2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2022. Február 05. 21:17, szombat | Világ
Forrás: Képes történelem / Wikipedia / Britannica / Youtube

Ezen a napon: február 5 - Isten éltesse a 37 esztendős Cristiano Ronaldót

Ezen a napon: február 5 - Isten éltesse a 37 esztendős Cristiano Ronaldót

Nem egy magyarvonatkozású történelmi esemény, de szerkesztőségünk szerint a portugál világsztár szülinapja - korának és teljesítményének függvényében - egyértelműen címlapra való.

1985 – Portugáliában megszületik minden idők egyik legnagyobb futballistája, Cristiano Ronaldo

Ronaldo 1985. február 5-én Portugáliában, Funchal városában született. Édesanyja Maria Dolores dos Santos, édesapja pedig José Dinis Aveiro, aki 2005. szeptemberében alkoholizmus okozta májelégtelenségben hunyt el. Van egy bátyja Hugo, valamint két nővére Elma és Liliana Cátia. Első keresztnevét a Cristiano-t az egyik nővérétől kapta, míg a Ronaldo nevet anyja, az egykori amerikai elnök, Ronald Reagan után adta neki. A családja elég szegény körülmények között élt, de a futballnak köszönhetően megtalálta a kiutat, mára pedig a focitörténelem egyik, ha nem legnagyobb alakjává vált. Milliók kedvence, Isten éltessen!

Érdekesség, hogy ugyanezen a napon, február 5-én egy másik klasszis labdarúgó is éppen a születésnapját ünnepli, Neymar ugyanis pont ma 30 éves.

1971 – Rákos Mátyás halála

Rákosi fénykorában nem véletlenül kapta a „Sztálin legjobb magyar tanítványa” jelzőt, ugyanis 1949-től minden téren a grúz származású diktátor példáját követte. A gazdaság legfőbb pilléreinek államosítása után sztálini mintára erőszakos szövetkezetesítésbe és az ipar átgondolatlan fejlesztésébe kezdett, miközben elhanyagolta az élelmiszer-termelő mezőgazdaságot. Az elhibázott intézkedések 1951-re a jegyrendszer visszaállításához és tömeges nyomorhoz vezettek, miközben Rákosi és klikkje – szintén sztálini példára – az ÁVH terrorja segítségével biztosította uralmát. Rákosit 1956 nyarán valamennyi tisztségéről lemondatták, majd a Szovjetunióba küldték, ahonnan az októberben kirobbanó magyarországi forradalom és a későbbi évek alatt már hiába próbálta magát visszaküzdeni a hatalomba. A Kádár János vezetésével kiépülő rendszerben Rákosit előbb parlamenti mandátumától (1957), majd párttagságától (1962) is megfosztották, miközben a moszkvai pártvezetés utasítása nyomán Krasznodarból Kirgizisztánba, onnan pedig Gorkijba internálták. „Sztálin legjobb magyar tanítványát” 78 évesen, 1971. február 5-én érte utol a halál, földi maradványait később a Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra. Hamvait titokban hozták haza, és a szűk családon túli nyilvános búcsúztatást sem engedélyezték.

1936 – Bemutatják a „Modern idők” című némafilmet

A Modern idők (eredeti cím: Modern Times) 1936-ban bemutatott fekete-fehér amerikai némafilm. Érdekessége, hogy ez volt a neves színész, Charlie Chaplin utolsó darabja a műfajban, igaz – a Nagyvárosi fényekhez – hasonlóan itt is már használtak bizonyos hanghatásokat. A rádiós verzióban pedig a párbeszédeket is lehetett hallani. A film különlegessége még, hogy az eddigi Chaplin-filmekben néma Csavargó egy dal erejéig hallatja a hangját.


1852 – Szentpéterváron megnyílik az Ermitázs

A szentpétervári Ermitázs épülete 1711-ben eredetileg az orosz cár téli palotájának épült, amelyet később többször átépítettek és kibővítettek. 1764-ben II. Katalin orosz cárnő egy berlini műkereskedőtől 225 festményt vásárolt, mellyel megalapította az Ermitázs első művészeti gyűjteményét. Alig egy évvel később ezt a gyűjteményt újabb 1000 képpel gyarapította. 1797-ben az Ermitázs már 3396 festménnyel büszkélkedhetett. A 19. században keleti és régészeti darabokkal egyaránt bővült a „múzeum” és a meglévő képeket festőiskolák szerint csoportosították. Sokáig azonban a csodálatos gyűjteményt csak egy meglehetősen szűk udvari kör láthatta. 1852-ben viszont fordulat történt: szigorú korlátozások közepette ugyan, de a múzeumot megnyitották a nagy nyilvánosság előtt is. A történelem viszontagságainak többször is kitett gyűjtemény a második világháborút is átvészelte. Leningrád ostroma alatt a múzeum pincéjében 12 ezer ember vigyázott az ott elhelyezett értékekre, több mint egy millió műkincset pedig a biztonságosabbnak ítélt Jekatyerinburgba szállítottak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.