2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2021. Április 04. 20:50, vasárnap | Helyi
Forrás: Encyclopaedia Britannica / Képes Történelem

Ezen a napon: április 4.

Ezen a napon: április 4.

Húsvét vasárnapján mindenkinek kellemes és tartalmas ünnepeket kívánunk. Ehhez szeretnénk hozzásegíteni „Ezen a napon” rovatunk következő felvonásával. Lássuk, mi történt április 4-én.

Húsvét vasárnap
A feltámadás napja. A Húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe a keresztény egyházak legrégibb, a zsidó pészahra visszavezethető ünnepe. Húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap. Ez március 22. és április 25. között lehet. Rómában Húsvét vasárnapján közel hatvan nyelven mond a katolikus egyház feje köszöntőt, a Szent Péter téri "urbi et orbi" áldás celebrálásakor. Sok országban szokás e napon a napfelkeltét egy magas hegy tetején várni.

1975 – Bill Gates és Paul Allen megalapítják a Microsoft céget

A cég 45 év alatt a legnagyobb számítástechnikai céggé nőtte ki magát a Földön. Bill Gates azóta szinte minden évben a Forbes leggazdagabb emberek listájának élén végez. Feleségével filantróp életet élnek, a koronavírus elleni harcban hatalmas szerepük van.

1968 – Martin Luther King halála

1968-ban ezen a napon tartott beszédet a neves emberjogi aktivista Memphisben, amikor James Earl Ray meggyilkolta. A piti bűnöző büszke volt tettére és bűnösnek vallotta magát.

1950 – Bangó Margit születésnapja

Zenészcsaládba született Szabó Margit néven, édesapja cimbalmozott, édesanyja énekelt. 1967-ben jelentkezett a Magyar Rádió tehetségkutató versenyére, mely után a rádió felvételeket készített vele. Az 1980-as években Horváth Pistával közös műsora volt az állami televízióban. Az 1990-es évek elején a 100 Tagú Cigányzenekar szólistája lett, akikkel együtt 2001-ben Magyar Örökség díjban részesítette a köztársasági elnök. A repertoárját meghatározó cigánydalok mellett magyar nótákat és örökzöld dalokat ad elő. A Magyar Köztársaság Érdemrendjével is értékelték kimagasló művészetét.

1949 – Aláírják a NATO alapdokumentumát

A NATO Nyugat-Európa és Észak-Amerika 12 államát tömöríti, mint biztonsági szövetség. A nemzetközi jogi alap az ENSZ Alapokmányának 51. cikkelye, amely elismeri a szerződő feleknek az egyéni és a kollektív önvédelemhez való jogát. A NATO az egyetértés és egyenlőség elvén alapuló államközi szervezet. Nem tart fenn saját haderőt: békeidőben a haderő legnagyobb része a nemzeti parancsnokságok fennhatósága alatt áll.

1945 – Magyarország felszabadul a náci uralom alól

A II. Világháború vége felé közeledve Magyarországról kiűzik a náci csapatokat, az ország ezt követően orosz (szovjet) befolyás alá kerül, ami egészen 1989-ig tart.


1937 – Portisch Lajos sakknagymester születésnapja

Sokan a zalaegerszegi születésű sakknagymestert és szakírót tartják a XX. század legjobb magyar sakkozójának, nem ok nélkül. Portisch Lajos - akinek öccse, Ferenc, szintén nemzetközi mester - 20 alkalommal szerepelt olimpián, és összesen 6 olimpiai érmet (1 arany, 3 ezüst és 2 bronz) szerzett. Tagja volt az 1978-as argentin Sakk Olimpia győztes csapatának. Kilencszer jutott a világbajnok-jelöltek közé, ebből kétszer a legjobb négy közé is bejutott. 1970. és 1980. között állandó helye volt a világ tíz legjobb sakkozójának listáján. Portisch a sakk mellett hobbiként, ám magas színvonalon énekel is, legszívesebben operaáriákat ad elő.

1922 – Elmer Bernstein filmzeneszerző születésnapja

New Yorkban született. Oscar-díjat a "Thoroughly Modern Millie" című művéért kapta. 1963-ban Golden Globe díjat kapott a "Ne bántsátok a feketerigót!" című film zenéjéért. Ismertebb filmzenéi: A hét mesterlövész, A nagy szökés, Airplane!, Airplane 2., Szellemirtók, Ég velünk!, Távol a mennyországtól.

1883 – Juhász Gyula születésnapja
A 20. század első felében Magyarország egyik legismertebb költője volt. Első versei a Szegedi Napló-ban jelentek meg. Versei általában rövidek, zárt kompozíciójúak.
Ismertebb versei: Milyen volt..., Anna minden (Anna versek), Tiszai csönd, Magyar táj, magyar ecsettel (táj versek)

Címkék: ezen a napon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Február 05. 09:35, hétfő | Helyi

Dunaszerdahely: A városi buszok új menetrendje február 5-én lép hatályba

A város tömegközlekedési rendszerének fejlesztése érdekében február 5-én új menetrend lép életbe a városi buszok számára, figyelembe véve a lakossági kéréseket. A változások elsősorban az 1-es vonalra koncentrálódnak.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.