2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Április 08. 19:06, csütörtök | Világ
Forrás: Encyclopaedia Britannica

Ezen a napon: április 8.

Ezen a napon: április 8.

Ma van a nemzetközi Roma Nap és a sokszínűséget hirdetve mi is folytatjuk színes rovatunkat, amelyben egy adott nap legfontosabb történelmi eseményeit vesszük sorba. Ma április 8. van.

Nemzetközi Roma Nap

A Nemzetközi Roma Nap (április 8) a roma kultúra ünnepe, amely felhívja a figyelmet a romák társadalmi helyzetére is.

Buddha születése

Japán buddhistái erre a napra datálják Buddha születését, aki Indiában élt valamikor a Kr. e. 6. és 4. századokban. Buddha a buddhizmus atyja.

1990 – A Twin Peaks először műsoron

Ezen a napon sugározták a Twin Peaks sorozat első epizódját, amely azonnal elnyerte a kritikusok tetszését és amely az évek során kultikus művé vált. Rendhagyó narratívája, szürreális karakterei és furcsa hangulata máig egyediként hatnak.

1973 – Pablo Picasso örök nyugovóra tér

Kiváló egészségnek és libidónak örvendett, de 1965-ben prosztataműtéten esett át, ezután készült művein már ott volt a kétségbeesés bélyege. Az avantgárd művészvilággal lévő kapcsolatát kezdte elveszíteni. Élete utolsó nagy kiállítását 1970-ben, Avignonban rendezte, a Palais des Papes-ban. Hatalmas mennyiségű kegyetlen anyagot vonultatott fel, ami elidegenítő hatással volt a kritikusokra. 1968-ban hét hónap alatt készített, 347 darabból álló metszetsorozatát kedvezőbb visszhang fogadta, nyers tartalmuk ellenére. Képeinek leplezetlen erotikája egyeseket vonzott, másokat taszított, de Picasso már túl volt azon, hogy bárki véleménye is érdekelte volna. 1973-as, életének 92. évében bekövetkezett halála egy korszak végét jelentette.

1860 – Máig vitatott körülmények között elhunyt Széchenyi István

Ő volt az első főrend, aki 1825-ben az országgyűlés felsőházában anyanyelvén szólalt fel. 1825-ben az alsótábla kerületi ülésén, Felsőbüki Nagy Pál hazafias beszédét követően birtokainak egy évi jövedelmét (60 000 Ft) felajánlotta a Magyar Tudományos Akadémia létrehozására. Ezenkívül számos dolog fűződik a nevéhez: Nemzeti Casinót hozott létre birtokostársainak társalgási helyszínt teremtve, selyemhernyót tenyésztett, Tiszát szabályozott, a Balatonon gőzhajózást indított el, Vaskaput építtetett az Al-Dunánál, majd 1838-ban hozzálátott főművéhez, a Lánchíd létrehozásához. 1848. őszén elvonult Döbling-i magányába, ahol később a Bach-rendszert ostorozó írása következtében rendőri zaklatásoknak volt kitéve. Megfenyegették, hogy áthelyezik a bolondok házába, ezek hatására választotta a halált, más elképzelések szerint gyilkosság áldozata lett. Fő írásművei: Hitel, Világ, Stádium.

1817 – Laborfalvi Róza születésnapja

Jókai Mór felesége Laborfalvi Benke Judit néven született. A realista magyar színjátszás úttörője, aki kiemelkedő drámai színésznőként beírta magát a magyar színház történetébe.

1735 – II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem és hadvezér halála

I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona fia. Az 1703-11-ig tartó, Habsburgok elleni kuruc sza¬bad¬ság¬harc vezére volt. 285 esztendeje, 1735. április 8-án, Rodostóban elhunyt II. Rákóczi Ferenc magyar főnemes, a Rákóczi-szabadságharc vezetője, erdélyi fejedelem, birodalmi herceg, „a haza szabadságáért összeszövetkezett magyar rendek vezérlő fejedelme”. Halála előtt intézkedett hátrahagyott családja és bajtársai érdekében. Mindegyikükről megemlékezett valami adománnyal 1732. október 27-én kelt végrendeletében. A nagyvezírnek és Franciaország konstantinápolyi követének külön levélben kötötte lelkére, hogy holta után ne feledkezzenek meg az elárvult bujdosókról.

1431 – Francois Villon születésnapja

Villon, bár kora fiatalságától kocsmákban és bordélyokban töltötte az életét, sokat tanult. Műveiből értesülünk róla, hogy betéve tudta a Bibliát, Vergiliust, a klasszikusokat.

Címkék: ezen a napon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.