2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2021. Április 14. 19:27, szerda | Világ
Forrás: Encyclopaedia Britannica / cultura.hu

Ezen a napon: április 14.

Ezen a napon: április 14.

Folytatjuk történelmi rovatunkat, amelyben az adott nap legkiemelkedőbb eseményeit vesszük sorra. Nézzük, mi történt április 14-én.

2014 – a Boko Haram emberrablás

A Boko Haram nevű iszlamista szekta ezen a napon ejtett túszul 275 diáklányt, akik a nigériai Chibokban tanultak. A világ megdöbbenéssel követte a fejleményeket, a lányok közül sajnos százan a mai napig nem kerültek elő.

1986 - Meghalt Simone de Beauvoir francia írónő, a feminizmus egyik úttörője

Kiemelkedő alkotásai: Mandarinok című regénye és az Egy jó házból való úrilány emlékei című önéletrajzi trilógiája.

1958 – Lajka kutya tragikus halála

Lajka kutyával a fedélzetén a Szputnyik 2 elégett az atmoszférába lépés során.

1950 – Esterházy Péter Kossuth-díjas író születésnapja

Esterházy Pétert többen a magyar posztmodern irodalom egyik legjelentősebb alakjaként értékelik. Intertextualitás, idézetek, töredékesség, valamint mozaikszerűség jellemző műveire. A történet helyett elsősorban a szöveg fontos, és arra helyezi a hangsúlyt. Írásaiban rengeteg utalás található, és fontos számára a német kultúra is.

1927 – Az első Volvo legurul a gyártósorról

Az első sorozatban gyártott Volvo modell legördült a gyártósorról a Göteborg melletti Lundby üzemében.

1902 – A Curie-házaspár először izolálja a rádiumot

1902-ben egy tonna uránszurokércből egy tized gramm rádium-kloridot választottak el. 1910-re Marie-nek, aki akkor már egyedül dolgozott, sikerült a rádiumot fém formában előállítania. Az eljárást nagylelkű gesztussal szándékosan nem szabadalmaztatta, hogy a tudományos közösség szabadon végezhessen további kutatásokat.

1894 – Thomas Edison és a vitaszkóp

Edison gyárában készült és az ő nevével reklámozták a Thomas Armat által feltalált, mozgóképeket vetítő vitaszkópot, amellyel 1896 áprilisában kezdtek el nyilvános vetítéseket tartani New York-ban. Később hengereken rögzített, a filmmel mechanikusan szinkronizált hangot is mellékeltek a mozgóképekhez.

1886 – Tóth Árpád költő, műfordító születésnapja

Tóth Árpád a Nyugat első nemzedékének egyik kiemelkedő alakja, akinek uralkodó hangja mindvégig a fájdalom, a szeretetre, boldogságra hiába váró ember szomorúsága. 1886-ban született Aradon. Hároméves korában Debrecenbe költöznek. Ott érettségizik a reáliskolában, ezután Pesten, a bölcsészkaron végzi a magyar-német szakot. Ekkor már elég súlyos a tüdőbaja, mely húszéves korától végig kíséri életét. Nyarait főként ezért tölti szepességi üdülőkben. Nagyon rossz családi körülmények között élt. Két családi örökségét, a szegénységet és a tüdőbajt súlyosbította a mesteremberi sorból szobrásszá lett, szertelen és indulatos apa művész-kálváriája. Nagy álmait átmeneti sikerek után kudarcok és szégyenek csúfolták meg. A bukás a családot és az érzékeny idegzetű fiút különösen megviselte. Az egyetemi évek nyeresége elsősorban az otthon nyomasztó légköréből való szabadulás volt.

1865 – Abraham Lincoln merénylet áldozata lett

Egy pisztolylövéssel végzett vele John Wilkes Booth a washingtoni Ford színházban.

193 – Septimius Severus hatalomra kerül

Septimiust saját katonái ebben az évben kiáltják ki a Római Birodalom császárává. Ő volt az, aki olyan személyes dinasztiát épített ki, amely a katonai monarchián alapult.

Címkék: ezen a napon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.