2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Április 05. 16:19, hétfő | Világ
Forrás: Encyclopaedia Britannica / Képes Történetelem / Netcafé.hu

Ezen a napon: április 5.

Ezen a napon: április 5.

Húsvét hétfő
Húsvét másnapja a vidámság, a mulatság ideje. A Húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe a keresztény egyházak legrégibb, a zsidó pészahra visszavezethető ünnepe. A mondai magyarázat szerint Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadást felfedező, ujjongó asszonyokat, így akarták elhallgattatni őket. Vízbevető hétfőnek is hívják, mert e nap a locsolás napja. A lányokat régen kivonszolták a kúthoz, s vödör vízzel leöntötték, vagy a patakhoz vitték, s megfürdették. A locsolás, az ősi termékenységvarázsló és megtisztuló rítusban gyökerezik. A víz tisztító ereje a kereszténységnél a kereszteléshez kapcsolódik.

2011 – Elhunyt Komlós Juci, mindenki Lenke nénije

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett Jászai Mari-díjas színésznőt a legtöbben a Szomszédok című sorozat Lenke nénijeként ismerik. Pedig már előtte is számtalan filmben és színházi darabban szerepelt. A nagyanyja súgó, a nagyapja ügyelő, a szülei színészek voltak, így 1922-ben, már háromévesen színpadon állt, a pályát gyerekszínészként kezdte - így maradt rajta felnőttként is a Juci név. Édesanyja, Pintér Irma és nagynénje, Pintér Rózsi is színésznők voltak, apja, Komlós Vilmos pedig táncoskomikus, majd kabarészínész, az eredeti Hacsek és Sajó produkcióban harminc éven át ő volt Sajó.

1994 – Kurt Cobain csatlakozott a 27-esek klubjához

Kurt Cobain, az amerikai grunge atyja, a Nirvana frontembere öngyilkosságot követ el, miután hazatér az elvonóról. Első öngyilkossági kísérletét egy hónappal korábban, Rómában követte el. A gyógyszertúladagolást túlélte, a golyót már nem.

1944 – A sárga Zsidócsillag megjelenése Magyarországon

Ezen a szomorú napon kötelezték a zsidókat Magyarországon a sárga, megkülönböztető csillag viselésére.

1935 – Vecsey Ferenc halála

A neves zeneszerző és hegedűművész eredeti neve: vecsei, böröllői és izsákfai Vecsey Ferenc.

1912 – Örkény István születésnapja

Az Újhold társszerkesztője. Legismertebb könyve az Egyperces novellák című gyűjtemény. Radnóti Zsuzsa Jászai Mari-díjas dramaturg férje. Örkényt a magyar groteszk próza atyjának tartják.

1908 – Herbert von Karajan születésnapja

Egyesek a 20. század legjelentősebb karmesterének tartják, de renoméján nem segített, hogy 1933-ban belépett a Nemzetszocialista pártba. Innen 1942-ben kizárták, mert zsidó családba nősült. A háború után felmentették a kollaboráció vádja alól, de sok helyen elutasították múltja miatt. Elsősorban Berlinben, de Salzburgban is tevékenykedett.

1903 – A magyar fociválogatott első győzelme

A magyar labdarúgó-válogatott második hivatalos mérkőzését játszotta Budapesten, a Millenáris sportpályán. A cseh labdarúgó-válogatott ellen győztek, mely egyben a magyar válogatott első győzelmét is jelentette (2:1). A válogatott történetének első magyar gólját Borbás Gáspár rúgta.

1614 – Pocahontas és John Rolfe házassága

Míg az angolok arra vártak, hogy Pokahontasz apja teljesíti követeléseiket, a lányt oktatták a keresztény hitre és az angol szokásokra. Fogsága alatt megismerkedett egy John Rolfe nevű telepessel. Engedélyt kértek a házasságra, amit Dale kormányzó megadott. Pokahontasz apja is beleegyezését adta és követeit – a lány féltestvéreit – is elküldte az esküvőre. Megkeresztelésekor a Rebecca nevet kapta, házasságakor lett a neve Rebecca Rolfe. 1614. április 5-én ment férjhez a Virginia állambeli Jamestownban. A következő évben Pokahontasz fiúgyermeknek adott életet, akit Thomasnak kereszteltek. A frigy ideiglenes békét teremtett az őslakosok és a gyarmatosítók között.

Címkék: ezen a napon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.