2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2021. Március 10. 11:04, szerda | Világ
Forrás: Politico

EU: Szigorítanának a kriptovaluták szabályozásán

EU: Szigorítanának a kriptovaluták szabályozásán

Az intézkedés célja a pénzügyi piaci kockázatok csökkentése. Az Európai Bizottság az új digitális pénznemek esetében szigorított szabályozást vezet be. Ez annyit tesz, hogy az EB beavatkozhat egy monetáris politikai veszély esetén.

Az EU célja az, hogy megfelelő és szigorú keretfeltételeket teremtsen a virtuális fizetőeszközök, azon belül is elsősorban a stablecoinok alkalmazásának. A stablecoinok értéke a hagyományos valuták árfolyamához van kötve és ezeknél nincsenek nagy árfolyamkilengések. Az új szabályok érintenék a kriptovaluták tárolási körülményeit, a befektetők panasztételi lehetőségeit és a rájuk vonatkozó előírásokat, továbbá az egyéb befektetői jogokat. Ezek együtt stabilitást teremtenének és megakadályoznák, hogy a digitális pénzek piaci kockázatokat jelentsenek. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a szervezet nem akarja akadályozni a területet érintő innovációt.

Az Európai Parlament illetékes jelentéskészítője, Stefan Berger ismertette az Európai Bizottság elképzeléseivel kapcsolatos módosítási csomagját. Berger azt reméli, hogy a parlamentben a nyári szünetig lezárulnak a kapcsolódó tanácskozások, különösen azért, mert a kérdésben még az európai uniós tagországoknak is határozniuk kell. A legfontosabb javaslata az, hogy kötelező legyen minden stablecoint bekötni az Európai Központi Bank (EKB) rendszerébe. Ennek ellenőrzése a nemzeti pénzügyi felügyeletek feladata lenne.

Az EKB-nak kellene minden tervet jóváhagynia. Amennyiben az állásfoglalás negatív kicsengésű lenne, akkor a nemzeti pénzügyi felügyeletnek sem tehetnének mást, mint elutasíthatnák az adott projektet. Berger úgy gondolja, hogy egy stablecoin csak akkor jelenthetne nagy kockázatot, ha jelentőssé válna, ilyen lehetne például a Diem, amely mögött a Facebook áll.

Az EU-ban már 2019 novemberében megjelentettek pénzügyi szakértők egy szabályozási tervezetet, amelynek a lényege az volt, hogy a testület nem akarja, hogy a virtuális fizetőeszközök piaca jogmentes terület legyen. Tavaly szeptemberben pedig ismertté vált, hogy új európai testület ellenőrizné a kriptovalutákat. Az új felügyelet a nemzeti és az illetékes európai hivatalokat egyaránt magába foglalná, s a feladata lenne a jelentős digitális pénzek, például a Diem ellenőrzése. Az EKB egyébként nemrég kockázatosnak nevezte az IT-óriások ilyen jellegű projektjeit, amelyeket szerinte fenntartásokkal kell fogadni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.