2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. December 18. 02:09, szombat | Világ
Forrás: Britannica / Képes történelem / Wikipedia

Ezen a napon: december 18. - A Kisebbségek Napja Magyarországon

Ezen a napon: december 18. - A Kisebbségek Napja Magyarországon

Szlovákiai magyarokként különösen fontos nap ez a számunkra, hiszen Magyarországon a mai napon ünneplik a kisebbségek napját. Állandó rovatunk következik.

1995 - A Kisebbégek Napja

1995-ben a magyar kormány a kisebbségbarát társadalmi légkör kialakítása és fenntartása érdekében az ENSZ Nemzeti vagy Etnikai, Vallási és Nyelvi Kisebbséghez tartozó Személyek Jogairól szóló Nyilatkozata elfogadásának napját – december 18-át – A Kisebbségek napjává nyilvánította. Az eseményhez kötődően az ország számos helyén szerveznek ünnepségeket. A kisebbségek napján kerül átadásra a Kisebbségekért díj, amelyet a kisebbségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és határon túli személyek és szervezetek kaphatnak meg.

1970 – Olaszországban legális lett a házasság megszakítása

Olaszországban az 1890-es években tiltották meg a házasság felbontását. Közel egy évszázadnyi harc után a parlament 1970. december 1-jén fogadta el a válásról szóló törvényt, amely - igaz csak ötévi különélés után - engedélyezte a válópert. A kereszténydemokrata párt jobboldala, az egyház támogatásával kezdettől fogva támadta a törvényt és népszavazást követeltek az ügyben. Végül az 1974. május 12-13-án lezajlott referendumon a résztvevők 59 százaléka ellenezte a törvény eltörlését, s így érvényben maradt a parlament döntése, vagyis a válás lehetősége.

1943 – Keith Richards születésnapja

Elég általános az a vélemény, hogy a Rolling Stonesnak Keith Richards az igazi motorja, s nem Mick Jagger - aki viszont az arca a Köveknek. Valószínű, hogy Jagger és Richards nem sokra ment volna egymás nélkül a Rolling Stones ötvenesztendős története során. A világ legrégibb rock and roll zenekarának alapító tagja, gitárosa, a dalok legalább egyik szerzője, producerként is megkerülhetetlen. A gitáron kívül basszusgitározik, billentyűs és ütős hangszereken is hasznosítja magát. Ha Mick volt is a frontember, Keith is gyakran állt mikrofon elé, nemcsak vokálozni, hanem szólózni is - koncerteken vagy lemezeken több tucat dalban énekelt szólót. A banda tagjaként a rock and roll, a dalszerzők halhatatlanja, Grammy-életműdíj birtokosa. A Rolling Stone magazin gyakran idézett gitáros listáján a 4. helyre került 2011-ben, de már 2003-ban is a legjobb 10 között szerepelt. Számos zenésszel koncertezett vagy dolgozott lemezen, köztük volt John Lee Hooker, B. B. King, Alexis Korner, Beatles, Chuck Berry, Bo Diddley, Jerry Lee Lewis, Billy Preston, a Faces, Peter Tosh, Tom Waits, Marianne Faithful, Sheryl Crow , a Neville Brothers és sokan mások. Fellépett Leonard Cohen-nel és Willie Nelson-nal annak jeléül, hogy a rocktól távolabbi műfajok is érdeklik. Nem túl közismert, de tény: a Rolling Stones-on kívül Keith zenélt a New Barbarians és a The X-pensive Winos formációval.

1892 – Moszkvában bemutatják Csajkovszkij „Diótörő” című darabját

A diótörő Pjotr Iljics Csajkovszkij utolsó balettje és egyben utolsó színpadi műve. A történet alapját E. T. A. Hoffmann „A diótörő és az egérkirály” című meséje képezi. A mű első koreográfiáját Marius Petipa tervezte. Ősbemutatójára 1892. december 18-án került sor a szentpétervári Mariinszkij színházban, az Orosz Nemzeti Balett előadásában. A Magyar Állami Operaházban először 1927. december 21-én mutatták be Brada Ede koreográfiájával. Műveiben egyesítette az orosz népzene hagyományait az olasz, francia és német romantikus zene elemeivel. Különösen a szimfóniái személyes érzéseinek, tapasztalatainak zenei megfogalmazásai. Az emberi érzések széles skáláján kívül Oroszország társadalmi helyzetét is ábrázolja Alekszander Puskin költeményeire írt 1879-es "Anyegin" és 1890-es "Pikk Dáma" című operáiban. Balettjeivel a szimfonikus balett műfaját teremtette meg. Számos hegedű- és zongoraversenyművet is komponált. Európában és az Amerikai Egyesült Államokban is nagy sikerrel koncertezett, amelyhez hozzájárult az is, hogy maga vezényelte műveit.

1437 - Pozsonyban magyar királlyá választották az első Habsburgot, V. Albert osztrák herceget

1397-ben született Bécsben IV. Albert osztrák herceg és Johanna bajor hercegnő gyermekeként. V. Albert néven. Osztrák hercegként 1422-ben feleségül vette Zsigmond király leányát, Erszébetet. 1423-ban Zsigmond Morvaország kormányzójává nevezte ki. Híres volt a husziták ellen folytatott küzdelmei miatt is. 1435-ben sikeresen harcolt a törökök ellen. Zsigmond halálakor a magyar bárók elfogadták leendő királyként, de 1437. december 18-án azzal a feltétellel járultak hozzá királlyá választásához, hogy csak a magyar rendek beleegyezésével fogadja el a német-római koronát. Emellett halála esetén, ha nem születne fiúgyermeke, akkor Erzsébet örökli a magyar koronát. 1438. május 31-én koronázták német-római császárrá. Május 6-án a cseh katolikus rendek is kikiáltották királlyá, de a huszita nemesség Podjebrád György vezetésével Kázmér lengyel herceget választotta meg. Június 29-én mégis cseh királlyá koronázták, de a cseh husziták hívására Kázmér herceg bátyja, III. Ulászló lengyel király betört Csehországba, és Albert csak a magyar és a német birodalmi seregek támogatásával tudta megtartani a cseh trónt. A Habsburgoknak ekkor vált először ténnyé Magyarország és Csehország, valamint Ausztria egyesítésére irányuló törekvése. 1438-ban, amikor Albert először megjelent Budán, azonnal gyűlölethullám tört ki a "német" uralom ellen, amelynek szításában része volt a király feleségének, Erzsébetnek és Zsigmond özvegyének, Cillei Borbálának, valamint a huszitáknak is. Az országgyűlésen a magyarul nem beszélő, elszigetelt király előtt a főurak kijelentették, hogy a születés jogcímén a trón elsősorban Erzsébetet illeti meg. Magyarországon a kormányzati rendszeren nem tudott változtatni, 1439-ben megerősítette a rendek kiváltságait, valamint megtiltotta a külföldiek hivatalokba ültetését és birtokadományokban részesítését. Az 1439 nyarán megindított törökellenes hadjáratának csúfos vereségéhez is nagyban hozzájárult a királyi családon belüli nyílt versengés. Az ostromlott Szendrő felmentése kudarcot vallott, a törökök a várat is elfoglalták. Miközben Titel felé indult, serege teljesen szétszéledt. Albert megbetegedett vérhasban, majd útközben Neszmélyen meghalt. Erzsébet királyné már ekkor terhes volt, és csak Albert király halála után, 1440. február 22-én született meg fia, a későbbi V. (Utószülött) László. Albert végrendelete szerint születendő gyermeke gyámságát magyar, cseh és osztrák főnemesekre bízta. A bécsi Szent István-templomban akart temetkezni, de Székesfehérvárott temették el a magyar főurak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.