2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Február 12. 19:38, szombat | Magyarország
Forrás: origo.hu / HVG

Évértékelőt tartott Orbán Viktor

Évértékelőt tartott Orbán Viktor

Megtartotta 23. évértékelőjét Orbán Viktor, amelyen a miniszterelnök hosszasan élcelődött az ellenzéki felálláson, de szó esett a háborús fenyegetésről és egy bejelentés is elhangzott.

Orbán a Várkert Bazárban tartott hagyományos beszédet az ellenzék kritizálásával kezdte – Márki-Zay Péter neve említése nélkül, de sok vitatott kijelentését felidézve élcelődött a miniszterelnök. Többek között reagált azokra a sértésekre is, amelyek gombáknak, alkoholistáknak titulálták a fideszeseket, akik között szép számmal akadnak melegek és zsidók is. A kormányfő ismét azzal riogatott, hogy az új jelölt győzelme esetén csak Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon térne vissza, valamint kritizálta a baloldal kampányát, melyben a koronavírus-járvány alatt támadták a kormány intézkedéseit. Orbán Viktor tehát mindjárt a beszéde elején megpróbálta morálisan kivégezni politikai ellenfeleit. Visszafordította Márki-Zay Péter egyik kampánymondatát is, szerinte a Gyurcsány-Bajnai kormányok voltak a legkorruptabbak.

Ami a kormány sikereit illeti, a miniszterelnök elmondta: a járvány alatt is sikerült megtartaniuk a közbizalmat, ráadásul létrejött a beígért egymillió munkahely, bevezették a 13. havi nyugdíjat és az államadósságot is sikerült 77%-ra szorítaniuk.
Orbán kitért az orosz-ukrán helyzetre is. Elmondta: Magyarországot egy „instabil régió” veszi körül, ráadásul már „itt vannak határainknál a nagyfiúk is”. "Nem fogadunk el olyan brüsszeli döntéseket, amelyek ellentétesek Magyarország érdekeivel,” mondta a miniszterelnök. Aláhúzta, hogy semmiféle szankciókról, büntetőpolitikáról és nagyhatalmi kioktatásról nem lesz szó Oroszországgal szemben. Ha mégis kitörne a háború, nagyjából százezer ukrán menekült érkezésére számítanak, amelyet a kormányfő legszívesebben elkerülne. Ha ez azonban nem sikerülne, úgy Magyarország alkalmazná az erre esetre készített akciótervét. A miniszterelnök állítja, hogy ő békemisszióra indult Moszkvába a múlt héten. "Jégtörő hajónk nincs, csak csákányunk, de egy kis repedés is képes változást elindítani" - tette hozzá.

„A biztonság nem barátság, hanem erő kérdése - mondta, azt mondja, támogatja az uniós haderőt és el is kezdtük fejleszteni a magyar honvédséget. Szükségünk van saját erőre, saját nemzeti hadseregre, mert NATO-tagság ide vagy oda, más nem fogja helyettünk megvédeni a hazát - mondta Orbán, megjegyezve "ha fegyver van a közelben, jobb, ha a mi kezünkben van",” áll a HVG.hu összefoglalójában.

Ezután arról beszélt, hogy a gazdasági stabilitást a Fidesz és nem az ellenzék tudja garantálni, és bejelentette: az eddig bevezetett üzemanyag-árstopot újabb három hónappal meghosszabbítja a kormány. A mostani energiaárak még évekig itt maradnak, de Szijjártó Péter "vagányságának köszönhetően" Magyarország jó szerződést kötött az oroszokkal a gázszállításra - dícsérte név szerint miniszterét Orbán. Azzal is elbüszkélkedett, hogy rendbe tették az orvosi béreket (itt azt mondta, az Orvosi Kamarával egyetértésben léptek, de testület több lépés ellen tiltakozott - a szerk.), átalakították az egészségügy bizonyos területeit.

Végül arról is beszélt, hogy a világon migránshullám fenyeget, és Magyarország most is az, ami régen: a német befolyású területek végvára. Ha hagyjuk, hogy a migránspárti brüsszeli bürokraták hatalomra segítsék a Gyurcsány-show szereplőit, akkor lesz itt olyan nyílt társadalom, hogy még az unokáink is nyögni fogják, ha még itt lesznek - jelentette ki Orbán. "Mi itt nem fogunk engedni" - folytatta Orbán, utalva az április 3-i népszavazásra, és kijelentette: az apa férfi, az anya nő, a gyermekeinket pedig hagyják békén.

Orbán szerint a választás tétje ismét óriási, hiszen Gyurcsány Ferenc szerinte megmondta, hogy visszatérne. Szélcsendben az is elég, ha egy hajóskapitány magas, vékony, és szeret aludni - utalt Karácsony Gergelyre Orbán, majd magáról kezdett beszélni: nekünk kérges a tenyerünk, a modorunk sem mindig kifogástalan, de most nagyok a hulámok, nekünk szenvedélyünk a hajózás, és a hajónak is előre kell menni, nem hátra.

Beszéde végén szélhámos televíziós távgyógyítónak nevezte az ellenzéki vezetőket, majd azt mondta, bízik benne, hogy "akármilyen szívósak is az osztályharcos kommunisták", ha most legyőzik őket, "nem tudnak annyi miniFerit gyártani", hogy még egyszer rajthoz álljanak.

Orbán szerint a Fidesz-tábor soha nem volt még ennyire erős, elszánt, és jól szervezett, mint most.

"A kampány elkezdődött, ideje kilovagolni. Jöttünkre 50 nap múlva jobbról számítsatok" - zárta Orbán az évértékelő beszédét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.