2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Augusztus 14. 11:39, vasárnap | Világ
Forrás: Cultura.hu • Képes történelem • Wiki • Britannica

Ezen a napon: augusztus 14 • A barlangászok világnapja

Ezen a napon: augusztus 14 • A barlangászok világnapja

A nyári kirándulások és szabadságok miatt egy ideig nem jelentkeztünk állandó rovatunkkal. Most azonban újra itt vagyunk a történelem mára datálható érdekességeivel.

1985 • Michael Jackson megvásárolta 251 Beatles-dal jogát

A dalokat John Lennon és Paul McCartney írták. Az ár 47.5 millió dollár volt. Jackson túllicitálta Yoko Ono-t és Paul McCartney-t is.

1975 • Bemutatták a The Rocky Horror Picture Show című brit horror-komédia-musicalt

A filmbemutató Amerikában volt, a fontosabb szerepeiben Barry Bostwick, Susan Sarandon és Tim Curry láthatók. További kisebb szerepeket vállalt többek között Nell Campbell, Patricia Quinn, Peter Hinwood, Jonathan Adams, Charles Gray, és maga O’Brien. A film egyik csúcsjelenetében Meat Loaf is megjelenik, bár csak egy szám erejéig.

1952 • A barlangászok világnapja

Marcel Loubens, francia barlangász, aki a több száz méter mély aknabarlangok avatott szakértője volt, egy víznyelő szifon feltárása közben életét vesztette. A végzetes baleset 1952. augusztus 14-én történt, emlékére ezen a napon tartják a Barlangászok Világnapját. A barlangászat egyszerre kedvtelés és kaland, sport és tudományos kutatás, ezért nem véletlen, hogy sokakat igézett meg a föld alatti világ felfedezése, amely egyáltalán nem veszélytelen tevékenység. A mély kürtőkbe való rendkívül veszélyes leereszkedés technikájának kidolgozása Marcel Loubens nevéhez fűződik, akit ezért a barlangászat úttörőjének tartanak. A francia barlangász a zsombolyok, azaz a több száz méter mély aknabarlangok avatott szakértője volt, élete során több ilyen barlangot tárt fel.
A Szlovákiai Barlangok Igazgatósága a Környezetvédelmi Minisztérium természetvédelmi szakmai szervezeteként 12 idegenforgalmi barlang üzemeltetését és védelmét látja el Szlovákiában (Bélai –barlang, Bystrái-barlang, Demänovai-szabadság-barlang, Demänovai-jégbarlang, Dobsinai-jégbarlang, Domice, Driny, Gombaszögi-barlang, Harmaneci-barlang, Jászói-barlang, Ochtinai aragonitbarlang, Važeci-barlang). Ezek mindegyike nemzeti természeti emlék.

1945 • Japán kapitulációja, amellyel véget ért a II. világháború

A feltétel nélküli megadás volt az egyetlen lehetőség arra, hogy Hirohito császár változatlan formában megőrizze hatalmát. Augusztus 14-én Hirohito császár meggyőzte a kormányt, hogy Japán fogadja el a kapitulációs feltételeket. Truman amerikai elnök kihirdette, hogy Japán feltétel nélkül megadta magát, ezzel véget ért a II. világháború. A kapituláció ellenére szovjetek folyatták a hadmozdulatokat. Elfoglalták Port Arthur kikötőjét, megtámadták a koreai japán sereget, elfoglalták Szahalin szigetét, majd szeptember 1-jén a Kuril-szigetek is szovjet fennhatóság alá került. A Japán fegyverletételéről szóló egyezményt hivatalosan 1945. szeptember 2-án írták alá a Tokiói-öbölben horgonyzó Missouri csatahajón. A Kínában és Indokínában harcoló egymilliós japán hadsereg hivatalosan szeptember 9-én Nankingban kapitulált Csang Kaj-sek nemzeti erőinek. Alacsonyabb intenzitású harcok a japán fegyverletétel után – több esetben még évekkel később – is folytatódtak. Voltak olyan katonák, akik évtizedekkel később adták csak meg magukat. A legtovább harcoló japán katona Onoda Hiroo volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.