2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Július 12. 13:02, hétfő | Életmód
Forrás: Augusztinovicz Mónika / infocsallóköz.sk

Ezeket a dolgokat érdemes tudni, mielőtt allergiavizsgálatra indulunk

Ezeket a dolgokat érdemes tudni, mielőtt allergiavizsgálatra indulunk

Életmód rovatunk következő cikkében öt olyan dologról számolunk be, amelyekre érdemes odafigyelni, mielőtt elindulunk egy standard allergiavizsgálatra.

Amennyiben a tavalyi szezonhoz hasonlóan idén is előjöttek olyan tünetek, mint a tüsszögés, a köhögés, az orrfolyás és a szemviszketés, akkor az valószínűleg nem egy szimpla nátha, hanem valami komolyabb. Akár egy évente ismétlődő légúti allergia is lehet a tettes. Ahhoz, hogy ezek a kellemetlen tünetek végleg megszűnjenek, minden beteg számára a személyre szabott kezelést javasolják. Ehhez azonban az kell, hogy pontosan beazonosítsuk a ludas allergént. Mutatjuk, mire kell odafigyelnünk, mielőtt ellátogatunk egy allergológushoz.

Nem minden esetben végezhető bőrpróba
„Az első tüneteik kapcsán sokan recept nélkül vásárolható készítményekkel, ismerős, patikus ajánlására kezdik el kezelni a tüneteiket. Ha így nem járnak sikerrel, a tüneteik továbbra is zavarják a nappali tevékenységeket és az éjszakai nyugodt pihenést, akkor a személyre szabott kezelésért allergológushoz fordulnak,” számol be tapasztalatairól Augusztinovicz Monika allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa.

A diagnózishoz allergia vizsgálatra is szükség van, ehhez azonban tudni kell, hogy a hagyományos bőrpróba, Prick-teszt nem végezhető el, ha a beteg antihisztamint szed. Ilyenkor legalább 10 nap szünetet kell tartani, hogy a hatóanyagok kiürüljenek a szervezetből és ne szülessen álnegatív eredmény a tesztnél. Gyógyszerszedés mellett vérvizsgálatot lehet végezni, ám a pontos diagnózishoz gyakran mindkettőre (bőrpróbára és vérvizsgálatra) is szükség lehet. A bőrpróba nem végezhető el akkor sem, ha a betegnek bőrtünete van, például ekcéma, csalánkiütés, pikkelysömör, de a várandósság, szoptatás is kizáró tényező, ahogy az is, ha a pollenszezonban éppen tünetei vannak, vagy ha az elmúlt hetekben tablettás vagy injekciós szteroid készítményt kapott. Minden említett esetben csak vérből végzett allergiavizsgálat végezhető.

A teszt során nem szúrás, csak karcolás történik
Különösen gyerekek számára lehet félelmetes egy védőoltás, vérvétel, ilyenkor gyakran már a tű látványától sírva fakadnak, még mielőtt bármi történne. A felnőttek közt is akadnak azonban olyanok, akiket megrémít a vér látványa. Nyugalom, a bőrpróba során nem szúrnak, csak egy apró karcolást ejtenek a bőr felszínén, ez alig érezhető a betegek számára. Erre azért van szükség, mert az alkar bőrére csepegtetett allergén csak így tud felszívódni, és allergia esetén így jelenik majd meg az adott allergén helyén az allergiát jelző bőrpír, duzzanat.

A tetoválások és bőrbetegségek bonyolíthatják a teszt elvégzését
Mivel a bőrpróba során a diagnózis döntően a bőr reakciói alapján történik, a leolvasást megnehezíti, ha mindkét alkart tetoválások borítják. Ilyen esetben a megmaradt szabad bőrterületen lehet megoldani a teszt elvégzését, a szokásostól némiképp eltérő módon és alakzatban.

A tünetek ahogy jöttek, úgy el is múlnak
A teszt során először az allergéneket csepegtetik az alkar bőrére, majd apró karcolásokat ejtenek rajta ott, ahol a bőr az allergénnel érintkezik. Súlyos allergia esetén a bőrreakció szinte azonnal is megjelenhet, ám az esetek többségében erre várni kell átlagosan 15-20 percet. Ha több mindenre is pozitív a teszt, ijesztő lehet a szinte összefüggő bőrpír és duzzanat az alkaron, ám nem kell aggódnunk, ezek idővel szépen visszahúzódnak és nyom nélkül elmúlnak. Ezt a folyamatot a teszt leolvasása után a bőrre kent gyulladáscsökkentő hatású krémekkel, antihisztaminnal is segítik a rendelőben.

A teszt egy adat, az eredmény nem diagnózis
A teszt leolvasása során fontos információt ad a duzzanat mértéke és a bőrpír átmérője is, ezeket gyakorlott szakember tudja megfelelően értelmezni. A vizsgálat során nagyon fontos szem előtt tartani, hogy soha nem a leletet, hanem a beteget kezelik a szakorvosok. Ezért kell az eredményeket minden esetben összevetni a beteg panaszaival, a tünetei erősségével és ezért nem szabad a kezelőorvos kiértékelése nélkül, kizárólag a laborlelet eredményei alapján megkezdeni kezelést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.