2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Április 02. 11:40, péntek | Világ
Forrás: Encyclopaedia Britannica / ezenanapon.hu

Ezen a napon: április 2.

Ezen a napon: április 2.

Nagypéntek
Krisztus Pilátus általi halálra ítélésének, megostorozásának és kereszthalálának a napja. A Húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe a keresztény egyházak legrégibb, a zsidó pészahra visszavezethető ünnepe. A nagypéntek német elnevezése, "Karfreitag" az ónémet "kara" (bánat, gyász) szóból ered. Rómában nagypénteken hagyományosan a pápa viszi a hátán a keresztet. A gyász napja, a harangok hallgatnak, az oltárakat letakarják. Nagypénteken a víz mágikus ereje lép előtérbe. A rituális mosakodás jelenik meg a hajnali mosakodásban, melyet csak fiatal lányok végeztek, s mely bajelűző szereppel bírt.

2008 – Az autizmus világnapja
2008-tól kezdődően április 2-át az ENSZ az Autizmus Világnapjává nyilvánította, ezzel próbálva ráirányítani a világ figyelmét az autista emberek problémáira.

2005 – II. János Pál halála
Ezen a napon hunyt el II. János Pál pápa, 1978-tól a katolikus egyház vezetője. Ő volt 455 év után az első nem olasz nemzetiségű és az első szláv országból származó pápa is egyben. A Vatikánban hunyt el 2005-ben.

1992 – John Gottit elítélik New Yorkban
Ezen a napon találták bűnösnek John Gottit az ellene felhozott 13 vádpont mindegyikében. A bűntettek között szerepelt Paul Castellano meggyilkolása is. Gottit életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték.

1985 – Megnyílik az országos Széchenyi Könyvtár
A könyvtárnak a Budavári Palota adott otthont.

1978 – Elindul a Dallas című sorozat a CBS csatornán
A mára kultikussá vált amerikai sorozatot eredetileg csak egy 5 részes miniszériára tervezték, de a hatalmas siker és nézői visszajelzések folytán még évekig sugározták.

1970 - Felavatták Budapesten a kelet-nyugati metró Deák tér és Fehér út közötti, első szakaszát

A Deák tér és Örs vezér tere közti 6,5 kilométeres szakasz megnyitóján Fock Jenő miniszterelnök vágta át a szalagot. A felavatott szakaszon 1970. április 4-én megindult a forgalom. A teljes, Déli pályaudvarig meghosszabbított 10,3 kilométeres vonalat 1972. december 22-én adták át.

1936 – Csukás István születésnapja
Kétszeres József Attila-díjas. Kisújszálláson született, nehéz sorsú kovácsmester nagyobbik fiaként. A Magyar Rádió diákköltők részére meghirdetett pályázatára egy barátja beküldte néhány versét, és azokkal első díjat nyert. Verseskötetei mellett jelentek meg gyermekregényei, mesekönyvei, verses meséi. Legismertebb figurái például Mirr-Murr, Pom Pom, vagy Süsü, a sárkány. Történeteiből rajz- és bábfilmek készültek, több ifjúsági regényéből pedig sikeres tévéfilm készült.

1848 – Táncsics kiadja az első magyar politikai néplapot
A hetilap a Munkások Újsága címet kapta. Az 1. szám (április 2.) élén, a cím után, mottó olvasható: „A kormány az országért van, tehát fölötte a nemzet mindenkor intézkedhetik.” (Utóbb, egy félév múlva, ez így módosult: „A kormány és a király az országért vannak, nem pedig megfordítva az ország a királyért, tehát fölöttük a nemzet mindenkor intézkedhetik”.)

1805 – Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapja
Odense nyomornegyedében született 1805. április 2-án. Korán elhunyt apja házaló cipész, paraszti származású, erősen vallásos-babonás anyja cseléd volt. A kisfiú hébe-hóba iskolába is járt, megtanult írni-olvasni, ám idejének nagy részét álmodozással, furcsa kis történetek kitalálásával és árnyképek készítésével töltötte. "Egész közvetlen környezetem mintha csak képzeletem megpezsdítésére szolgált volna..." - írta az Életem meséje című művében.

1725 – Casanova születésnapja
Teljes nevén: Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt. Az előkelő származású, művelt Casanova rendkívül mozgalmas és kalandos életet élt, volt jogász, pap, bűvész, csodadoktor, hegedűművész, lutri igazgató, könyvtáros, nemes társaságok kedvelt vendége és börtönök lakója, és mindenekelőtt ellenállhatatlan nőcsábász.

Címkék: ezen a napon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.