2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2022. Február 09. 15:34, szerda | Világ
Forrás: PetaPixel

Európa nem ijedt meg Zuckerberg fenyegetéseitől

Európa nem ijedt meg Zuckerberg fenyegetéseitől

A Meta néhány napja belengette, hogy elhagyja az európai piacot, azaz lekapcsolják a facebook és az instagram szolgáltatásait. Ezt Zuckerberg azzal indokolja, hogy túl nagy akadályokat görgetünk a működés elé.

A hír egyelőre nem rengette meg Európát, néhány vezető politikus reagált is a fenyegetőzésre.

Robert Habeck német gazdasági miniszter és francia kollégája, Bruno Le Maire a közös sajtótájékoztatójuk keretében tértek ki a felvetésre. Bruno Le Maire hangsúlyozta, hogy az egész ügy hátterében az áll, hogy a nagy digitális társaságok nem szokták meg, hogy valaki ellenáll a törekvéseiknek. Az európai emberek ugyanakkor nem akarják, hogy a személyes adataik minden ellenőrzés nélkül ezekhez a vállalatokhoz kerüljenek.

Robert Habeck mindezt azzal egészítette ki, hogy az európai felhasználók és döntéshozók nem hagyják magukat befolyásolni egy ilyen akció által. A Meta által hangoztatott érvel már az európai uniós adatvédelmi rendelet vitájában is felmerültek, majd az előírás mégis szinte globális szabvánnyá vált. Korábban európai uniós parlamenti képviselők, köztük Patrick Breyer, az Európai Zöldek csoportjának tagja attól tartottak, hogy az Európai Bizottság visszavonulót fúj a Meta és ezáltal közvetve az amerikai IT-ipar fenyegetései miatt. Ez azonban még a lehetőségek szintjén sem merült fel.

A háttérben az európai - amerikai adatátadási megállapodás áll, az un. "adatvédelmi pajzs", melyet az Európai Bíróság 2020-ban elkaszált. Ítéletük szerint a személyes adatok egyesült államokbeli feldolgozása nem felel meg az EU magas adatvédelmi kritériumainak, tehát az ellentétes az európai joggal. Az EU mindent megtett a megállapodás fennmaradásáért, és jelenleg is egy utódmegállapodáson dolgozik, de az aláírása nem a közeljövőben várható. A fő probléma az amerikai megfigyelési törvények, melyek bizonyos körülmények között lehetővé teszik a hatóságoknak az európai ügyfelek személyes adataihoz való hozzáférést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.