2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Április 06. 14:32, kedd | Világ
Forrás: Encyclopaedia Britannica / Képes történelem

Ezen a napon: április 6.

Ezen a napon: április 6.

Megúsztuk az ünnepeket, legalábbis ami az alkoholt és a túlevést illeti. Reméljük a koronavírus okozta járvány is visszavesz, és a számok nem indulnak meg ismét felfelé. Nem úgy vadiúj rovatunk következő része.

2009 – Michael Jordant beválasszák a Halhatatlanok Csarnokába
Minden idők legnagyobb kosárlabdázóját, Michael Jordant ezen a napon választották be a Naismith Memorial Basketball Hall of Fame-be, amely magyar fordításban a Halhatatlanok csarnoka. A kivételes névsort gazdagítja például Magic Johnson, Larry Bird vagy Wilt Chamberlain.

1992 – Isaac Asimov halála

Ezen a napon hunyt el az orosz születésű amerikai író, Isaac Asimov, aki tudományos-fantasztikus műveivel egy új műfajt teremtett.

1974 – Waterloo

No nem a csata időpontjára gondolunk, hanem ezen a napon robbant be a köztudatba az ABBA zenekar, amikor az Eurovíziós Dalfesztiválon előadták Waterloo című dalukat.

1943 – Megjelt a „Kis herceg”
Antoine de Saint-Exupéry regényét 1943 áprilisa és decembere között többször nyomtatták, egyszerre angol és francia nyelven. Amerikában kapható volt, azonban a francia nyelvű Franciaországban csak 1945-ben vált elérhetővé. A könyv az emberi társadalom karikatúrája, ugyanakkor több dologra is figyelmeztet, mint az ősi bölcs tanítások örökké tartó igazságára, melyet sokszor semmibe vesz az emberiség. Ezt nyomatékosítja a róka idézete is: „Az emberek elfelejtették ezt az igazságot.” Egy másik idézet, amit a róka mondott a kis hercegnek: "Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." (Rónay György fordítása)

1917 – Amerika hadat üzen Németországnak
Ekkor lépett be Amerika az I. Világháborúba, három évvel a pusztító konfliktus kitörését követően.

1896 – Az újkori Olimpiai játékok kezdete
Báró Pierre de Coubertin ezen a napon beteljesítette legfőbb célját, felelevenítette az Olimpiai játékokat. Ettől a pillanattól kezdve egészen 1925-ig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöki posztját is betöltötte. Az újkori játékok első helyszínét Athén adta.

1849 – Az isaszegi győzelem
Az isaszegi csata során Isaszeg és Gödöllő között került sor a tavaszi hadjárat első szakaszának döntő csatájára. 1849. április 6-án a tét mind a két hadsereg számára nagy volt. Ha a magyarok győznek, a császári-királyi hadseregnek Budára vagy Vácra kell visszavonulnia, s ezzel befejeződik a Duna–Tisza köze felszabadítása. Ha a császári-királyi hadseregre mosolyog a hadiszerencse, a magyar fél kénytelen visszavonulni, s biztonsággal csak a Tisza vonalán szilárdíthatja meg helyzetét. Az ütközetben a magyar honvédség győzelmet aratott Windischgrätz tábornok hadai felett.

1814 – Ybl Miklós születésnapja

Főbb alkotásai: Magyar Állami Operaház, Magyar Rádió, Festetics-palota, Károly-palota, Bakáts tér katolikus templom, Várkert bazár.

1490 – Mátyás király 47 éves korában, Bécsben tér örök nyugovóra

I. (Corvin) Mátyás néven 1458-tól Magyarország, 1469-től Csehország királya volt. 1485-ben foglalta el Bécset a III. Frigyes császár elleni háborúban, és oda tette át székhelyét. Halála után a bárók nem Corvin Jánost (Mátyás törvénytelen fiát), hanem Ulászló cseh királyt hívták meg a trónra. Az így létrejött cseh-magyar unió 1526-ig, a Jagelló-ház uralkodásáig tartott. A Mátyás által meghódított Morvaország és Szilézia visszakerült Csehországhoz, Ausztriát pedig Miksa, III. Frigyes fia foglalta vissza. Halálát mérgezés okozta, melyet feleségén keresztül hajtottak végre, osztrák megrendelésre. Holttestét 1827-ben a habsburgok megsemmisítették.

1199 – Oroszlánszívű Richárd halála
Oroszlánszívű Richárd, II. Henrik király harmadik fia, 1189. óta uralkodott Angliában. A harmadik keresztes háborúból hazafelé, 1192-ben elfogták és kiadták VI. Henrik német-római császárnak. 1194-ben engedték szabadon Triefels várából (Pfalz) magas váltságdíj fejében, valamint azzal a feltétellel, hogy hűbérbe veszi királyságát VI. Henriktől. Elérte, hogy a keresztény zarándokok szabad utat kapjanak a szent helyekre, de Jeruzsálem továbbra is az egyiptomi szultán, Szaladin birtokában maradt. 1195-ben meg kellett védenie a királyságot fivérével, Földnélküli Jánossal szemben, aki - Oroszlánszívű Richárd halála után 1199. 05. 27-től követte a trónon.

Címkék: ezen a napon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.