2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Február 28. 21:59, hétfő | Világ
Forrás: Britannica / Képes történelem / Wiki / Hall of Fame

Ezen a napon: február 28. - A Ritka Betegségek Világnapja

Ezen a napon: február 28. - A Ritka Betegségek Világnapja

Számos érdekes esemény köthető február utolsó napjához, mi pedig a háború árnyékában sem feledkezhetünk meg történelmi rovatunkról - így ma is jön az “Ezen a napon”.

2008 - A Ritka Betegségek Világnapja

Az első évben, 2008-ban 18 országban szervezték meg a Ritka Betegségek Világnapját, tavaly, 2021-ben már 100-an vettek részt, Szlovákiát beleértve. A szolidaritás és az összetartozás gesztusa sokat jelent a ritka betegségekben szenvedőknek, családjaiknak és gondozóiknak. A cél az, hogy felhívják a figyelmet a világszerte ritka betegségekkel küzdő, mintegy 300 milliós közösségre. Ha Ön is szeretné kifejezni támogatását, megteheti ezt egy apró, de értékes gesztussal – itt és most – egy #lightUpForRare hashtaggel ellátott post/fénykép megosztásával, amin a Ritka Betegségek Világnapjának színei köszönnek vissza. A Ritka Betegségek Szlovákiai Szövetsége 24 ritka betegségben szenvedő betegekkel foglalkozó betegszervezetet képvisel. A ritka betegségek súlyos, életveszélyes betegségek, amelyek az Európai Unióban 10 000 emberből legfeljebb 5 embert érintenek. 6 és 8000 között van a különböző ismert ritka betegségek száma, de a tudósok nap mint nap újakat fedeznek fel. A ritka betegségek 72%-a genetikai eredetű. A ritka betegségben szenvedők fele gyermekek. A ritka betegségek többsége (95%) gyógyíthatatlan. (További információk a rarediseaseday.org honlapon.)
Forrás: dunaszerdahelyi.sk

1940 - Először közvetítenek kosárlabda mérkőzést a televízióban

Ezen a napon közvetítettek először a televízióban egyetemi kosárlabdameccset, amelyen a Pitt a Fordham ellen mérkőzött meg a new york-i legendás Madison Square Gardenben.

A meccs összefoglalója pár adatban:
Ki: Pittsburgh 57., Fordham 37
Mikor: 1940. február 28
Helyszín: Madison Square Garden, New York City, NY
Közvetítés: NBC a W2XBS-en
Nézők: A becslések 400 és 1000 között mozognak

A meccset a W2XBS sugározta, amely azon kísérleti állomások egyike volt, amelyek a modern televíziós műsorszóró hálózatok előfutáraként indultak. A W2XBS-t ma WNBC vagy Channel 4 New York néven ismerik, amely az NBC televíziós hálózat zászlóshajója. Az ország leghíresebb arénája, amely számos híres egyetemi kosárlabda-pillanatnak adott és a mai napig ad otthont, tökéletes hely volt az új technológia debütálására.

1835 - A Finnek ekkor ünneplik a Kalevalát

A finn nép ünnepe. Elias Lönnrot néprajztudós 1835. február 28-án tette közzé az első Kalevala-kötethez írt előszavát. Erre az eseményre emlékezik A Kalevala napja. Az eposz jelentős hatással volt a finn kultúrára és a világirodalomra egyaránt. A Kalevala teljes magyar fordítását 1871-ben Barna Ferdinánd, majd 1909-ben Vikár Béla készítette el. Később Nagy Kálmán (1972), Rácz Kálmán (1976) és Szente Imre (1980-as évek) is átültette magyar nyelvre.

1832 - Megalakul a Budapesti Hídegylet

A hídépítés előkészítése, a felmerülő műszaki és gazdasági problémák megoldása gróf Széchenyi István munkájának eredménye. Miután Széchenyi a Buda és Pest közötti állandó híd létesítésének jelentőségéről megbizonyosodott, megvalósítását elhatározta, első teendője volt a Hídegylet megalapítása. Annak feladata lett mind gazdasági, mind politikai téren a vállalkozás problémamentes véghezvitelének biztosítása, valamint a közvélekedés megnyerése céljából a megfelelő propaganda előkészítése. Széchenyi elsőként a tehetősebb pest-budai polgárok segítségére számíthatott, így a Hídegylet tagjainak túlnyomó része a legtöbb adót fizető polgárok közül került ki. A Lánchíd létrejöttében jelentős szerepe volt Pest egyik leggazdagabb emberének, a török hódítások után Magyarországra települt görög kereskedőcsalád leszármazottjának, Derra Anasztáznak, és vejének, Sina György bécsi bankárnak, a később létrejött Lánchíd Részvénytársaság megalapítójának. Az egylet elnöki tisztségét báró Steinlein Eduárd töltötte be, aki a bajor király követe volt, az alelnöki posztot Széchenyi. Steinlein az 1827. évi XXXIX. törvénycikk értelmében bajor származása miatt törvényileg kapott nemességet.

1066 - Megnyitják a Westminster Apátságot

A Westminster apátság a világ egyik leghíresebb vallási épülete, és több mint 1000 éve fontos szerepet tölt be a brit politikai, társadalmi és kulturális ügyekben. Neve ellenére a létesítmény ma már nem apátság, és bár továbbra is fontos vallási tevékenységeknek ad otthont, már nem ad otthont szerzeteseknek vagy apácáknak. A Westminster-apátság 1066 óta a királyi koronázások helyszíne, a 10. század óta pedig a vallási szolgálatok működő létesítménye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.