2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2022. December 29. 16:01, csütörtök | Kzélet
Forrás: ÚjSzó.com

Ezek voltak 2022 legkeresettebb szakmái

Ezek voltak 2022 legkeresettebb szakmái

Az ÚjSzó munkatársai összegyűjtötték az idei év legkeresettebb szakmáit, ezeket mutatjuk cikkünkben.

Idén a gyártósoron dolgozó betanított munkások iránt mutatkozott a legnagyobb kereslet a legnagyobb szlovákiai cégeknél. Elbocsátásokkal fenyegetnek az energiaintenzív vállalatok, viszont egyes szolgáltatásokban és az IT-ágazatban továbbra is rengeteg új állást kínálnak.

A tavalyi év végén még sokkal derűsebb volt a helyzet a szlovákiai munkáltatóknál, mint manapság.

„Az akkor elvégzett felmérések szerint a szlovákiai vállalatok 99%-a stabil helyzetre, pozitív fejlődésre számított, a vállalatok harmada béremelést tervezett”– írja a Grafton Slovakia személyzeti tanácsadó és munkaerő-közvetítő ügynökség a legújabb jelentésében.
A kimutatás szerint azonban az ukrajnai háború, a kapcsolódó energiaválság és a magas infláció miatt ez a helyzet már nem áll fenn.

„A magánszektorban elkezdtek csökkenni a reálbérek. Mindez idén és jövőre is elsősorban az úgynevezett kékgallérosoknak, azaz a gyártásban, kereskedelemben dolgozó egyszerű munkavállalóknak, valamint más, az átlagosnál alacsonyabb bérekkel rendelkező alkalmazottaknak okozza majd a legnagyobb érvágást” – magyarázta Martin Malo, a Grafton Slovakia és a Gi Group ügynökség igazgatója.

Az ügynökség felmérései szerint a munkáltatók idén leginkább gyártósoron dolgozó betanított munkásokat, mérnököket és informatikusokat kerestek.

A gépiparban, autóiparban és az elektrotechnikai ágazatban továbbra is nagy az igény a szakképzett munkaerő iránt. Leginkább a folyamatmérnökök, karbantartó technikusok, szerszámkészítők, szakképzett villamosmérnökök, minőségmérnökök és IT-szakemberek – például PLC programozók – iránt mutatkozott. Ezekben az munkakörökben – leginkább a vezető beosztású szakemberek esetében – a bérek idén átlagosan 100–200 euróval nőttek. A cégek elsősorban 3–5 éves tapasztalattal rendelkező, szakképzett jelölteket keresnek. A munkaerőhiányt a kevesebb tapasztalattal rendelkezőkkel, az iskolákból frissen kikerült pályakezdőkkel és a külföldi munkavállalókkal igyekeztek pótolni - írja az ÚjSzó.

„Az állásajánlatokra jelentkezők fizetéssel kapcsolatos elvárásai idén jóval magasabbak voltak, mint a munkáltatók által jelenleg kínált valós fizetés” – fejtette ki Malo.

Az általa vezetett Grafton Slovakia ügynökség az egy évvel korábbihoz képest azt figyelte meg, hogy a munkára jelentkezők részéről nagyobb nyomás nehezedik a nem pénzügyi juttatások folyósítására is, ami nemcsak a munkaerőhiánnyal, hanem az egyre magasabb inflációval is magyarázható.

Az ujszo.com megkérdezte a szakembert, mi is várható 2023-ban:
„Szlovákia az idei év második felében minden idők egyik legalacsonyabb munkanélküliségi rátáját érte el, ami azonban az energiaválság miatt jövőre már nőni fog, vagy legfeljebb stagnálni, ha elegendő új beruházás indul be” – figyelmeztet Malo.
Becslései szerint a munkáltatóknak nem lesz más választásuk jövőre, mint a bérek emelése, mivel továbbra is hiány lesz a szakképzett munkaerőben.

„Az átlagos bérnövekedés azonban jövőre sem éri majd el az infláció mértékét, vagyis a reálbérek tovább csökkenhetnek. Ráadásul, a fizetésemelés sem érint majd mindenkit, inkább egyéni, nem pedig általános béremelésről beszélhetünk”– zárta le szavait a Grafton Slovakia igazgatója.

Forrás: ujszo.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.