2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. December 14. 20:52, kedd | Világ
Forrás: Képes történelem / Britannica / Wiki

Ezen a napon: december 14. – A Hűség napja

Ezen a napon: december 14. – A Hűség napja

Visszatértünk állandó rovatunk második decemberi kiadásával, amelyben ismét áttekintjük, mi minden történt ezen a napon, pontosabban december 14-én.

1977 – John Travolta főszereplésével bemutatták a „Szombat Esti Láz” című filmet

Érdekesség: Nem tartozik ugyan a filmtörténelem legdrasztikusabb súlyváltásai közé (Christian Bale óta meg pláne nem), de John Travolta a karcsú diszkótáncos, Tony Manero szerepe kedvéért napi több mint 3 kilométert futott és minden nap három órát táncolt, hogy jó formában legyen – ennek köszönhetően végül 9 kilótól szabadult meg. Az Annette-et megformáló Donna Pescow ezzel szemben hízott a szerepe miatt, mivel a filmesek eleinte túl csinosnak találták. A színésznő 18 kilót szedett fel, ezenkívül visszaszoktatta magát eredeti brooklyni akcentusához (amiről előtte kínkeservvel szokott le, amikor az American Academy of Dramatic Arts nevű intézményben tanult). A forgatás után persze Pescow azonnal megszabadult az akcentustól és a kilóktól is, mivel más produkciókban mindez inkább hátrányt jelentett volna.

1921 – A Hűség napja Magyarországon

Sopronban a népszavazás kezdődött arról, hogy a város Magyarországhoz vagy Ausztriához tartozzon-e. 24 072 szavazatból: 15 343 Magyarország 8227 Ausztria 502 érvénytelen. Ettől a dátumtól nevezik Sopront a hűség városának.

1911 – Amundsen elsőként éri el a Déli-sarkot

Az Antarktiszra akkor figyelt fel igazán a világ közvéleménye, amikor egymással versengve két expedíció próbálta elsőként elérni a Déli-sarkot. Amundsen harmincöt nappal megelőzte Robert F. Scott kapitányt és brit expedícióját, akivel közel egyidőben indultak el. A norvégok biztonságban hazatértek, de a nyolc tagú brit csapat a visszaúton életét vesztette. Társai Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel és Oscar Wisting voltak.

1900 – Megszületik a kvantummechanika

A „régi” kvantummechanika 1900. december 14-én született. Ekkor hangzott el a német Fizikai Társaság ülésén az akkor 42 éves (!) Max Planck előadása, amelynek a címe: „A normálspektrum energia-eloszlási törvényének az elmélete” volt. Ekkor ismertette a fekete test hőmérsékleti sugárzására vonatkozó elképzeléseit (a részleteket lásd késöbb). Ennek a legfontosabb megállapítása az volt, hogy egy frekvenciájú (rezgésszámú) rezgő atom, ún. atomi oszcillátor energiája (szó szerint idézve): „meghatározott számú kicsiny egyforma részből áll. Erre a természeti állandó szolgál, amelyet a rezgésszámmal megszorozva az említett energiaelemet kapjuk”. Ez volt a kvantumhipotézis első megfogalmazása.

1575 – Báthory István Lengyelország királya lett

A választás akkor történt, miután az első választott lengyel király, Valois Henrik, visszatért Franciaországba. II. Zsigmond Ágost lengyel és litván király halálával kihalt az 1386 óta uralkodó Jagelló-dinasztia férfiága. Lengyelország választókirálysággá alakult, nemesi köztársasággá, élén a királlyal, akinek hatalma korlátozott. Az első választott királyuk Valois Henrik volt, aki bátyja, IX. Károly halála után elhagyta Lengyelországot, hogy Franciaország királya legyen. Báthory István 1576.05.01-jén feleségül vette Krakkóban Annát, II. Zsigmond Ágost leányát, és királlyá koronázták.

1503 – Nostradamus megszületik

Orvosként a pestis leküzdéséért harcolt, de ebből nem tudott megélni, így egy obszervatóriumot állított fel. 1555-ben megjelentette "Prophéties" című művét, amely jövendöléseket tartalmazott történelmi eseményekkel, találmányokkal és katasztrófákkal kapcsolatban. Megjósolta, hogy II. Henriket egy lovagi tornán halálos baleset éri. Amikor ez beigazolódott, általánosan elismerték és híres jövendőmondó lett, akinek jóslatai máig is hatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.