2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. December 05. 15:43, vasárnap | Világ
Forrás: Képes történelem / Britannica / Wikipedia

Ezen a napon: december 5. – Kolumbusz Kristóf felfedezi Haitit

Ezen a napon: december 5. – Kolumbusz Kristóf felfedezi Haitit

Nem ünneplünk semmilyen magyar vonatkozású napot december 5-én, de ez nem tart vissza minket attól, hogy belenézzünk a történelem feneketlen kútjába. Állandó rovatunk december 5-i kiadása következik.

2020 – Pécsi Ildikó halála

Napra pontosan ma egy éve, december 5-én, hogy Pécsi Ildikó, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő eltávozott az élők sorából. Nem akármilyen életet tudhatott maga mögött, színész, rendező, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és országgyűlési képviselő is volt életét sírig tartó szerelem kísérte végig, utolsó éveit viszont családi viszály árnyékolta be. Emlékezzünk meg együtt a művésznőről, aki közel 100 filmben szerepelt!

2013 – Nelson Mandela halála

Kilencvenöt éves korában ezen a napon hunyt el Nelson Mandela, a Dél-Afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke, aki 27 évet sínylődött börtönben apartheid-ellenes tevékenysége miatt, és a faji megkülönböztetés elleni harc jelképévé vált világszerte. A Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus halálhírét Jacob Zuma dél-afrikai elnök jelentette be az állami tévében a nemzethez intézett üzenetében. Közölte, hogy Mandela johannesburgi otthonában halt meg, békében távozott az élők sorából. Hozzátette, hogy állami temetésen helyezik végső nyugalomra, és egyben elrendelte, hogy országszerte eresszék félárbocra a nemzeti lobogókat. Beszédében Zuma úgy fogalmazott, hogy Mandela távozásával az ország “elveszítette legnagyobb fiát”.

1940 – Bemutatják a „Bagdadi tolvaj” című filmet, amelynek producere Korda Sándor volt

Eredeti cím: The Thief of Bagdad. Az 1924-ben készült azonos című film színes változata volt. A film művészeti vezetője, díszlettervezője Korda Sándor testvére, Korda Vince volt, aki ezért a munkájáért kapta a film egyik Oscar-díját. A filmet a London Film Company gyártotta, azonban a második világháború kitörése miatt Kaliforniában fejezték be. Ez volt az egyik első szuperprodukció, a munka során sokat használták a bluebox technikát és vágási trükköket. A forgatókönyvet Bíró Lajos írta, a zenét Rózsa Miklós szerezte.

1872 – Szlávy Józsefet miniszterelnöknek nevezi a kormányzó Deák-párt

Szlávy ezt a tisztséget 1874.03.21-ig töltötte be. Tanulmányait Bécsben a Theresianumban és Selmecbányán a bányászati és erdészeti akadémián végezte, 1844-ben bányamérnöki oklevelet szerzett, majd a bécsi udvari kamara szolgálatába állt. 1846-tól 1848-ig Budán a magyar udvari kamara tisztviselője, 1848-ban titkára volt. Kossuth Lajos 1848 őszén kinevezte az oravicai bányaigazgatóság vezetőjévé, de az osztrák hadsereg előre nyomulása miatt távoznia kellett tisztségéről. 1849-ben a pénzügyminiszter mellett elnöki titkár volt, majd Oravicán kormánybiztos. Osztrák fogságba került, 5 évi börtönbüntetéséből 2 évet kellett letöltenie. 1861-ben a Helytartótanács tanácsosa lett, 1865-ben Bihar vármegye főispánjává nevezték ki. A kiegyezés után 1869. októberéig belügyminisztériumi államtitkár volt, utána országgyűlési képviselő. 1870. május és 1872. december között a földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi miniszteri tisztséget töltötte be, közben 1872. februárjában vallás- és közoktatásügyi miniszter is volt. 1872. december 5-10-én a miniszterelnöki tisztség mellett a honvédelmi, 1873. decemberétől 1874. márciusáig a pénzügyminiszteri tisztséget is ellátta. Kormányzása alatt főként a pártpolitikával foglalkozott. Távozása után 1876-ban, 1878-ban és 1879-ben a magyar delegáció elnöke, 1879-1880-ban a képviselőház elnöke, 1882-ig közös pénzügyminiszter volt, majd haláláig koronaőr. 1885-től a főrendiház második, később első alelnöke és elnöke lett 1896-ig. A Magyar Tudományos Akadémia igazgatója és a Magyar Földhitelintézet elnöke is volt. 1873-ban a valóságos belső titkos tanácsos címet és a Lipót-rendet, 1882-ben a Szent István-rend nagykeresztjét kapta meg.

1492 – Kolumbusz Kristóf elér a mai Haiti szigetéhez

Október 14-24-én Kolumbusz még több Bahamát megközelített. Miután megtudták az őslakosoktól, hogy délen egy gazdag sziget létezik, a hajók október 24-én elhagyták a Bahama-szigeteket, és tovább hajóztak délnyugatra. Október 28 -án Kolumbusz leszállt Kuba északkeleti partvidékén, amelyet "Juana"-nak nevezett el. Ezt követően a spanyolok a bennszülöttek történeteitől inspirálva egy hónapot kerestek Baneke aranyszigete (modern Big Inagua) után. November 21 -én a Pinta kapitánya, Martin Pinson elvitte a hajóját, és úgy döntött, hogy önállóan átkutatja a szigetet. Miután elvesztette reményét Baneke megtalálásában, Kolumbusz a két maradék hajóval kelet felé fordult, és december 5-én elérte a Bohio-sziget (modern Haiti) északnyugati csücskét, amely a Hispaniola ("spanyol") nevet adta. A Hispaniola északi partja mentén haladva az expedíció december 25 -én megközelítette a Szent -fokot (modern Cap Haitien), ahol a Santa Maria zátonyra futott és elsüllyedt, de a legénység elmenekült. Használva helyi lakos az ágyúkat, a készleteket és az értékes rakományt kivették a hajóról. A hajó roncsaiból erődöt építettek - az első európai települést Amerikában, amelyet a karácsonyi ünnep alkalmából neveztek el "Navidad" ("karácsonyi város").

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.