2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. December 20. 08:21, hétfő | Világ
Forrás: Britannica / Képes történelem / Wikipedia / Youtube

Ezen a napon: december 20. – Megalakul az első magyarországi írói weboldal

Ezen a napon: december 20. – Megalakul az első magyarországi írói weboldal

December 20-án a történelem magyar vonatkozásban talán már szintén az ünnepekre készült, ugyanis eget rengető dolgok nem történtek ezen a napon.

Ez azonban nem tart vissza minket attól, hogy summázzuk a világtörténelem mai napra eső eseményeit. Íme.

2000 – Vámos Miklós megalapítja Magyarország első írói weboldalát

Vámos Miklós amerikai tartózkodása alkalmával vette élete első számítógépét, egy Commodore szettet. Hazaérkezése után író barátait is beavatta az „új” tudományba. 2000. december 20-án mutatta be nyilvánosan cégek által szponzorált honlapját. A honlapon az író munkásságának, önéletrajzi adatainak bemutatása mellett betekintést kaphattak az érdeklődők a Rögtön jövök! című televíziós műsor részleteibe is. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a létrehozott fórumon az olvasókat folyamatosan beavatta az aktuális mű keletkezésébe, így szinte ők is úgy érezték, hogy részeseivé válnak ennek a folyamatnak.

1999 – Macau Kína fennhatósága alá került

Macau (Makaó) Kína különleges közigazgatási területe az ország délkeleti partjainál. Területe egy átlagos budapesti kerületéhez mérhető, lakossága viszont egész Budapest népességének közel harmadát teszi ki; a Föld legsűrűbben lakott területe. A kínai országegyesítés újabb lépéseként 1999. december 20. óta ismét Kína gyakorolja a szuverenitást a volt portugál gyarmat Makaó felett. A hivatalos átadásra tizenkét évvel azután került sor, hogy Kína és a területet évszázadokig birtokló Portugália megegyezett a gyarmatosítás korszakának végét jelentő aktusról.

1996 – Bemutatják Wes Craven "Sikoly" című horrorfilmjét

A Sikoly című horror 1996-ban debütált és a slasher műfaj alapdarabja lett, kultikussá vált és ennek jó oka van. A film első megjelenésekor 173 millió dollárt keresett a jegypénztárakban, így minden idők egyik legjobban kereső alkotása lett. Ennek hatására készült több rész is készült belőle, ráadásul 2022. januárjában érkezik az újabb, immár ötödik folytatása.

1963 – Frankfurtban bíróság elé állították az auschwitzi haláltábor 22 volt SS-őrét

A németül „Auschwitz-Prozessnek” is nevezett tárgyalássorozaton huszonkét volt SS- és Gestapo őrt állítottak bíróság elé a holokausztban való szerepvállalásuk és az emberiség ellen elkövetett bűntetteikért. A tárgyalás 1963. december 20-tól egészen 1965. augusztus 10-ig tartott. A háborút túlélő 8200 SS-alkalmazott közül csupán 789 került bírói testület elé, közülük 750-en találtattak bűnösnek.

1924 – Ausztriában bevezetik a schillinget, mint hivatalos fizetőeszközt

Érdekesség, hogy nem nyugati szomszédaink voltak az elsők, akik ezt a pénznemet használták. 1924 előtt a skandinávok skillingnek, a britek pedig shillingnek nevezték el, lényegében ugyanazt a pénzt. A schilling bevezetésére azért volt szükség, mert az I. Világháború alapjában rengette meg az európai gazdaságot, ráadásul az Osztrák-Magyar Monarchia szétesése hiperinflációt eredményezett, amitől az addig használt korona teljesen elértéktelenedett.

1902 – Bemutatták a „Bob herceg” című operettet

Huszka Jenő operettjét 1902 december 20-án mutatták be a Népszínházban. Innen eredeztethetjük a magyar operett játszást, hiszen a Bob herceg hatalmas sikeréből nőtt ki a magyar operett máig tartó világsikere.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.