2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2021. Április 21. 07:10, szerda | Világ
Forrás: Britannica

Ezen a napon: április 21.

Ezen a napon: április 21.

Állandó rovatunk következő felvonásában sorra vesszük a történelem legérdekesebb és legfontosabb április 21-i eseményeit, ill. évfordulóit.

2016 – Prince halála

A funk, RnB és RocknRoll keverékének királya, a 80-as/90-es évek egyik legnagyobb sztárja kábítószertúladagolásban hunyt el ezen a napon 5 évvel ezelőtt.

1941 – Hollósi Frigyes ma 80 éves

Eredeti nevén: Weininger Frigyes, Jászai Mari-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze. A legtöbbet foglalkoztatott magyar színészek egyike volt.
Ismertebb filjei: Feri és az édes élet - Magyar filmszemle legjobb férfi alakítás (2001) Kisváros; Sose halunk meg!; Roncsfilm; Csapd le csacsi!; Cha-cha-cha
Művész úr, Isten éltesse sokáig!

1926 – II. Erzsébet, angol királyné születésnapja

II. Erzsébet 1952. február 6. óta Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságok (Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Antigua és Barbuda, Bahama-szigetek, Barbados, Belize, Grenada, Jamaica, Pápua Új-Guinea, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Salamon-szigetek, Tuvalu) királynője, a Nemzetközösség és az anglikán egyház feje, a hit védelmezője (Fidei defensatrix). A leghosszabb ideje regnáló brit (angol-skót) uralkodó, és egyben legrégebb óta trónon lévő nő a világon. A leghosszabb ideig regnáló uralkodók listáján jelenleg (2021. február) a 11. helyet foglalja el 69 évnyi uralkodással. A jelenleg élők közül második Tendzin Gyaco, a dalai láma után.

1830 – James Starley születésnapja

Ezen a napon született a bicikli feltalálója, James Starley.

1799 – Táncsics Mihály író, politikus születésnapja

Neve más írásmódokkal: Mihajlo Stančić, Stancsics Mihál. Írói álneve: Andorlaki Máté. Az első szocialista politikusok egyike.

1782 – Óvoda Nap

Friedrich Fröbel német pedagógus és óvodaalapító születésének emlékére tartják ezen a napon az "óvoda napot". 1831. és 1836. között Svájcban tevékenykedett, különböző iskolákat alapított és részt vett a népiskolai tanárképzésben. Felismerte a jelentőségét az iskola előtti nevelésnek, amely a gyermekek tevékenységi hajlamát ösztönzi. 1837-ben létesítette kisgyermekek részére az első "Gondozó-, Játék- és Foglalkoztató Intézetet" a türingiai Blankenburgban, amelyeket 1840-től óvodáknak nevezett el.

1519 – Hernán Cortés felfedező Mexikóba érkezik

Az aztékok birodalmát az Aranyországnak tartották. Települést hozott létre "Az igaz kereszt városa", Villa Rica de Vera Cruz néven. Az azték uralkodó, II. Montecuma Hokojocin tudomására jutott a partraszállás, aki azt hitte, hogy istenük Kecalkoatl, a Tollas Kígyó tért vissza, és szenvedést, nyomort hoz rájuk. Ezért, hogy távol tartsák a fővárostól az istent, pompás ajándékokat küldtek elé, ami csak fokozta a spanyol hódítók kapzsiságát.

Címkék: ezen a napon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.