2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2020. Június 18. 17:30, csütörtök | Helyi
Forrás: ec.europa.eu

Eurostat: Alacsony a várható élettartam, és öregszik a szlovák társadalom

Eurostat: Alacsony a várható élettartam, és öregszik a szlovák társadalom

Az Európai Bizottság elfogadta a legújabb európai demográfiai jelentést, ami a következő 50 évet felölelően tudósít a várható demográfiai változásokról az EU, valamint az egyes tagállamok tekintetében egyaránt.

A jelentésben képet kapunk olyan társadalmi jelenségek hosszab távú várható hatásairól, mint az alacsony születési ráták, a társadalmak idősödése, az urbanizáció, de például a várható élettartam európai alakulása is tárgyalásra kerül.

A jelentés alapján a világ összalkosságát tekintve az európai népesség aránya folyamatosan csökkenni fog. Míg 1960-ban az EU 27 tagállamának összlakossága a világ népességének 12%-át tette ki, addig ma csupán 6%-ot. Ez az érték pedig 2070-ig csak egyre kisebb lesz, amikoris a világ lakosságának mindössze 4%-a fog az EU-ban élni.

A jelentés külön foglalkozik a várható élettartam kérdéseivel. Az Uniós várható élettartam a 2018-ban született nők esetében 83,7 év, míg a férfiak körében csupán 78,2 év. Ehhez képest jócskán lemarad Szlovákia, ahol a jelentés a jelenleg várható élettartamot a nők körében 80,8, a férfiaknál pedig mindössze 73,9 évben határozza meg. Az alábbi kimutatás a szlovákiai előrejelzést mutatja be.

Jelentős különbségek tükröződnek továbbá az egyes országok között az egészségesen várható élettartam tekintetében. Azok, akik 2018-ban születnek az EU-s átlagot tekintve várhatóan 64 évet élnek majd egészségben, míg Szlovákiában – a fenti kimutatás szerint – mindössze 56,1 évet. Az egészségesen leélt évek számát tekintve egyébként nincs a várható élettartamra jellemző nagyobb különbség nők és férfiak között.

A jelentés szerint 2070-re a várható élettartamra vonatkozó, az egyes régiók közötti jelentősebb eltérések megszűnni látszanak. A 2070-ben születő szlovákiai nők előreláthatóan közel 90, a férfiak pedig közel 85 évet élnek majd. Ez pedig alig marad el a várható EU-s átlagtól.

A nyugati társadalmakra jellemző elöregedés is tovább folytatódik. Az összesített EU-s adatokkal egyetemben a szlovák társadalom tagjai is egyre nagyobb mértékben az idősebb korosztály köréből kerülnek majd ki. Ez a trend a jelentés szerint 2070-ig sem változik meg.

A képernyőfotók forrása: eurostat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.