyar haderő szétverte Jellasics horvát bán császári seregét. Ez volt a szabadságharc utolsó győzelmes csatája

A Bácskában, Kishegyes (Mali Iðo), Feketehegy, ma Bácsfeketehegy (Feketiæ) és Szeghegy (Sekiæ, ma: Lovæenac) között volt a csata. A magyar sereget Vetter Antal és Guyon Richárd vezette.

1789 – A francia forradalom kitörése és a Bastille várbörtön lerombolása

A francia forradalom kezdődátumnak általánosan 1789. július 14-ét tekintik, amikor a párizsiak elfoglalták a Bastille várbörtönt. A forradalom során az országot a pénzügyi csőd közelébe vezető rendszert megbuktatták, ám a gazdasági és társadalmi válságot nem sikerült felszámolni. Végül sem a kialakult alkotmányos monarchia, sem az azt követő köztársaság nem bizonyulhatott tartósnak, végül Bonaparte Napóleon tábornok lett az ország diktátora 1799-ben. Franciaországban 1790 óta, Charles-Maurice Talleyrand püspök javaslatára e napon ünneplik a Függetlenség Napját.

Címkék: ezen a napon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.